Öröm és üröm

Vágólapra másolva!
2012.08.22. 08:08
Jutott nekünk kellemes és idegesítő, sőt szomorú hír is ezen a hétvégén. Kezdjük a jóval: Adebayor visszatért! Amikor múlt nyáron kikölcsönöztük...

Jutott nekünk kellemes és idegesítő, sőt szomorú hír is ezen a hétvégén. Kezdjük a jóval: Adebayor visszatért! Amikor múlt nyáron kikölcsönöztük a kihasznált és a kihagyott ziccerek utáni mosolygás dupla világbajnokát (őszintén, a baloldali képről sem lehet biztosan tudni, hogy most éppen gólt szerzett-e vagy sem), én optimistán vártam a fejleményeket. De ehhez képest is kellemesen csalódtam: a 18 gól és mellé az egy tucat jófajta gólpassz csak a történet számszerűsíthető részét meséli el, és valljuk be ennyit el is vártunk Manutól. Viszont az a csapatmunka amit a meccsek túlnyomó részén a 90 perc egészében mutatott már meglepetésként ért: ha kellett az ötösünkön védekezett, ha kellett az ellenfél rügyező támadásait metszegette a félpályán, ha kellett-ha nem az oldalvonal mellől próbálta ziccerbe hozni a középcsatár helyére keveredett Assou-Ekottót vagy Kaboult. Mindemellett elmaradtak a feledés jótékony ködébe vesző Arse-os periódusából ismert öltözői balhéi, hisztijei is, sőt, a tavalyi keretünk talán legnépszerűbb tagja volt a játékosok között. Az csak plusz pont, hogy a City sikereihez nem sokat tett hozzá, no meg a Bendtnernek és RvP-nek kiosztott makarenkói pofon/fejrúgás sem mutat rosszul a CV-jén. Szóval üdv újra a Lane-en, Manu!Jutott nekünk kellemes és idegesítő, sőt szomorú hír is ezen a hétvégén. Kezdjük a jóval: Adebayor visszatért! Amikor múlt nyáron kikölcsönöztük a kihasznált és a kihagyott ziccerek utáni mosolygás dupla világbajnokát (őszintén, a baloldali képről sem lehet biztosan tudni, hogy most éppen gólt szerzett-e vagy sem), én optimistán vártam a fejleményeket. De ehhez képest is kellemesen csalódtam: a 18 gól és mellé az egy tucat jófajta gólpassz csak a történet számszerűsíthető részét meséli el, és valljuk be ennyit el is vártunk Manutól. Viszont az a csapatmunka amit a meccsek túlnyomó részén a 90 perc egészében mutatott már meglepetésként ért: ha kellett az ötösünkön védekezett, ha kellett az ellenfél rügyező támadásait metszegette a félpályán, ha kellett-ha nem az oldalvonal mellől próbálta ziccerbe hozni a középcsatár helyére keveredett Assou-Ekottót vagy Kaboult. Mindemellett elmaradtak a feledés jótékony ködébe vesző Arse-os periódusából ismert öltözői balhéi, hisztijei is, sőt, a tavalyi keretünk talán legnépszerűbb tagja volt a játékosok között. Az csak plusz pont, hogy a City sikereihez nem sokat tett hozzá, no meg a Bendtnernek és RvP-nek kiosztott makarenkói pofon/fejrúgás sem mutat rosszul a CV-jén. Szóval üdv újra a Lane-en, Manu!

EMMANUEL 2

Jóval korábban vártunk egyébként a togói érkezését, de mivel a City-vel kellett tárgyalni, így talán megbocsáthatjuk Levy-nek a makacs tárgyalási módszereket. Tegnap este a kommentek között említettem, hogy van az üzletnek egészen eszement részlete is:

"It is understood Spurs refused to break their strict wage structure to accommodate Adebayor. But with the player refusing to accept a big pay-cut, the Premier League champions were forced to accept having to continue to pay the player the difference between his new wage of around £80,000 and his earnings at City in order to complete the deal." (BBC)

Magyarán: úgy tudjuk, hogy a Spurs nem ment bele, hogy megbontsa a Klubon belüli szigorú fizetési struktúrát Adebayor fizujának biztosítása érdekében. A játékos viszont nem fogadta el a fizetéscsökkentést, így a Man City az üzlet megkötése érdekében arra kényszerült, hogy továbbra is fizesse a togói manchesteri (180k-220k?) és londoni (80k) fizuja közötti különbséget.

Dúúúúúúúúúrva... hogy milyen formában is történik ez a city-s fizetéskiegészítés arról többfélét is lehet hallani. Vagy havonta utalják továbbra is, vagy egy összegben fizették ki Adét. Mindenesetre elképesztően jól jött ki belőle a srác - és ami fontosabb, a Spurs is. Nekünk körülbelül 9 millió fontunkba került a dolog: 5 milló fontot utaltunk a City számlájára, 4 milliót pedig Adénak aláírási pénz gyanánt. Utóbbi igencsak izmos összeg így egyben (heti szintre lebontva PL-szinten nem vészes), de még így mindent összevetve is fantasztikusan költséghatékonynak tűnik az üzlet. Örvendezzünk hát.

DAWSON

Na igen. Egyre valószínűbb, hogy eladjuk egyik leglelkesebb és legnagyobb szívű, majd' évtizede a Klubot szolgáló játékosunkat. Szerintem alig lesz olyan Spurs szurkoló aki nem morzsol el egy könnycseppet a szeme sarkában amikor bejelentik hivatalosan is, hogy kissé lúdtalpas, echte angolosan sápadtarcú középhátvédünk a QPR-ban folytatja a pályafutását. Pedig bevallhatjuk, hogy kevés objektív okot tudnánk felsorolni amiért maradnia kellene. King mellett volt igazán elemében, a vezér visszavonulásával Dawson-ból is elvesztettünk valamit. Az összes játékosunk közül talán ő a legfogékonyabb a labda toronyiránti kibikázása felé, na meg aztán nem is a leggyorsabb fából faragták a lábait. (A leggyorsabb fa, mint tudjuk, az akác.) Ennek ellenére mindig is szerettük a srácot, mert mindig a helyén volt a szíve. Sok sikert neki a következő állomásán is. Most van ereje teljében, jó középhátvéd, játszani kell neki, méghozzá kezdőként. Ez Kaboul, Vertonghen, Caulker és Gallas társaságában nem adatna meg neki. Még nem igazi a búcsú, de jobb ha felkészülünk.

BASSONG

Seb-től már hivatalosan is elköszönt a Klub. A többséggel ellentétben én komáltam a kamerunit, vicces és őszinte karakternek tűnt a nyilatkozatai alapján (lehet, hogy ez kameruni szokás), és ahhoz képest amennyire mellőzésre került az első nálunk töltött szezonja után nem is hisztizett olyan hangosan. Ha minden igaz 6 millió fontot gomboltunk le érte a Norwich-ról, ami elfogatható összegnek tűnik mindkét fél számára (naná, egyébként nem született volna megállapodás...), viszont hozzá kell tennünk, hogy annak idején 8 millióért hoztuk el a kieső Newcastle-ből. A kommentek között volt már szó arról, hogy kinek mi ragadt meg a srácról a nálunk töltött idő alatt. A bemutatkozó mérkőzésén szerzett győztes gól a Liverpool ellen mindenképpen ide tartozik - gyönyörű felhőfejes a jobb felsőbe, pár perccel Garrard egyenlítést jelentő tizenegyese után. Nagyon fontos gól volt, hiszen talán az a Pool-verés adta meg az alaphangot az utóbbi évek relatív szárnyalásához. Majd' minden szurkolóban megragadt egy másik Pool elleni meccs is, amikor Torres ellen két földöntúli szerelést is sikerült bemutatnia. Negatívumként sokan emlegetik a Fulham elleni 0-4-es FA-kupa fiaskót, ámde igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg Hutton (és Dawson) felelősségét abban a kisiklásban. Számomra a Young Boys elleni BL-selejtező odavágója foglalja össze leginkább Bassongot: vastagon benne volt abban, hogy 20 perc alatt kaptunk három gólt és a kiesés szélére kerültünk. Viszont ő volt az aki a félidő vége felé visszahozott bennünket a meccsbe egy szöglet utáni erőfejessel. Nem volt mindegy, hogy 0-3, vagy 1-3 áll-e az eredményjelzőn a szünet alatt.

VERESÉG

Beszéljünk egy kicsit a szombati meccsről is, shall we? Megoszlanak a vélemények, az optimistábbak a valóban pöpecül működő letámadásunkat és a kontrákat, kapufákat emelik ki, a pesszimistábbak pedig rezignáltan csak az eredményjelzőre mutatnak. Én az optimistább megközelítést érzem közelebb magamhoz. A második bekapott gólig volt koncepció, fegyelem és koncentráltság a játékunkban, nekem ez bőven elég ahhoz, hogy elhessegesse a legrosszabb rémálmaimat AVB személyét illetően. Nekem már ebből a vesztes meccsből is látszott, hogy igenis volt értelme éppen őt kinevezni edzőnek. Ettől még lehet, hogy itt sem jön be a projektje, de hogy nem hamvában holt ötlet az biztos.

Az egy szem Defoe-val is ki tudtunk alakítani elég helyzetet ahhoz, hogy még csak különösebb szerencsénknek sem kellett volna lennie a három gól megszerzéséhez. Oké, hogy az a gól amit meg is szereztünk speciel lesről született, de előtte a két kapufa nagyon szép támadások után esett, és ne felejtsük el Gylfi nagy helyzetét sem, amit a partjelző tévesen behúzott lesnek.

A gólokat helyzet nélkül kaptuk. Ez egyszerre dicséret a védelmünk számára, és egyszerre kritika. Hiszen egyrészt a hazaiak nem tudtak egyetlen valamirevaló helyzetet sem kialakítani, másrészt ha a semmiből ajándékozunk nekik lövőhelyzetet és tizenegyest, akkor ez nem sokat ér.

A két gyenge láncszem a két fiatal angol volt szerintem. Livermore még mindig kevés a PL-hez - a védekezése éppen elég szilárd, de előrejátékban annyira haszontalan, hogy akkora luxust nem engedhetünk meg magunknak. A másik fekete pontot Walker kapja... az ő egyéni hibája vezetett a 'Castle vezető góljához: először is felelőtlenség volt úgy belefejelni a beadásba, hogy nem tudta hol köt majd ki a labda (Demba Ba lábán kötött ki, de sajnos csak egy pár másodperc erejéig), másodsorban, ha már megtörtént a hiba, akkor nem kellene azzal súlyosbítani, hogy a lendületnek engedve elfutunk a lőni készülő csatár elől. Gallas bá rohant Kyle helyett blokkolni, de már nem érhetett oda, Ba centikkel elnyeste mellette. Walker játéka nagyon frusztráló volt, hiszen tudjuk mekkora tehetség, és láttuk már válogatott szinten védekezni és világklasszis szinten támadni. AVB számára az lesz a feladat, hogy megtanítsa Kyle-t 90 percen át koncentrálni, mert minden adottsága megvan a legendává váláshoz.

Sigurdsson jól mutatkozott be, tökéletesen illik a csapatba. Bale és különösen a gólpasszos Lennon ígéretes formát mutatnak, és végre arra koncentráltak amihez legjobban értenek. Defoe megtette a magáét, hasznos tagja lehet még a keretnek. Sandro és Livermore nagyszerűen megoldották a középpályás védekezést, a két sokkolóan korai sárgalap megfoghatta volna őket, de mindketten jól reagálták le. (VdV beállása nullszaldós húzásnak bizonyult: része volt a gólban neki is, de a tizit is ő hozta össze. Továbbra is várat magára az alkalom amikor láthatjuk csereként beállva jól játszani a hollandot. Neki kezdenie kell.)

No, a West Brom ellen már Adebayor is bevethető lesz, és talán Vertonghent is megpillanthatjuk valahára üzemhőmérsékleten! Ha igaz, Levy még mindenképpen hozni akar egy csatárt az ablak bezárulása előtt (bár AVB azt nyilatkozta, hogy Kane-re mint harmadik számú csatárra számít... mondjuk azt, hogy a két évvel ezutáni szezonról beszélt).

COME ON YOU SPURS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik