Alpesi sí: Miklós világklasszissal is készült az új szezonra

Vágólapra másolva!
2016.11.09. 14:00
null
Miklós Edit éremre hajt a világbajnokságon (Fotó: Patrick Gasser, Jungfrau Zeitung)
Bár az új szezon első, kanadai világkupaversenyére december elejéig még várni kell, Miklós Edit már csütörtökön elutazik az Egyesült Államokba, hogy ott töltse a felkészülés utolsó szakaszát. Minden idők legjobb magyar alpesi sízője nem titkolja, a világbajnokságon még az eddigieknél is nagyobbat dobbantana. Nyár óta klasszis edzővel készül, és már egy világsztár is edzett vele.

Nem tévedés, az olimpiai bajnok Viktoria Rebensburg kérte meg Miklós Editéket, és nem fordítva, egy alkalommal, hogy hadd eddzen velük. A magyar alpesi sízőnek és csapatának már van olyan tekintélye, szakmai hírneve, hogy világklasszisok is teljesen egyenlő partnernek tekintik. Rászolgált.

Samsal Dalibor visszatér
A férfiaknál korábban a horvát színeket képviselő Samsal Dalibor felkészülését a térdsérülése hátráltatta. „A legfontosabb, hogy visszakerüljek a vérkeringésbe. Vannak még fájdalmaim, de az operáció után gyorsan elkezdtem regenerálódni. A legfontosabb, hogy tökéletes egészségi állapotban legyek. Újra harmincba szeretnék kerülni a vk-versenyeken, később az olimpián a tizenötbe.”

Miklós Edit felkészülése az utolsó szakaszába lépett, és miután a komoly sérülések szerencsére elkerülték, új edzőjével Stefan Abplanalppal minden korábbinál jobb formában néz szembe a riválisokkal.

„Június óta edzünk együtt Stefannal. De nemcsak ő fontos, hanem a csapatom többi tagja is – mondta Miklós Edit az elutazás előtt. – Jó az összhang, mindenki tudja, mi a dolga, és mindenki el is végzi a dolgát. Főleg Svájcban edzettünk, jó körülmények között. Stefant ott ismerik, értékelik, így történhetett meg, hogy egyszer, amikor edzeni akartunk, de már bezárták a pályát, minket mégis beengedtek. Előfordult olyan is, hogy az olimpiai bajnok Viktoria Rebensburg jött hozzánk, hogy hadd készüljön velünk.”

„Ez az év már más. Lett egy profi csapatunk, sokkal színvonalasabb felkészülést végezettünk. Most már nemcsak lesiklásban, hanem szuper-G-ben is a szeretnék bekerülni a legjobb huszonöt közé, tehát ebben a szakágban indulni akarok a világkupadöntőn. Rengeteget edzettünk, sokat javult a technikám.”

A síugró Vörös Virágra még várni kell
A síugró Vörös Virág váratlanul jól szerepelt a nemzetközi viadalokon, így elvileg indulhatna a világkupaversenyeken. Ezt nem sok magyar mondhatta el eddig, nő meg végképp nem. Sajnos Vöröst meg kellett operálni a keresztszalagja miatt, várhatóan nyolc hónapig nem tud ugrani, így csak jövőre láthatjuk versenyezni.

Bár Miklós ma már jobb háttérrel készülhet, ez még mindig nem jelenti azt, hogy a feltételek hasonlóak lennének a legjobbakéhoz. „Jött néhány kisebb támogatóm az eddigi nagyobbak mellé, de nem mondhatnám, hogy jelentősen jobb lenne a helyzet. Még mindig várjuk az igazi nagy támogatókat. Például Lara Gut akkora pénzt kap a szponzoraitól, hogy ha abbahagyja a sportot, akkor is meg tud élni belőle.”

Nem elhanyagolható tény, hogy a februári világbajnokság az egyik kedvenc helyszínén, St. Moritzban lesz, ott, ahol eddigi legjobb eredményét, harmadik helyet ért el 2015-ben.

„Ami az elvárásokat illeti, több dobogós helyezést szeretnék elérni. A világbajnokságra helyezzük a hangsúlyt, St. Moritz kedves pálya nekem. A célkitűzéseim kilencvenkilenc százalékban bejönnek, mert hiszek benne, és alapjuk is van. A csapatommal beszéltem erről, ezért tudom kimondani, hogy olimpiai arany a fő cél. Nem a részvétel, hanem az első hely, mert a győzteseket jegyzik meg igazán. Azért kelek fel minden reggel, hogy ezt elérjem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik