Alpesi sí: Miklós Edit „szélviharba” került, érmekről dönthet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.25. 13:29
null
Miklós Edit a tökéletes testtartást kereste a győri szélcsatornában (Fotó: Tumbász Hédi)
Különleges tesztet végzett Miklós Edit az Audi győri gyárában. A szélcsatornában végrehajtott gyakorlat a minél kisebb légellenállás kialakításában segített legjobb alpesi sízőnknek.

A lesiklásban különösen fontos szerepet kap a légellenállás, mivel ez a leggyorsabb szakág. A szakemberek szerint egy verseny alatt hat-hét tized is lehet a különbség, ha nem megfelelő a testtartás. Márpedig ez jelentős különbség, érmek színéről dönthet.

„Különleges élmény volt a mai teszt – mondta Miklós Edit. – Nagyon élveztem a szélcsatornát. Sízőként kulcsfontosságú számomra, hogy a mozgásomat úgy tudjam irányítani, hogy a legnagyobb sebességet érhessem el a legkisebb légellenállással. Vagány és hasznos tapasztalat volt. Figyeltem a monitoron, hogy a különböző testtartások milyen hatással vannak az légellenállásra.”

Két mérési eszközt is bevetettek, a vízszintes irányba ható erőt és az áramlás leszakadását mérték 90 kilométeres sebességnél, tehát igazi szélviharba került.

A tanultak élesben való kipróbálására december 1-jéig, a Lake Louise-i világkupafutamig várni kell, Miklós Edit akkor indul először versenyen a 2017–2018-as szezonban.

És hogy milyen formában?

„Horroresés volt – utalt az év eleji balesetére Miklós Edit. – Sokan nem gondolták volna, hogy újra lécre állhatok. Szerencsére csalódást okoztam nekik… Hét hónap után sílécre állhattam, és már lesiklásra is edzhettem, ez különösen örömmel töltött el. Készen állunk a szezonra. Ami fontos, nincsenek fájdalmaim, és már százszázalékosan tudok edzeni. Az olimpiára a legjobb formát szeretném elérni.”

A szélcsatornás teszt nem egyszeri alkalom volt, a tervek szerint Miklós Edit még több lehetőséget kap erre a jövőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik