Rp gyorskori Eb: Heidum Bernadett ötödik 1500 méteren

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.01.18. 19:06
Heidum Bernadett ötödikként zárt 1500 méteren a Malmőben zajló rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.

A magyar korcsolyázót a versenybírók juttatták be a fináléba, mivel továbbjutást érő helyen haladt az elődöntőben, amikor orosz riválisának esése miatt ő is bukott.

Heidum remekül rajtolt a döntőben, sőt, két kör után az élre állt. A táv felénél azonban nemcsak az összetettben címvédő olasz Arianna Fontana, de a két brit, Elise Christie, Charlotte Gilmartin, valamint az osztrák Veronika Windisch is megelőzte őt.

A finálé magyar résztvevője az eléje kerülő négyessel nem tudta tartani a tempót, a versenyt Christie nyerte Fontana és Gilmartin előtt, Heidum elé pedig még az orosz Tatyjana Borodulina is befért, miközben Windisch bukott.

A táv összesített eredményei alapján Kónya Zsófia a 14., Keszler Andrea pedig a 17. helyen zárt.

A férfiaknál a holland Knegt Sjinkie szerezte meg az aranyérmet 1500-on, megelőzve honfitársát, Niels Kerstholtot, illetve az olasz Yuri Confortolát.

A magyar indulók közül Liu Shaolin Sándor 10. lett, Knoch Viktor pedig a 14. helyen végzett az után, hogy az elődöntős futamában brit riválisa kilökte őt, a versenybírók pedig – mivel nem állt továbbjutást érő pozícióban – nem juttatták be a döntőbe.

A svédországi kontinensviadal pénteki napján még a váltó selejtezőit rendezik meg, ezekben mindkét magyar csapat érdekelt lesz.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MALMÖ, SVÉDORSZÁG
1500 M
NŐK
Európa-bajnok: Elise Christie (Nagy-Britannia) 2:26.741 perc
2. Arianna Fontana (Olaszország) 2:27.197
3. Charlotte Gilmartin (Nagy-Britannia) 2:28.043
…5. Heidum Bernadett 2:28.926
…14. Kónya Zsófia
…17. Keszler Andrea
FÉRFIAK
Európa-bajnok: Knegt Sjinkie (Hollandia) 2:21.085 perc
2. Niels Kerstholt (Hollandia) 2:21.101
3. Yuri Confortola (Olaszország) 2:21.212
…10. Liu Shaolin Sándor
…14. Knoch Viktor

A selejtezőkből mind az öt egyéniben induló magyar továbbment, majd a nőknél Kónya Zsófia nagyon erős hatosba került az elődöntőben, s onnan már nem sikerült továbblépnie.

Heidumot és Keszler Andreát egy futamba sorsolták. A versenyt már a rajttól nagy küzdelem jellemezte, az élen az orosz Olga Beljakova haladt, mögötte a két magyar. Beljakova aztán a fél távhoz közeledve az egyik kanyarban megcsúszott, elesett, és magával rántotta az őt szorosan követő Heidumot és Keszlert, így ők csak az ötödik és hatodik pozícióban értek célba. Heidumot a versenybíróság továbbengedte, mivel az esés pillanatában továbbjutó helyen állt.

A férfiaknál Knoch Viktor járt hasonlóan: elődöntős futamában óriási harc folyt az első két, finálés szereplést érő helyért, ám a táv felénél a brit Jack Whelbourne kilökte a magyar korcsolyázót, akinek ezzel meg is pecsételődött a sorsa, a versenybírók ugyanis nem juttatták döntőbe, mert csupán negyedik volt a bukás pillanatában.

A másik magyar férfi induló, Liu Shaolin Sándor jól versenyzett az elődöntős futamában, egészen az utolsó kanyarig második volt, ám ott a rutinosabb riválisai megelőzték, így végül ötödik lett, és nem jutott fináléba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik