Zdrasztvujtye, FIFA!

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2010.12.02. 19:12
Nem szívesen kezdem most azzal, hogy „én megmondtam”, de magam is azt vetítettem elő (először több mint egy éve, majd most ősszel), hogy a...

Nem szívesen kezdem most azzal, hogy „én megmondtam”, de magam is azt vetítettem elő (először több mint egy éve, majd most ősszel), hogy a FIFA Oroszországot látná szívesen a 2018-as labdarúgó-vb házigazdájaként.több mint egy éve, majd most ősszel), hogy a FIFA Oroszországot látná szívesen a 2018-as labdarúgó-vb házigazdájaként.

Könnyű lenne most azzal jönni, hogy a vesztegetési botrányok nyilvánosságra hozása miatt csökkent az angolok esélye, de ha bárki ezzel próbálja magyarázni a dolgot, csak áltatja magát: nem ezen múlt. Ez legfeljebb csak a többi pályázónak segített a második hely megszerzésében.

Az orosz piac hatalmas potenciálja győzte meg az illetékeseket (és a „potenciált” most mindenki értse úgy, ahogy akarja), jelezve, hogy amit Oroszország nagyon el akar érni a sportban – olimpia, Formula–1, BL-döntő, futball-vb –, azt el is éri.

Ráadásul más piacokkal ellentétben az oroszok már demonstrálták erejüket a labdarúgásban, hiszen csapataik meghatározó tényezők Európában, közvetlenül az élmezőny utáni csoportban robognak. Képzelhetjük, hogyan fog ez változni mostantól. Irdatlan mennyiségű befektetés és – természetesen – munka áll a mögött, amit eddig az ország labdarúgása elért.

Ami most látunk, az gyakorlatilag egy erődemonstráció, minden idők egyik legnagyobb és legjobban szervezett országimázskampánya. A pekingi olimpia mérhető csak ehhez az akcióhoz, mind kivitelében, mind eszközeiben – de a kínaiak nyári olimpia Formula–1 kombójánál az oroszok futball-vb téli olimpia Formula–1 csapata erősebbnek tűnik. Azt még nem tudjuk, Moszkva is úgy odateszi-e magát, mint az ázsiaiak 2008-ban (közben azért volt-van egy laza gazdasági válság), a cél azonban egyértelműen ugyanaz.

Hogyan lehetséges mindez?

Ez a hatalmas piac egyszerre ad erőt kifelé és befelé: az orosz állam erre támaszkodva tud komoly befolyást gyakorolni a magánvállalatok pénzügyi döntéseire. Ehhez kell még persze a tekintélyelvű orosz társadalmi kultúra is, amelyben a magas posztok viselőinek kijár a valós hatalom és a tisztelet. Így az sem véletlen, ahogy az orosz privatizáció lezajlott: a nagyvállalatok jellemző módon az addigi vállalatvezetők kezére jutottak, akiket erős szálak fűztek az államhatalomhoz, vagyis ez a nagytőkés döntéshozó réteg természetszerűleg került az állami irányítás befolyása alá – pontosabban ott maradt, hiszen már a rendszerváltozás előtt is ott volt.

Ez az összefonódás csak folyamatosan erősödött az orosz kapitalizmus kiépülésével, az állami vezetőknek is érdekük volt az új vállalatirányító réteg támogatása – már csak azért is, hogy ezek cégek orosz kézben maradjanak –, mint ahogy a nagytőkések is igyekeztek megfelelni a kormányzat elvárásainak.

(Zárójeles megjegyzés, ha már az orosz kapitalizmus szóba került: ez teljesen új elem volt az ország történelmében, hiszen a cári birodalom lényegében feudális agrárország volt, a polgári tőkés társadalom nyomai nélkül. A szakállas triumvirátus által elképzelt fejlődési lépcsőből a kapitalizmus tehát kimaradt, a középkorból egyből a kommunizmusba léptek át a nagy októberi hatalomátvétellel. Nem feltétlenül csak ezért nem kapták az elvtársak a kívánt végeredményt, de ez erősen belejátszott.)

Miért fontos ez? Mert ebben a helyzetben egyértelmű volt, hogy ha egy orosz elnök a sportban, és azon belül főleg a futballban kívánja majd megmutatni birodalma nagyságát, akkor ahhoz a nagyvállalatok – elsősorban olaj- vagy gázipari érdekeltségűek, illetve a velük szoros kapcsolatban lévő bankok – szinte korlátlan mennyiségű forrást biztosítanak.

Vlagyimir Putyin lett ez az elnök (később miniszterelnök), az óriási pénzbefektetésnek pedig meg is lett az eredménye. A jelszó egyértelmű: mutassuk meg a világnak, hogy Oroszország itt van, Oroszország vezető hatalom, Oroszországgal számolnia kell a világnak.

Meg fogják mutatni.

(Folyt. köv.: Katar)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik