Ifjúsági téli olimpia: Liu Shaoang bronzérmes 1000 méteren

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.14. 15:15
null
Liu Shaoang bronzéremig repesztett (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Liu Shaoang bronzérmet nyert a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében vasárnap a Lillehammerben zajló ifjúsági téli olimpián, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első érmét.

Szikrázó napsütésben egy barlangban ücsörögni, február közepén, nem tűnik igazán optimális programnak vasárnap délután, Norvégiában. Természetesen, ha az óriásbarlang egy bámulatos sportlétesítményt rejt, ahol éppenséggel magyarok küzdenek az érmekért, a téli ifjúsági olimpián, akkor azért érthető, hogy ez a kiemelt esemény, ide kell zarándokolni.

A téli ifjúsági olimpia első magyar érmese (Fotó: MOB/Szalmás Péter)
A téli ifjúsági olimpia első magyar érmese (Fotó: MOB/Szalmás Péter)

A házigazdák nem szervezték túl a transzportot. A rövidpályás gyorskorcsolyázóknak helyszűke miatt nem jutott szállás a lillehammeri faluban, és nem azért, hogy közelebb lakjanak Gjövikhez. Hamarból pont olyan messze van a pálya, mint Lillehammerből. Tehát az különösebben nem érdekelte a rendezőket, hogy miképp jut el valaki Lillehammerből a helyszínre. Vasárnap kétóránként indul helyi járatú busz, azt lehetett használni. A norvég király, V. Harald és Thomas Bach NOB-elnök valószínűleg komfortosabban közelítette meg a Gjövik Olimpiai Barlangcsarnokot, amit még 1993-ban avattak, a következő évi téli olimpiára.

Mielőtt leragadnánk a részleteknél, ugorjunk egyet és koncentráljunk a három magyar fiatalra. Valamennyien háromszor teljesítették az 1000 métert bő két óra alatt és döntőt korcsolyázhattak. Az 500-on korosztályos világrekorder Liu Shaoang éremesélyesként indult, de Sziklási András és Jászapáti Petra bejutása a legjobbak közé kellemes meglepetésnek számított.

Sziklási ráadásul a szombati edzésen nagyot bukott, de vasárnapra összeszedte magát és az elődöntőben szerencséje is volt. A fiúknál csak magyarból volt kettő a dobogóról döntő záró futamban. Sajnos a mieink nem tudtak úgy összedolgozni, taktikázni, mint előtte a lányoknál a két koreai, de így is kihozták magukból a maximumot.

„Lehetett volna jobb is, mint bronz, de borzasztóan örülök ennek az eredménynek is. A vége felé voltak gondjaim a jéggel és a lépések sem jöttek ki olyan jól. A mezőny nagyon erős volt ahhoz, hogy Andrissal ketten összeálljunk és ő tudjon kicsit kakaskodni elől. Úgy érzem, hogy ez az ezres eredmény minden szempontból jó hatással lesz rám ötszázon"– mondta mosolyogva Liu Shaoang, akit a döntő után, az öltözőben váltott néhány szót Thomas Bach NOB elnökkel.

„Nagyon örülök ennek a 4. helynek. Úgy jöttem ide, hogy egy elődöntőt szeretnék korcsolyázni. Ez sikerült, a döntő már csak ráadás volt, nem is gondoltam az éremre. Aztán az utolsó körben jött valami energia, ami jöhetett volna előbb is, majdnem sikerült megelőznöm a német lányt, de így is elégedett vagyok"– értékelt Jászapáti Petra, aki két év múlva ott lehet a felnőttek téli olimpiáján, Koreában.

„Ezek az eredmények jó alapot és önbizalmat adhatnak az ötszázra. Elégedett vagyok, előzetesen aláírtam volna, hogy a bronzérem mellett egy negyedik és egy ötödik helyünk is lesz"– magyarázta Bánhidi Ákos edző.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik