Maradt minden a régiben: Spurs-Chelsea 1-1

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.12.24. 15:12
Hát iksz lett. Meccs előtt teljesen elfogadható eredménynek gondoltam volna. És a játék képe alapján sem tűnik éppen igazságtalannak a pontosztozkodás...

Hát iksz lett. Meccs előtt teljesen elfogadható eredménynek gondoltam volna. És a játék képe alapján sem tűnik éppen igazságtalannak a pontosztozkodás - pedig az. Újabb nyertes meccset vett el tőlünk a sors, kissé kompetensebb bíráskodás mellett legalább egy gólos hazai győzelemmel kellett volna befejeződnie az összecsapásnak. Igen, voltak nagyon gyenge napot kifogó játékosaink (elsősorban a két szélső védőre gondolok, de Rafa is újra megmutatta, miért nem fekszik neki a jobboldali szerepkör), és a Chelsea rengeteg jobbnál jobb lehetőséget puskázott el, hogy szerezzen egy vitathatatlanul szabályos gólt is ellenünk végre (ugye ez már tavaszal sem jött össze nekik). De attól még tény a tény: Adebayortól újabb, ezúttal két pontot érő gólt vettek el sosemvolt les címén - ez, és a Stoke elleni minimum egy pont sajnos hatalmas segítséget fog jelenteni Abramovics és Wenger csapatának is. Hihetetlenül szoros lesz a vége.Hát iksz lett. Meccs előtt teljesen elfogadható eredménynek gondoltam volna. És a játék képe alapján sem tűnik éppen igazságtalannak a pontosztozkodás - pedig az. Újabb nyertes meccset vett el tőlünk a sors, kissé kompetensebb bíráskodás mellett legalább egy gólos hazai győzelemmel kellett volna befejeződnie az összecsapásnak. Igen, voltak nagyon gyenge napot kifogó játékosaink (elsősorban a két szélső védőre gondolok, de Rafa is újra megmutatta, miért nem fekszik neki a jobboldali szerepkör), és a Chelsea rengeteg jobbnál jobb lehetőséget puskázott el, hogy szerezzen egy vitathatatlanul szabályos gólt is ellenünk végre (ugye ez már tavaszal sem jött össze nekik). De attól még tény a tény: Adebayortól újabb, ezúttal két pontot érő gólt vettek el sosemvolt les címén - ez, és a Stoke elleni minimum egy pont sajnos hatalmas segítséget fog jelenteni Abramovics és Wenger csapatának is. Hihetetlenül szoros lesz a vége.

KÉZ VAGY NEM KÉZ?

Pontosabban, szabálytalan körülmények között született-e a vendégek egyenlítő gólja? A szabályok szószerinti értelmezésében teljesen védhető Webb ítélete (vagyis nem-ítélete), hiszen Cole vajmi keveset tehetett a kezezéséről, a szándékosságot kizárhatjuk. Viszont az is igaz, hogy a kéz érintése nélkül maximum bedobás lett volna az akció vége. A kéz segítségével viszont tökéletes helyzetbe került a Chelsea balbekkje: semmi más módon nem ült volna elé a labda ilyen tisztán és beadásért könyörgően. Tehát hatalmas előnye származott a játékosnak abból, hogy "érvénytelen" testrésszel ért a labdába (mégha nem is tudatosan tette). Ilyenkor kellene, hogy számításba jöjjön a játékvezetői mérlegelés: tegyük fel, hogy az eset az ötösünkön történik és Cole kezének köszönhetően nem gólpassz születik, hanem egyenesen a kapuba pattog a labda. Tízből hány spori adná meg a gólt? És tízből hány szurkoló nem érezné igazságtalan disznóságnak, ha a csapata ellen így egyenlítene az ellenfél? Gyanítom mindkét esetben a nulla felé tendál a helyes válasz. A második félidő végén volt egy tökéletesen analóg eset, amikor Parker kezén változtatott irányt egy vendég átadás a térfelünk közepén. Itt is egyértelmű volt a véletlen jelleg, Webb mégis habozás nélkül befújta a Chelsea szabadrúgást - amiből Ramires-nek meg kellett volna szereznie a vezetést (Walker elmélázott és így a brazil teljesen üresen fejelhetett hét méterről, szemben a kapuval). Tehát csak a véletlenen múlt, hogy nem született két Chelsea gól két teljesen azonos szituáció ellentétes (mindkét esetben a kékeknek kedvező) bírói megítélésének következtében.

Persze igazságtalanok lennénk, ha nem emelnénk ki, hogy mindkét szituációban elképesztően nagyot hibáztak a szélső védőink, és ezt nem foghatjuk Webb úrra. Amit viszont újfent számon kérhetünk rajta, ill. asszisztensén az Adebayor meg nem adott, szabályos gólja. Manutól három fordulón belül kétszer vettek el teljesen szabályos gólt, ami testvérek között is mínusz három (de valószínű, hogy mínusz öt) pontot jelentett a csapatnak. Most egyvonal volt, tehát kicsit megbocsátóbb az ember, hiszen kábé lehetetlen élőben eldönteni - viszont az bosszantó, hogy a kétségtelenül kétségek között vergődő partjelző inkább érvénytelenítette a gólt, annak ellenére, hogy ugye fizikailag lehetetlen, hogy lesen "látta" volna Adebayort vagy Gallas-t.

Eleve nehéz lépést tartani a végtelen pénzzel "gazdálkodó" csapatok ellen mint az FC Abramovics és a Sejk SE, ha viszont még a szerencse sem áll mellénk, akkor tényleg esélytelenek vagyunk. Abramovics tavaly januárban 75 millió fontot költött - és nem számít, hogy ebből 50 millió csak a padra jó, és a másik 25 millió sem alap kezdő. Nem lenne szabad, hogy egy csapat ne érezzen meg egy 50 millió fontos pénzkidobást. Nem lenne szabad, hogy teljességgel kiiktathassák a pénzügyi rizikófaktort.

KLASSZIKUS

No, de vissza a meccshez. Mindkét csapatot meg kell dícsérni, mert irtó jó derby-t hoztak össze csütörtök estére! Itt is, ott is volt 10 kaput eltaláló lövés, amelyek nagy százalékban kifejezetten veszélyes próbálkozások voltak. Az iram szinte sosem hagyott alább, az első húsz perctől eltekintve egyik csapat sem tudott döntő fölényt kiharcolni 5 percnél hosszabb periódusokra. Nagyon hullámzott a játék, ami rendkívül izgalmassá tette a küzdelmet. Szóval ezért köszönet a mieinknek és Sturridge-éknak is.

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy jól játszottunk volna. Mindkét oldalon bosszantó hibák sorát láthattuk, de ezt felírhatjuk az iram számlájára is. Mi egyébként az egyenlítésig kifejezetten jól játszottunk, Webb sípszavának elmaradása viszont újra előhozta belőlünk a sértett üldözési mániás hozzáállást (amellett, hogy a vendégek önbizalmát is visszahozta), és így kiegyenlítetté vált a méerkőzés hátralévő része.

GÓLOK

Adebayor megadott góljánál a legnagyobb dícséret nem a gólszerzőt, de nem is a gólpasszt jegyző wales-it illeti, hanem a Sturridge-tól játszi könnyedséggel labdát rabló, majd Bale-hez passzoló Sandrót illeti! Simán a Meccs Embere volt a brazil! Az angol sajtóban meccs után elindult egy gyomorforgató "Terry az isten"-témájú cikkáradat, ami nyilvánvalóan egy dolognak köszönhető, mégpedig az utolsó előtti percben bemutatott becsúszó mentésnek. Azt már nem említik, hogy az első gólnál elég emberesen lemaradt Adebayorról a kékek példaképe, az utolsó előtti perces mentést megelőzően pedig csakis őmiatta nem volt Adebayor lesen, hiszen három méterrel a vonalban helyezkedő védőtársai mögött kószált. De kétségkívül adja magát a téma, miszerint a nézők által szünet nélkül fütyült angol válogatott játékos megmenti a csapatát és bizonyítja alkalmasságát a címeres mez viselésére. Well, I don't buy it, anyway.

Szóval az első gólunknál Sandro volt az egyik főszereplő, de Bale is a tőle elvárt nagyszerű módon galoppozott el a baloldalon és a középre adása is tökéletes volt - Cech éppen nem érte el, Adebayor peddig éppen igen. (A cseh kapust és Terry-t is lehet ugyan hibáztatni, de ettől még ne felejtsük el, hogy a mieink mindent úgy tettek ahogy kellett.)

A Chelsea góljánál hibák sorozatát követtük el Webb-bel karöltve. Először is Modric szerelése teljesen szabályos volt, rejtély, hogy miért adta vissza a kékeknek a labdát a spori. A Chelsea gyorsan elvégezte a szabit, ami eleve meglepett minket, Drogba kitette a labdát Cole-nak, viszont vdV ezúttal visszaért és bele tudott érni a labdába - sajnos éppen a kékek balbekkjének kezére rúgta a labdát, aminél jobb nem is történhetett volna a vendégek szemponjából. Csak így lehetett bármi eredménye az akciónak. Webb-et nem érdelkelte, a mieink panaszkodtak, Assou-Ekotto pedig megállt ahelyett, hogy figyelt volna Sturridge-ra. Borzasztó olcsó gól volt, nem kellett érte megdolgoznia a Chelsea-nek, megkönnyítettük a dolgukat. Bár Sturridge-nak jár az elismerés, mert még a kéz előtt elindult az ötösünk felé.

A második gólunknál Modric löbbölt gyönyörűen egy távoli szabit Gallas fénylő buksijára, aki megcsúsztatta azt, Adebayor pedig jókor volt jó helyen és elegánsan a hállóba vállalta a labdát. Szép gól volt, sajnos a partjelző úgy döntött, hogy a kétes szituációban inkább elveszi tőlünk a vezetést. (Újra leírom: nem láthatta tisztán a lest, mivel nem volt les, tehát találomra érvénytelenítette a gólt - pontosan ugyanúgy mint tavasszal, amikor szintén találomra adtak meg a kékeknek két fantomgólt. Nincs szerencsénk újgazdagék ellen, na.)

Volt még persze lehetőségünk a győzelem megszerzésére, mintahogy ki is kaphattunk volna - nyílt meccs volt két dobogós helyre pályázó csapat között. Pillanatnyi formáktól függetlenül ezeken a mérkőzéseken nem lehet elvárni, hogy végig dominálni tudjon az egyik csapat. Nincs ok az aggodalomra, körülbelül hasonló találkozót várok a "visszavágón" is, és ez így is lenne rendjén.

Akik miatt viszont komolyan aggódom az Benny és Walker... ha láttátok a meccset, akkor nem kell részleteznem mennyire kilógtak a mezőnyből, akik pedig nem látták azok úgysem hinnék el... Walkert lehet, hogy Bale mintájára előre kell zavarni a középpályára, mert a védekezése hatalmas, már-már valószínűtlenül nagy fejlődésre szorul. Elég csap Drogba kapufájára, vagy Ramires tisztán elbaltázott fejesére gondolnunk. Két gólt simán kaphattunk volna róla (és akkor azt nem is említettem, hogy a kékek gólja előtt vdV maradt egyedül Cole-ra).

No, de lesz még alkalom a javításra idén, igaz, két idegenbeli eléggé rázósnak ígérkező futamon, de egyik sem lehetetlen kategória. Addig is Boldog Karácsonyt mindenkinek - a srácok szállítottak nekünk egy dobogós ünnepet, remélem mindenki kap még jópár kellemes ajándékot emellé!

COYS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik