Alpesi sí: új külföldi szakemberek segítik Miklós Editet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.12. 13:55
null
Miklós Edit Kostelic korábbi edzőjével dolgozik együtt (Fotó: Action Images)
Új külföldi szakemberekkel bővült Miklós Edit stábja. Az olimpiai hetedik, világkupa-harmadik alpesi síző a következő szezonban minél többször dobogóra akar állni a vk-sorozatban.

 

A Magyar Síszövetség pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a csíkszeredai születésű versenyzőt a továbbiakban az osztrák Walter Hubmann készíti fel a viadalokra. A szakember korábban Ivica Kostelicnek segített a lesiklásra és a szuper-óriásműlesiklásra való felkészülésben akkor, amikor a horvát síző összetett világkupát nyert. Miklós szervízembere a horvát Renato Gaspar lesz, fizikoterapeutája Benjamin Isakee marad, a szárazedzéseket pedig változatlanul Zakariás Zsolt irányítja.

„Az, hogy egy nagyobb és komolyabb csapatot tudunk odaállítani Edit mellé, köszönhető annak is, hogy bár nem kerültünk be a kiemelt sportágak közé, de az államtól a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül fejlesztési támogatást kaptunk, s remélem, hogy erre a továbbiakban is számíthatunk”– mondta Kaszó Klára, a hazai szövetség ügyvezető elnöke, aki kiemelte a szponzorok által nyújtott segítséget is. Hozzátette, sílövészetben és sífutásban is külföldi szakember készíti majd fel a magyar sportolókat, s ez reményei szerint a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára jelentős előrelépést eredményezhet.

„Stark Márton, aki az elmúlt években Miklós Editet kísérte a versenyekre, mostantól az utánpótlás-nevelésben is kiemelt szerepet kap, ő lesz ugyanis a korosztályos válogatottak edzője, s a fiatal trénerek továbbképzésében is részt vesz” – nyilatkozta Kaszó Klára, s hangsúlyozta: a hazai sísport utánpótlása szempontjából fontos, hogy a jövő évi, lillehammeri ifjúsági téli olimpián már mindegyik sportágban lesz Magyarországnak 1-1 férfi és női kvótája.

Miklós Edit az előző idényre visszatekintve úgy fogalmazott, „aránylag sikerült megvalósítani a kitűzött célokat”. A jelenről és a közeljövőről azt mondta, a nyár nagyobb részét Magyarországon tölti, most a fizikai felkészülésre koncentrál, de július közepén és augusztusban már havon is edz.

„A következő szezonban szeretnék minél több vk-futamon dobogóra állni, minél több pontot szerezni, s rendszeresen, így a döntőben is a legjobb tizenöt között végezni” – jelentette ki a 27 éves lesiklóspecialista.

Walter Hubmann azt mondta, elsősorban Miklós technikáján fognak csiszolni, mert a gyorsaságával és a tempós kanyarvételeivel nincs probléma. Hozzátette, a legfontosabb az, hogy kialakult egy jól működő csapat a versenyző körül, e nélkül ugyanis nem lehet kiemelkedő eredményeket elérni a sísportban.

A sajtótájékoztatón részt vett a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Tina Maze, a Szlovéniát népszerűsítő turisztikai kampány egyik nagykövete, aki délelőtt a Magyar Sport Házában megtartott téli sportok konferenciáján is ott volt Miklós Edittel együtt.

A pályafutásában egy év szünetet tartó 32 éves Maze újságírói kérdésre azt felelte, a sikernek nem egy, hanem több millió titka van, „olyan, mint egy puzzle”, s ha csak egy apró darab is hiányzik, az máris problémát jelent.

„Az idei szezont azért hagyom ki, mert úgy éreztem, testileg és lelkileg is szükségem van egy kis nyugalomra, az élsportban eltöltött tizenhat-tizenhét év után ugyanis egy kicsit elfáradtam” – mondta Maze, s hozzátette, a kihagyás alatt eldönti, hogy visszatér-e még a sípályákra.

A szlovén versenyző részt vett a magyar szövetség csütörtök esti idényzáró vacsoráján is, amelyen díjazták az elmúlt szezon legjobbjait. Az idény versenyzője Miklós Edit, edzője Stark Márton, utánpótlás sportolója Szőllős Benjámin lett, a több évtizedes önkéntes munkájáért díjat kapott Berecz Béla, az életműdíjat pedig Kővári Károlyné kapta, ő a 85. születésnapja alkalmából már korábban átvette az elismerést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik