POCHETTINO - EZ MOST KOMOLY?!

2404186 24041862404186 2404186
Vágólapra másolva!
2014.05.27. 23:05
Címkék
Levy döntött! Ma 18 óra 50 perckor bejelentették, hogy a Tottenham kinevezte új managerért akivel öt éves szerződést kötöttek. A befutó: Pochettino De...

Levy döntött!Levy döntött!

Ma 18 óra 50 perckor bejelentették, hogy a Tottenham kinevezte új managerért akivel öt éves szerződést kötöttek.

A befutó: Pochettino

De valójában ki is ő?

Az elmúlt pár órám szinte másról sem szólt, csak arról, hogy minél több információt megtudjak róla.

AZ ELSŐ 34 ÉV


Mauricio Roberto Pochettino Trossero 1972. március 2.-án született Argentínában, Santa Fe tartomány Murphy nevű városában. 17 évesen kezdte profi karrierjét a Newell's Old Boys csapatában, mint belső védő. 1994-ig 153 meccsen szerepelt és 8 gólt szerzett. 22 évesen szerződött Európába az Espanyolhoz, ahol a hat és fél ott töltött év alatt 216 mérkőzésen 11 gólt ért el és a távozása előtt Spanyol Kupagyőzelemhez segítette csapatát. 2001-ben jött el számára az áttörés, amikor a PSG-hez igazolt. Párizsban 3 évet húzott le (70 meccs/4 gól), majd délnyugatra Bordeaux-ba tette át a székhelyét, ahol a vörösboron kívül mást nem élvezhetett, hiszen a teljesen szezonban sérülés miatt csak 11 meccsen játszott. 32 évesen visszatért európai "otthonába" Barcelonába a régi csapathoz. Először kölcsönbe, majd végleg. 36 évesen hagyta abba a játékos pályafutását az Espanyolban. 17 év alatt klubszinten 509 találkozót tudhat a háta mögött, amiken 26 gólt jegyzett.

27 évesen mutatkozott be hazája válogatottjába az Albicelestes-ben. 4 év alatt 20 alkalommal hallgathatta az Argentin himnuszt és kétszer volt eredményes. A 2002-es VB-n mindhárom csoportmeccsen játszott és a másodikon az Angol meccsen Owen róla "harcolta" ki a meccset eldöntő büntetőt.

AZ UTOLSÓ ÖT ÉV

2006-2009 közötti időszakról érdemi információt nem találtam, így az edzői karrierjével folytatom. 2009 január végén nevezték ki egykori csapata az Espanyol élére. A feladat amennyire egyértelmű volt, olyannyira nehéz is. Adott szezon harmadik Espanyol edzőjeként elkerülni a kiesést. A bajnokság végére ez olyan jól sikerült, hogy egészen a 10. helyig jutott el a csapat. Ez természetesen szerződéshosszabbítást eredményezett és további 2 évig volt a "kisbarca" edzője. 2012 november 26.-án érte utol az edzők végzete és közös megegyezéssel szerződést bontottak.

161 meccs, 53 győzelem, 38 döntetlen, 70 veresség, 32,92% győzelmi mutató

A számok nem valami magával ragadóak, de ennek ellenére alig 1,5 hónap múlva nagy meglepetésre 2013 január 18.-án kinevezte a Southampton a managerévé! A kérdés akkor is jogosan merült fel, hogy egy kvázi pályakezdő, bukott edző hogy kerülhet egy PL csapat élére??? A Soton vezetői nem a számokat nézték, hanem az alábbi tényeket. Pochettino szakmai szinten komoly elismerésre tett szert Spanyolországban bátor feltolt védekezésével illetve, hogy sorra építette be a saját nevelésű játékosokat a csapatba. A Szentek méltán számítottak rá, hogy az utánpótlásukból - ami szerintem az elmúlt 10 év legjobbja, lásd Bale és Walcott - kihozza a legjobbat. Az argentin nem tétlenkedett e téren! Az elmúlt 17 hónapban bemutatkozott az angol válogatottban Adam Lallana, Rickie Lambert, Luke Shaw és Jay Rodriguez. Nem vagyok otthon a déliek történelmében, de látatlanban is kétlem, hogy volt ennyi angol válogatott játékosuk egyszerre!!!

Az első évben az Espanyolhoz hasonlóan sikerült a bennmaradás, majd következett az elmúlt szezon ahol a Southampton bőven az elvárások felett teljesített. Sok tekintetben kivívta a szakma elismerését, ahogy Spanyolországban is. A Chelsea (153) és a Man. City (147) után a harmadik legtöbb labdát szerezték a támadó harmadban (146). A hatodik legkevesebb gólt kapták, de a harmadik legkevesebb lövés (City 122, Chelsea 123, Soton 130) ment a kapujuk felé! 58,7%-os labdabirtoklásuk a legjobb volt a PL-ben és egész Európában a 7. legjobb!!!

Én személy szerint nagyon áhítoztam Brendan Rodgersre és sokan Roberto Martinezre! Az alábbi statisztikai táblázat 8 olyan nem elhanyagolható elemet sorol fel amiben Pochettino jobb volt a másik kettőnél a váltás előtti évben.

ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK

Kezdjük az ellenérvekkel. Nem angol, sőt egyes értesülések szerint még nem erőssége az angol nyelv. Nem irányított még ilyen jelentős klubot és csupán öt éve vezetőedző! A győzelmi mutatója sem combos...

És mi szól mellette? A mérkőzés statisztikák. Az, hogy bátran nyúl a fiatal saját nevelésű játékosokhoz és jól "építi" fel őket. James Ward-Prowse (akit én nagyon szeretnék liliomfehér mezben látni) nagyon pozitívan nyilatkozott róla minap a Skynak. A 4 háromoroszlános játékos.

ZÁRSZÓ

Gondolom nem csak én vagyok vele egyedül, hogy elég vegyes érzések kavarognak bennem. Van Gaal-nál mindenféleképpen szimpatikusabb, hogy jobb lesz-e mint De Boer azt soha nem fogjuk megtudni. Amikor játszottunk ellenük idén feltűnt a Szentek szervezettsége és a St. Mary's-ben kifejezetten szép gólokat lőttek nekünk. A hírek szerint a 4-2-3-1-es játékrendszert kedveli, amihez a jelenlegi keretünk lett összevásárolva. Mit hoz ki belőle? Mást nem tudunk csinálni, mint reménykedni, hogy végre Levy jól döntött és ha nem, akkor is megmarad a számunkra előre a sajnos jól bejáratott mondat: Én megmondtam!!!

COYS!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik