Pjongcsang 2018: minden orosz sportoló indulni szeretne

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.12.11. 13:50
A kvalifikációt kivívó orosz sportolók mindegyike indulni szeretne a jövő évi, pjongcsangi téli olimpián, még akkor is, ha csak semleges zászló alatt versenyezhetnek.

„Eddig még senki sem lépett vissza a játékoktól” – mondta hétfőn Szofija Velikaja, aki a sportolókat képviseli az Orosz Olimpiai Bizottságban (OKR).Szofija Velikaja, aki a sportolókat képviseli az Orosz Olimpiai Bizottságban (OKR).

Hivatalosan kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen születik döntés arról, hogy az orosz versenyzők vállalják-e az indulást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) feltételei szerint.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az OKR-t, ezzel egyben kizárta a februári, pjongcsangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Pjongcsangban. Ez a jelzés szerepel majd az öltözékükön, aranyérem esetén az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Az olimpiai és világbajnok kardvívó Velikaja hozzátette: a sportolók szeretnék elérni Thomas Bach NOB-elnöknél, hogy töröljék a több mint húsz honfitársukra kiszabott örökös olimpiai eltiltást. Ezt a büntetést a 2014-es szocsi játékok doppingmintáinak újraelemzése után kapták az érintettek.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a dél-koreai Pjongcsangban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik