Vonn csodálatos mesterhármasa, Ligety hatalmas fölénye

Vágólapra másolva!
2012.12.02. 22:19
null
A szakági vk-ben élen álló Lindsey Vonn nyert Lake Louise-ban
Boldogan integető Lindsey Vonn Lake Louise-ban. Az amerikai síkirálynő öröme abszolút jogos, hiszen pénteki és szombati elsősége után vasárnap sem talált legyőzőre alpesi síben. Ted Ligety is oktatta a mezőnyt Beaver Creekben, megszorítani sem tudták. Sílövészetben a francia Martin Fourcade és a norvég Tora Berger üldözött a legjobban. Összefoglaló a vasárnapi téli világkupaversenyről.

 

Alpesi sí férfiak

Az egyetlen kétfutamos versenyszámot rendezték meg az amerikai Beaver Creekben az alpesisí-világkupában ezen a hétvégén. A férfiak óriás-műlesiklásának első számú esélyese Ted Ligety volt, aki emlékezetesen nagy fölénnyel nyerte meg az évad első szakági versenyét Söldenben. Ezúttal sem okozott csalódást a rajongóknak.

Ted Ligety, az amerikaiak világbajnoka esélyeshez méltóan remekül kezdett Beaver Creekben, az első futamban 78 századdal gyorsabb volt az összetett világkupa címvédőjénél, az osztrák Marcel Hirschernél.

Nos, ez már önmagában is nagy különbségnek számít, de a hazai közönség előtt síelő klasszisnak még bőven voltak tartalékai. Majdnem egy másodpercet pakolt rá erre a fórra a második menetben, és végül 1.76 másodperccel előzte meg Hirschert a két futam összesítése alapján.

A karrierje 13. világkupaverseny-győzelmét arató Ligety tehát száz százalékos teljesítménnyel vezeti a szakági rangsort, összetettben pedig a második helyen áll a norvég Aksel Lund Svindal mögött.

ALPESISÍ-VK, BEAVER CREEK (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Férfi óriás-műlesiklás
1. Ted Ligety (amerikai)
2:25.59
2. Marcel Hirscher (osztrák)
+1.76
3. Davide Simoncelli (olasz)
+2.07
A szakági vk állása (még 6 verseny van hátra)
1. Ted Ligety
200 pont
2. Marcel Hirscher
140
3. Manfred Mölgg (olasz)
125
Az összetett vk állása (még 27 verseny van hátra)
1. Aksel Lund Svindal (norvég)
374 pont
2. Ted Ligety
320
3. Marcel Hirscher
220

 

Alpesi sí – nők

Miklós Edit ezúttal a 44. helyen végzett az 54 fős mezőnyben
Miklós Edit ezúttal a 44. helyen végzett az 54 fős mezőnyben

A hölgyek szezonbeli első szuper-G világkupa-viadala a kanadai Lake Louise-ban csak addig tartott, ameddig Lindsey Vonn el nem rajtolt. Az amerikai klasszis, aki pénteken és szombaton is győzött ezen a lejtőn lesiklásban, nem sok kétséget hagyott a győztes kilétét illetően. Vonn minden ellenőrzőpontnál gyorsabbnak bizonyult, mint az addig vezető honfitárs, Julia Mancuso. A célban 43 századdal volt jobb riválisánál.

Vonn lemásolta tavalyi teljesítményét, és mivel 2011-ben is megnyerte a szuper-G-t, azt jelenti, hogy sorozatban már hét verseny óta nem tudják őt legyőzni Lake Louise-ban. Összesen 14-szer nyert eddig a kanadai helyszínen. Félelmetes számok.

Vonn ezzel a vk-diadallal 56-ra növelte győzelmei számát, lehagyva a svájci Vreni Schneidert, akivel szombaton még holtversenyben állt az örökranglista második helyén. Már csak Annemarie Moser-Pröllt kell befognia, az osztrák dicsőséglistája 62-vk-elsőséget számlál.

A pénteki és a szombati lesikláson fantasztikusan szereplő Miklós Edit ezúttal a 44. helyen végzett az 54 fős mezőnyben. A magyar versenyző értékes pontokat szerzett a hétvégén, elérte, hogy a szezon hátralevő versenyein ebben a szakágban, tehát a lesiklásban ingyen kapja a szállást a Nemzetközi Szövetségtől (FIS). Talán mondani sem kell, hogy ez mekkora segítség a számára.

ALPESISÍ-VK, LAKE LOUISE (KANADA)
Női szuper-G
1. Lindsey Vonn (amerikai)
1:22.82
2. Julia Mancuso (amerikai)
+0.43
3. Anna Fenninger (osztrák) +0.45
...44. Miklós Edit
+4.54
A szakági vk állása (még 6 verseny van hátra)
1. Lindsey Vonn
100 pont
2. Julia Mancuso
80
3. Anna Fenninger
60
Az összetett vk állása (még 28 verseny van hátra)
1. Tina Maze (szlovén) 397 pont
2. Maria Höfl-Riesch (német)
319
3. Lindsey Vonn
310
...80. Miklós Edit
6

 

Sílövészet férfiak

A svédországi Östersundban a férfiak 12.5 km-es üldözéses versenyével folytatódott a sílövők világkupa-sorozata. A győzelmet a francia Martin Fourcade szerezte meg a német Andreas Birnbacher és az orosz Anton Sipulin előtt.

Az első lövészetet követően az elsőként rajtoló kanadai Jean-Philippe Leguellec maradt az élen, de ő a második sorozatban hibázott, így egy négyes csoport állt az élre a norvég Emil Hegle Svendsen, Fourcade, Birnbacher és az orosz Jevgenyij Usztjugov részvételével.

A harmadik sorozatban azonban csak utóbbi maradt hibátlan, így ő maradt az élen, nagyjából húsz másodperccel a többiek előtt. Az orosz azonban az utolsó sorozatában kettőt is rontott, Svendsen pedig egyet, így Birnbacher és Fourcade jött ki fej fej mellett elsőként a lőállásból.

Ők aztán együtt is maradtak a hajráig, amely során a francia hét tizeddel ért előbb a célba. A harmadik helyért hárman versenyeztek: Svendsen Sipulin és a német Arnd Peiffer. A norvég vezetésével jelentősen fel is zárkóztak az éllovasokra, utolérniük azonban már nem sikerült őket, Svendsen a végére el is fáradt, így az orosz ért harmadikként a célba a németet megelőzve.

SÍLÖVŐ-VK, ÖSTERSUND (SVÉDORSZÁG)
FÉRFI 12.5 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY
1. Martin Fourcade (francia) 33:13.5 (1)
2. Andreas Birnbacher (német) +0.7 (1)
3. Anton Sipulin (orosz) +3.3 (1)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Martin Fourcade (francia) 151
2. Emil Hegle Svendsen (norvég) 121
3. Alexis Boeuf (francia) 110

 

Sílövészet nők

A nőknek 10 km-es üldözéses versenyt rendeztek Östersundban. A győzelmet – ahogyan az előző két versenyszámban is – a norvég Tora Berger szerezte meg, aki háromból három viadalt megnyerve még hibátlan ebben az idényben. A második a fehérorosz Darja Domracseva, a harmadik pedig a német Andrea Henkel lett.

A norvég versenyző 17 másodperces előnnyel indult az ukrán Olena Pidrusna előtt, s az első lövészet után ezt még úgy is megőrizte, hogy egyszer el is esett. Berger az első három sorozatában egyetlen lőhibát sem követett el, így az is belefért neki, hogy az utolsót követően egy büntetőkört fusson (a három egyéni versenyen ötven lövésből mindössze kétszer rontott), így is félperces előnnyel ért célba.

A második az ugyancsak egyet hibázó, a hetedik helyről induló fehérorosz Darja Domracseva lett, míg a harmadik a mezőny egyik hibátlan lövője (a másik a fehérorosz Nagyezsda Szkargyino volt) a német Andrea Henkel lett, de neki már majd' egy perc volt a hátránya.

SÍLÖVŐ-VK, ÖSTERSUND (SVÉDORSZÁG)
NŐI 10 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY
1. Tora Berger (norvég) 31:01.9 (1)
2. Darja Domracseva (fehérorosz) +29:8 (1)
3. Andrea Henkel (német) +51.5 (0)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Tora Berger (norvég) 180
2. Darja Domracseva (fehérorosz) 144
3. Olga Viluhina (orosz) 131

 

Sífutás férfiak

A finnországi Kuusamóban a férfiak klasszikus stílusú 15 km-es hendikepes versenyével folytatódott a sífutók világkupa-sorozata. A győzelmet a norvég Petter Northug szerezte meg az orosz Makszim Vjlegzsanyin és a kazah Alekszej Poltoranyin előtt.

A távnak Northug vághatott neki elsőként, akinek az előző két napi eredmények alapján 40 másodperces előnye volt Poltoranyinnal szemben. A norvég végig egyedül haladt az élen, ám mögötte egy több mint tíz fős üldözőcsoport jött össze, sokáig azonban nem nagyon változott a különbség az éllovas és közöttük.

A táv kétharmadát követően azonban hárman robbantottak, s Poltoranyin, Vjlegzsanyin és az összetett világkupa címvédője, a svájci Dario Cologna elkezdett zárkózni Northugra, s közvetlenül a stadion bejáratánál utol is érték, ám a norvég nem engedte megelőzni magát, és a célegyenesben nagyot hajrázva végül is 1.4 másodpercet megőrzött előnyéből orosz riválisa előtt.

SÍFUTÓ-VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
FÉRFI 15 KM HENDIKEP (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Petter Northug (norvég) 41:38.3
2. Makszim Vjlegzsanyin (orosz) +1.4
3. Alekszej Poltoranyin (kazah) +3.4
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Petter Northug (norvég) 335
2. Alekszej Poltoranyin (kazah) 281
3. Makszim Vjlegzsanyin (orosz) 252

 

Sífutás nők

A nőknek klasszikus stílusú 10 km-es hendikepes versenyt rendeztek Kuusamóban. A győzelmet a norvég Marit Björgen szerezte meg a lengyel Justyna Kowalczyk és a norvég Heidi Weng előtt.

Az előző két napi versenyek összesített időkülönbségével indultak a versenyzők, természetesen elsőként a mindkét viadalt megnyerő Björgen, akinek 53 másodperc volt az előnye az amerikai Kikkan Randallal szemben. Harmadikként a finn Krista Lahteenmaki, negyedikként Kowalczyk, ötödikként pedig Weng rajtolt.

Björgen olyan erős tempót diktált, hogy nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is az előnye, így nemcsak az összesítést, hanem a napi szakaszt is ő nyerte meg, s végül egy perc huszonegy másodperces előnnyel ért célba az üldözők előtt.

A második helyért hárman voltak versenyben, Kowalczyk, Weng és a hetedik helyről felzárkózó norvég Therese Johaug. Ők sokáig együtt haladtak – gyorsan lehagyva a másodikként rajtoló amerikait és a harmadik finnt –, de aztán a lengyel hosszú hajrát indított, amit a két norvég nem bírt, kettejük bronzcsatájából pedig végül Weng jött ki jobban.

Az összetett világkupát Björgen vezeti fölényesen, hiszen eddig a maximális 450 pontot gyűjtötte be, Johaug a második 273 ponttal, míg a mostani második helyének köszönhetően Kowalczyk már a harmadik.

SÍFUTÓ-VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
NŐI 10 KM HENDIKEP (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Marit Björgen (norvég) 31:19.4
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) +1:21.4
3. Heidi Weng (norvég) +1:23.9
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Marit Björgen (norvég) 450
2. Therese Johaug (norvég) 273
3. Justyna Kowalczyk (lengyel) 260

 

Északi összetett

A finnországi Kuusamóban folytatódott az északi összetett versenyzők világkupa-sorozata, vasárnap csapatsprint-versenyt rendeztek. A győzelmet a Mario Stecher, Bernhard Gruber összeállítású osztrák csapat szerezte meg a norvégok és a franciák előtt.

A síugrást az osztrákok nyerték meg, átszámítva 28 másodperccel megelőzve a norvégokat és 36-tal a japánokat. Meglepetésre, az összetett világkupában vezető Jason Lamy-Chappuis gyengén ugrott, így a franciák csak negyedikként rajtoltak 51 másodperces hátránnyal.

Az első párok után az osztrákok tartották előnyüket, a japánok viszont utolérték a norvégokat. A helyzet azonban a táv kétharmada után sem változott. Ezt követően a franciák beérték a másik kettőt, sőt az osztrák második csapat és a szlovén is fel tudott zárkózni.

Az utolsó váltásnál Lamy-Chappuis meg tudott lépni, de aztán a norvég Mikko Kokslien és a csak nyolcadikként rajtoló szlovén Mitja Oranic még utol tudta érni. A hajrában az osztrákok előnye már 5 másodpercre olvadt, de így is elsőként értek célba a jól hajrázó norvégok és a franciák előtt.

ÉSZAKIÖSSZETETT-VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
CSAPATSPRINT
1. Ausztria I 34:54.3
2. Norvégia II +5.4
3. Franciaország I +6.2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik