Vancouver 2010: nem tiltják el a doppingvétséget elkövető orosz hokist

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.02.12. 08:53
Doppingvétséget követett el, ezzel együtt részt vehet a vancouveri téli olimpián Szvetlana Tyerentyeva orosz jégkorongozó.

A sportolónőt február 6-án ellenőrizték, és a szervezetében egy gyenge stimuláló – a tuaminoheptane – nyomaira bukkantak. A szer alkalmazása versenyen tilos, egyébként nem, így a pozitív teszteredmény ezúttal csak megrovást vont maga után.

Tyerentyeva a fegyelmi bizottság előtti szerdai meghallgatásán elismerte, hogy náthájára Rinofluimucil nevű orrsprayt használt, s mint kiderült, ez tartalmazta a részben tiltott összetevőt.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke az eset kapcsán úgy fogalmazott, hogy a fegyelmi testület megállapította a doppingszabályzat megsértését, a körülményekre tekintettel azonban csupán elmarasztalást fogalmazott meg. Az illetékes bizottság azt is figyelembe vette, hogy a jégkorongozó abbahagyta a spray használatát, amint kiderült, hogy az tiltólistán szereplő szert is tartalmaz, továbbá azt, hogy hosszú pályafutása során – már négy világbajnokságon vett részt – ez volt az első vétsége. Az fb annak ismeretében hozta meg a döntését, hogy a stimuláló hatása jóval az első mérkőzés előtt megszűnik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik