Műkorcsolya Eb: két orosz tini az élen a női rövidprogram után

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.01.15. 17:20
A 17 éves orosz Adelina Szotnyikova áll az élen a nők rövidprogramja után a Syma-csarnokban zajló budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság szerdai nyitó napján. Mögötte honfitársa, az egész kontinensviadal mezőnyének legfiatalabbja, a 15 éves Julija Lipnyickaja a második, kevesebb mint egypontos hátránnyal. Az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok, címvédő olasz Carolina Kostner a harmadik, de a hátránya neki is kevesebb két pontnál.

Az esélyesek közül elsőként Kostner lépett jégre, és Schubert Ave Mariájára olyan csodálatos programot mutatott be, hogy szezonbeli legmagasabb pontszámát kapta, és toronymagasan vezetett. A közönség szimpátiáját is kivívta, ami az üdvrivalgásból és a jégre repülő plüssállatokból, virágokból is látszott.

A tavalyi Eb-n Kostner mögött második Szotnyikova, ha lehet még tökéletesebb produkciót nyújtott, és művészileg talán túl is szárnyalta riválisát, amiért a bírók pályafutása legmagasabb pontszámával jutalmazták.

Utolsóként Lipnyickaja mutatta be rövidprogramját, aki – a favoritok közül egyedüliként – nem a legkönnyebbnek számító tripla toeloop-tripla toeloop kombinációt választotta, hanem elsőre háromfordulatos Lutzot, másodikra tripla toeloopot ugrott. A 2012-es junior világbajnoknak az ugrásai mellett a forgásai is szemet gyönyörködtetőek voltak: lábfejét egészen fejmagasságig húzta. Ennek ellenére a pontszáma valamelyest elmaradt Szotnyikováétól, amit a közönség kisebb megrökönyödéssel fogadott.

„Nem volt tökéletes a produkcióm, de összességében így is elégedett vagyok a teljesítményemmel” – nyilatkozta az MTI-nek a rövidprogram után Szotnyikova.

A nőknél – ahol nincs magyar a 37 induló között – a kűrt péntek este rendezik.

A szerdai program 16.45-től az ünnepélyes megnyitóval, majd 17.30-tól a jégtáncosok rövidprogramjával folytatódik, utóbbiban elsőként lép majd jégre Turóczi Dóra és Major Balázs.

MŰKORCSOLYA EB
NŐI RÖVIDPROGRAM

1. Adelina Szotnyikova (orosz) 70.73 pont
2. Julija Lipnyickaja (orosz) 69.97
3. Carolina Kostner (olasz) 68.97

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik