Sima ügy: Tottenham-Liverpool 4-0

Vágólapra másolva!
2011.09.19. 12:09
A Titanic elsüllyedésének évében volt legutóbb három meccses győzelmi sorozatunk a Liverpool ellen. Vendégeink mintha a legendák övezte hajószerencsétlenség...

A Titanic elsüllyedésének évében volt legutóbb három meccses győzelmi sorozatunk a Liverpool ellen. Vendégeink mintha a legendák övezte hajószerencsétlenség közelgő száz éves évfordulójának szerettek volna tisztelegni azzal, hogy látványosan összeomlanak a Spurs nyomása alatt. 46 és fél éve nem fordult elő, hogy négy góllal rakjuk el a vörösöket - sok tekintetben történelmi volt ez a győzelem tehát. Talán a közeljövő történéseit is pozitívan fogja befolyásolni ez a szép eredmény - jelenleg úgy állunk kevesebb vesztett ponttal mint a Pool és az Arse, hogy már játszottunk a két manchesterivel, míg Dalglish csapata például még egyikükkel sem meccselt. Ez elvileg hat pont levonást jelent nekik velünk szemben - különösen elnézve mit műveltek a Lane-en.A Titanic elsüllyedésének évében volt legutóbb három meccses győzelmi sorozatunk a Liverpool ellen. Vendégeink mintha a legendák övezte hajószerencsétlenség közelgő száz éves évfordulójának szerettek volna tisztelegni azzal, hogy látványosan összeomlanak a Spurs nyomása alatt. 46 és fél éve nem fordult elő, hogy négy góllal rakjuk el a vörösöket - sok tekintetben történelmi volt ez a győzelem tehát. Talán a közeljövő történéseit is pozitívan fogja befolyásolni ez a szép eredmény - jelenleg úgy állunk kevesebb vesztett ponttal mint a Pool és az Arse, hogy már játszottunk a két manchesterivel, míg Dalglish csapata például még egyikükkel sem meccselt. Ez elvileg hat pont levonást jelent nekik velünk szemben - különösen elnézve mit műveltek a Lane-en.

Sok pozitívumot ki lehet emelni a meccsel kapcsolatban: Modric újra világklasszis formában osztogatta a jobbnál jobb passzokat (a gólja meg egy álom), Bale is egyre inkább hasonlít tavaly őszi önmagára (Skrtel nem véletlenül pontozta ki magát), Parker most szinte hiba nélkül játszott és láthatóan jól kiegészítik egymást Modric-csal is, vdV is visszatért, méghozzá egy formás gólpasszal (a 2-0-hoz), Defoe-t szemmel láthatóan nagyon feldobta Adebayor érkezése, a togo-i pedig egyelőre szépen szálítja a gólokat, még a szünetben kisebb combsérüléssel lekapott, az utóbbi időkben kissé indiszponált Niko is csinált nagyon szemrevaló dolgokat (majdnem gólt rúgatott Adéval a 3. percben például).

A védekező játékosainkról csak annyit, hogy a Pool egy óra hosszat a kapu felé sem tudott lőni - volt egy-két megingás még az elején ill. amikor már nagyon belekényelmesedtünk az emberelőnybe, de összességében nem lehet panasz senkire. A Pool legnagyobb helyzeténél, a lesgólnál kicsit egymásra várt King és Kaboul ezzel lehetővé téve Carroll-nak, hogy kapura törjön, és ha nem áll les(b)en Suarez, hogy elvegye a 35 millió fontos ember elől a gólt, akkor bajban lehettünk volna. Bár lehet, hogy Carroll elé odacsúszott volna végül az egyik védőnk. A második félidő Pool helyzeténél, annál a Suarez szabinál nem igazán tudom hibáztatni Kaboult - nem lehet elkerülni, hogy ennyire minimálisan megérintse a védekező játékos a támadót, Suarez pedig valóban egy Latinovics Zoltánba oltott Dimitrij Szautyin.

Még nem hallottam olyan véleményt, hogy a Liverpool az első kiállítás előtt is bármi jelát mutatta volna annak, hogy lehet keresnivalójuk ezen a meccsen. És valóban, ahogy Harry is kiemelte a meccs utáni nyilatkozatában, totálisan domináltunk az első perctől fogva. Ez szerintem a középpályánknak köszönhető elsősorban, Bale akkor került Skrtel mögé amikor csak akart, Modric és Parker tökéletes játéka már megéneklésre került fentebb, Niko pedig agilisan és kreatívan játszott a jobbszélen. Annál a nagy Adebayor helyzetnél még a 3. percben egyébként Niko olyan sprintet vágott le a gólpassznak is beillő centerezése előtt, hogy nem hittem a szememnek. Azt hiszen Lucas mellett viharzott el - aki egyébként a Pool egyetlen olyan középpályása volt aki olykor megpróbálta zavarni a mieinket labdajáratás közben.

A BBC Match of The Day összefoglalóját itt tölthetitek le. Sajnos Lineker nélkül (ő általában csak szombaton vezeti a műsort), de Alan Hansen szépen dícséri a mieinket a távollétében is, a kevésbé artikulálatlan gúnárok közé tartozó Lee Dixon pedig a Liverpool védekezését ostorozza.

GÓLOK

Az első gól előtt Bale hagyott állva, már nem először a baloldalon és Defoe-hoz lőtte a labdát, akitől nem igazán tudta jól lekezelni és José Enrique elpöckölte tőle - balszerencséjére éppen Modric elé. A többire nincs szó, azt látni kell, egészen művészi bomba a hosszú felsőbe, Reina reagálni sem nagyon tudott. Jó volt látni Modric önfeledt gólörömét, és hogy kifutott a szurkolókhoz ünnepelni. Ja, és itt az alkalom, hogy kórusban elrebegjük: köszönjük, Daniel Levy!

A másodikra sokáig kellett várnunk, de az is szépre sikeredett - van der Vaart ugratta ki tökéletes ütemben a még éppen egyvonalban lévő Defoe-t, aki egy az egyben küzdött José Enriqué-vel a lövőhelyzet megszerzéséért, ami egy röpke keringőzés után sikerült is neki. Lapos, erős lövés a rövidbe, Reina megint esélytelen volt. Gyönyörű csatárteljesítmény volt, és ne feledjük, hogy a spanyol balhátvéd valóban a PL legjobbjai közé tartozik a posztján.

Amilyen sokáig váratott magára a második gól, olyan gyorsan követte azt a harmadik találat. Defoe ezúttal is kulcsszereplő volt - az ő életerős, ámde igazság szerint veszélytelen lövése pattant ki Reiná-ról Adebayor elé, és a togo-i a Wolves elleni góljához hasonló hidegvérrel löbbölte át a kapus felett a labdát, hogy lazán a hálóba gurítson. A gól után ment ő is a szurkolókhoz pacsizni, még a végén énekelni fogják a nevét!

Különösen úgy, hogy a negyediket is ő szerezte. Amikor már úgy tűnt megesett a szívünk a megtizedelt vörösökön Assou-Ekotto gondolt egyet és megrúgatta Adéval a a második gólját is. Gyönyörű, hajszálpontos beadás és nemkevésbé tökéletes befejezés.

PIROSAK

Beszéljünk röviden a kiállításokról is, bár az első 27 perc alapján állítom, hogy a meccs végkimenetelére nem voltak döntő hatással - bár a gólkülönbség alighanem szűkebb lett volna nélkülük. Adam és Skrtel is lerántásért kapta az első sárgáját - még nagyon a meccs elején - a skót Modric-ot húzta vissza két kézzel a kezdőkörben, Skrtel pedig Bale-t vitte földre egy kontra alkalmával. Mindkettő jogos volt és funkcionáló aggyal rendelkező focistáknak egyértelmű kellett volna, hogy legyen a fokozott óvatosság. Erre Adam talppal szállt bele Parker térdébe, Skrtel pedig teljesen feleslegesen lépett oda Bale-nek kilométerekre bármilyen gólhelyzettől. Persze lehet, hogyigazságtalanok vagyunk velük, könnyen lehet, hogy egyszerűen ennyire lassú, ütemtelen, fogalmatlan játékosokról van szó. Adam-ről mindenki elmondja, hogy nem az a fajta játékos aki szándékosan durváskodik - nos a vizuális evidencia alapján ez csak akkor hihető, ha tényleg tragikusan lassú ő ehhez a futball nevű játékhoz.

Egyébként a Bale-Skrtel egyenlőtlenségből nagyon valószínűsíthető volt egy újabb sárgalap. Valamint a fiatal Coates is nagyon hamar összeszedte a kártyáját a beállása után, amikor a kapura törő Adebayort faultolta. Szóval amennyire ritka, hogy egy csapat kilenc emberrel fejezzen be egy meccset, most annyira nem volt ez meglepő a tegnapi Liverpool-tól.

Azt egyébként tudja valaki, hogy Carragher mit magyarázhatott a szlováknak a piros után? Úgy tűnt mintha minden áron le akarta volna beszélni a srácot arról, hogy lemenjen a pályáról. Jamie most egyébként közvetlenül nem szerzett gólt nekünk, de a második és a negyedik találatunkban elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy elcseszte a Liverpool lesreállítását a helyezkedésével. Írjunk be neki egy gólpasszt.

No, panaszkodjunk is egy picit azért!

Adebayor: mi a fenét keresel te a széleken, ember? Neked a tizenhatoson belül a helyed! Hat láb három hüvelyk vagy, ha te nem vagy elérhető célpont Bale beadásainak akkor ki legyen? Oké, hogy hozzá akarod tenni a részed az összjátékhoz, de amikor a támadás már előrehaladott állapotban van, akkor neked igen is a büntetőterületen belül a helyed!

vdV: oké, adott egy nagyon szép gólpasszt, de el is szórakozott egy helyzetet Parker szintén csodás passza után a meccs végén. Ha erősen, laposan meglövi azt a helyzetet Reina aligha tudta volna lereagálni olyan közelről, és most nullszaldós lehetne a gólkülönbségünk. Még valószínűleg nem volt 100%-os állapotban tegnap, szóval a kissé gyengébb játékát ennek a számlájára is írhatjuk.

Bale: az önbizalma visszatért, úgy sprintel el a védők mellett mint fénykorában, jól is lövöldözi középre a labdákat - de három tökéletes szabadrúgás lehetőséget is elbénázott. Ezekből röhögve rugdosta a felsősarkos gólokat tizenhét évesen a Southamptonban. De nem tudom elképzelni, hogy teszemazt Baines legalábbis ne kényszerítette volna bravúrra Reinát egy pár ilyen jó szögből és ideális távolságból elvégzett szabiból.

No, több rinyálnivaló nem jut eszembe, és ezek sem őszinte könnyek voltak. A mai meccsen minden belefért, a csapat átlagteljesítménye olyan magas volt - ill. a Liverpool is mindent megtett, hogy elfeledjük, hogy most egy ötszörös BEK/BL-győztes legendás klubot látunk vendégül.

Egy kis horror maradt még a végére:

Mit lehet mondani? Beleszakad az emberbe a szó. Remélem készenlétben van egy nullás borotva az öltözőben, mert ezt a frizurát nem lehet pályára engedni az tuti. Nagy kár lenne Sandró-ért.

(Elnézést a poszttal való késlekedésért egyébként.) Kedden Stoke-on-Trent-ben folytatjuk.

COYS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik