Az élet Blatter után

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2015.06.03. 15:06
Ilyenkor érezni, hogy a médiának hatalma van a világ folyására: a FIFA elnökválasztása után megírtam, hogy Sepp Blatternek mennie kell(ene...

Ilyenkor érezni, hogy a médiának hatalma van a világ folyására: a FIFA elnökválasztása után megírtam, hogy Sepp Blatternek mennie kell(ene, -ett volna), és pár napra rá le is mondott.

Miért tette?

Illetve: miért akkor tette, miért nem előbb, miért indult el egyáltalán a választáson?megírtam, hogy Sepp Blatternek mennie kell(ene, -ett volna), és pár napra rá le is mondott.

Miért tette?

Illetve: miért akkor tette, miért nem előbb, miért indult el egyáltalán a választáson?

Nem valószínű, hogy csak a választás után döbbent rá a helyzet tarthatatlanságára, bármennyi támadást is kapott közben a médiától. (Nyilván nem gondolom komolyan, hogy ebben az én blogom is szerepet játszott, de a nemzetközi média kétségkívül nagy nyomás alá helyezte. Csakhogy az már korábban is kiderült, őt ez nem különösebben zökkenti ki a nyugalmából.)

Természetesen megtudhatott olyasmit, ami akár a személyes biztonságát is fenyegetheti (mint például az állítólagos FBI-nyomozás ellene), de akkor azonnali hatállyal távozott volna, nem hagyott volna magának még majdnem egy teljes év királykodást.

Hát akkor?

Blatter egész egyszerűen szórakozik velünk. A saját hatalmát fitogtatja.

Biztos vagyok benne, hogy már a választás előtt tudta, hogy le fog mondani (ami egyébként roppant dicséretes dolog, mármint hogy felismerte a távozása szükségszerűségét!). Ha viszont visszalépett volna a választás előtt – amivel megspórolt volna egy csomó időt és költséget a FIFA számára –, akkor mindenki azt hihette volna, hogy fél a vereségtől, ezért inkább előtte távozik. Márpedig ő meg akarta mutatni, hogy simán legyőzi Husszein herceget (meg is tette), hogy csak azért is erőt demonstráljon, és még hónapokig fényezhesse magát azzal, hogy ő az, aki nagylelkűen, önként távozik, és ő az, aki elindítja a FIFA szükséges reformjait (bocs’, itt kiakadt a bullshitmérőm mutatója).

Blatter nem az az ember, aki csendben kisétál a hátsó ajtón – ő a főbejáraton megy ki, a lehető legnagyobb csinnadrattával…

No de térjünk a lényegre: milyen lesz az élet Blatter után?

Az új elnök (legyen az bárki) legfontosabb dolga nyilvánvalóan a korrupció felszámolása és az új, tiszta FIFA-imázs kialakítása lesz.

Könnyen lehet, hogy a második lesz a nehezebb feladat, hiszen a nemzetközi nyomozás – remélhetőleg – sok mindent felszínre fog hozni, és bár a szervezet összes tagjának attitűdjét nehéz megváltoztatni, ezek az események azért sokakat megijeszthetnek.

Elhitetni a közvéleménnyel, hogy a FIFA immár tisztességes – az keményebb dió. Még akkor is, ha Blatter távozása ebben óriási segítség (anélkül nyilván esélytelen lenne), a sztereotípiákat megváltoztatni nem egyszerű.

Az új elnök kezdhet rögtön a legnagyobb falattal, a katari vb-vel.

Korábban azt írtam, hogy amíg Blatter az elnök, addig a 2022-es világbajnokság helyszíne nem fog változni, így már viszont bármi megtörténhet. A katari tornát elvileg ugye a B. u. (Blatter utáni) 7. évben tartják, nagyjából ilyenkor szokták kijelölni egy-egy vb házigazdáját, tehát még jövőre is bőven időben leszünk arra, hogy a FIFA új döntést hozzon.

Sohasem volt még olyan, hogy egy futball-vb-t vagy Eb-t elvegyenek a kijelölt házigazdától (az 1986-os vb-t eredetileg Kolumbia kapta meg, de ők maguk léptek vissza, így ugrott be Mexikó), ez mindenképpen hatalmas lépés lenne, és természetesen nagy önkritika is a FIFA részéről – még akkor is, ha részben más vezetők irányítják a szövetséget. Mindenkit úgysem lehet lecserélni, és például Michel Platini is bevallottan Katarra szavazott, tehát nem lehet csak Blatterre kenni a dolgot.

Amúgy furcsa lenne, ha az arab világ első világbajnokságát éppen az arab Husszein herceg töröltetné mint új elnök – de mondjuk az ő megválasztására nem vennék mérget, hiszen ha „szabad a pálya”, akkor biztosan színre lépnek olyanok, akik Blatterrel most nem akartak konfrontálódni. Nem véletlen, hogy igazán fajsúlyos jelölt (mint a már említett Platini) nem szállt ringbe a mostani választáson.

Korábban is írtam, most is tartom, hogy a katari világbajnokságnak van gazdasági racionalitása – viszont ha a helyszín kiválasztása bűnben fogant, akkor a FIFA új vezetőségének kötelessége ezt felülvizsgálni, és persze Katar már az első pillanattól kezdve súlyos támadási felület a szövetséggel szemben, vagyis ha az új elnök törekszik az „új FIFA” pozitív közképének kialakítására, akkor célszerűnek tűnhet megszabadulnia ettől a kolonctól.

(Ugyanez egyébként érvényes lehet a 2018-as oroszországi világbajnokságra is, amellyel kapcsolatban szintén felvetődtek korrupciós vádak, de azt a tornát B. u. 3-ban rendezik, így ott nincs igazán idő új helyszín kijelölésére. Az angolok persze nyilván boldogan beugranának ennyivel a vb kezdete előtt is, és nincs kétségem, hogy holnaptól is le tudnának bonyolítani egy sikeres tornát, mégsem valószínű, hogy ezt bevállalná a FIFA.)

Az biztos persze, hogy rengeteg múlik majd az új elnök személyén, befolyásán, elszántságán és lehetőségein – az ő kezébe kerül a nemzetközi szövetség jövője és ezáltal közvetetten a labdarúgás jövője is.

Izgalmas éveknek nézünk elébe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik