Alpesi sí: Miklós Edit újabb bravúrokra készül

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.23. 12:03
null
Vajon meg tudja-e ismételni Miklós Edit a 2014–2015-ös szezonban nyújtott teljesítményét? (Fotó: Reuters)
Miklós Edit fantasztikusan síelt a 2014–2015-ös alpesisí-idényben, megszerezte élete és Magyarország első dobogós helyezését a világkupa történetében, St. Moritzban a harmadik lett. A világbajnokságon a 13. helyen végzett, ugyancsak lesiklásban. Vajon képes lesz-e hasonló bravúrokra a hétvégén a söldeni óriás-műlesiklással rajtoló új szezonban? Lesz rá esély... 

 

Miklós Edit erőssége a két gyors szám, a lesiklás és a szuperóriás-műlesiklás. Mivel az első versenyek később lesznek e szakágakban, a legjobb magyar téli sportolót csak a december 4-i Lake Louise-i viadalon láthatjuk először szerepelni. Természetesen elindulhatna szlalomban és óriás-műlesiklásban is, de ezekben nem annyira jó, így a kanadai viadalokig inkább tovább készül.

MIKLÓS EDIT EDDIGI LEGJOBB EREDMÉNYEI
Olimpia: 7. hely (lesiklás, 2014, Szocsi)
Világbajnokság: 13. hely (lesiklás, 2015, Vail/Beaver Creek)
Világkupa-versenyek: 3. hely (lesiklás, 2015, St. Moritz), 5. hely (lesiklás, 2014, Crans Montana)

A vk-döntőt éppen a svájci St. Moritzban rendezik 2016-ban (2017-ben itt lesz a világbajnokság). A szezon közben nem rendeznek versenyeket a korábbi téli olimpiai helyszínen, így az egyik kedvenc pályája nélkül kell kiharcolnia a döntőt. Ellenben a mezőny szerepel Crans Montanában, ahol Miklós Edit a szintén óriási bravúrnak számító ötödik pozíciót érte el tavaly márciusban. És persze ott lesz Cortina d'Ampezzo, ahol rendre pontszerző helyeken végez.

A 27 éves Miklós Edit eddigi felkészülése során szerencsére eljuthatott Chilébe. Erre szükség volt, mert a korai időszak miatt az európai hóviszonyok nem feleltek meg teljesen az edzésre. A Dél-Amerikában töltött három hét felbecsülhetetlen értékű, hiszen az osztrák, francia és svájci riválisok is ott készültek, így ebben nem érte hátrány. Ausztriában a száraz és havas edzések alkották és alkotják a programot. Novemberben átrepül az Egyesült Államokba és Kanadába, ahol a további tréningek mellett kisebb nemzetközi versenyeken vesz részt.

A LEGNAGYOBB ESÉLYESEK

A férfiaknál Marcel Hirscher sorozatban az ötödik összetett vk-elsőségére hajt, s erre minden esélye meg is van. Már a négyes széria is példa nélküli volt a férfiaknál, ám ha sikerül neki az ötödik, akkor beállítja Annemarie Moser-Pröll abszolút rekordját. Legveszélyesebb ellenfelének két norvég, Aksel Lund Svindal és Kjetil Jansrud tűnik.

A hölgyeknél még egyértelműbb a helyzet, Lindsey Vonnt nagyon nehezen lehet majd megverni. Az amerikai klasszis mellett nem sok mindenki jöhet szóba. Az előző két összetett vk-t megnyerő Anna Fenninger pár napja súlyos térdsérülést szenvedett, emiatt az egész szezont kihagyja. A szlovén Tina Maze pihen egy évet, és ha kettejüket nem számítva visszanézünk az összetettet korábban megnyerő nőkre, akkor az egyetlen aktív versenyző Vonn marad. A honfitárs Mikaela Shiffrin vagy esetleg a liechtensteini Tina Weirather jelenthet veszélyt rá.

Mindazonáltal nem kell decemberig várni, hogy magyar színekben szereplő síelőt láthassunk. A horvátból honosított Samsal Dalibor elindul a söldeni óriás-műlesikláson. A 29 éves Samsal sokat edzett beltéri sípályákon Németországban, de elsősorban a műlesiklásra koncentrált, így nem biztos, hogy rögtön Sölden lesz sikereinek első állomása, mivel ott óriás-műlesiklást rendeznek.

„Sokat tudtam sízni, naponta két alkalommal két és fél órákat edzettem, vagyis öt órát tudtam havon lenni – nyilatkozta Samsal a Magyar Síszövetség honlapján. – A napirendem úgy nézett ki, hogy az első gyakorlás után ettem és pihentem, aztán következett a második tréning, majd vacsora és alvás. Mivel a létesítményben sok a hűtőberendezés, mínusz hat fok körüli hőmérsékleten sízel. Olyan, mintha téli viszonyok között, kültéren lennél. Egyébként olyan érzése támad az embernek, mintha egy hatalmas hűtőszekrényben edzene.”

Samsal azt is elárulta, hogy a technikája jól fejlődik, egyre stabilabb és egyre többet tud meg a síeléséről. A szereplése nagy kérdés, nagyon hiányzik már egy jó eredmény, mivel hazánk színeiben még nem szerezett pontot vk-versenyen, sőt, egyszer sem tudott bekerülni a második futamba a két fő számában, a szlalomban és az óriás-műlesiklásban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik