Kapirgáló vaktyúk: Tottenham-Blackburn

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2012.04.29. 12:04
Napjában kétszer még egy törött óra is a helyes időt mutatja. Nagyjából ebben bízom a mai meccs előtt. Az nem kérdés, hogy a játékoskereteket...

Napjában kétszer még egy törött óra is a helyes időt mutatja. Nagyjából ebben bízom a mai meccs előtt. Az nem kérdés, hogy a játékoskereteket összevetve mi vagyunk jóval esélyesebbek a győzelemre, de ez sem a Stoke, sem a Norwich ellen nem jelentett semmit. Az angolban előszeretettel használják a "fejetlen csirke" (headless chicken) kifejezést arra, amikor olybá tűnik, hogy rendszer, cél és elképzelés nélkül szaladgálnak egy csapat focistái a pályán. Nos, bármennyire is igazságtalan és sértő ez a metafora Mike, a csodálatos fejetlen csirke példáját tekintve, de be kell vallani, hogy jól kifejezi azt amit a mieinktől láthatunk mostanában. Az akarással elvileg nincs baj - csak kellene valaki aki tartja a gyeplőt, mert éppen a hófehér doveri krétasziklák felé rohan a fogatunk.Napjában kétszer még egy törött óra is a helyes időt mutatja. Nagyjából ebben bízom a mai meccs előtt. Az nem kérdés, hogy a játékoskereteket összevetve mi vagyunk jóval esélyesebbek a győzelemre, de ez sem a Stoke, sem a Norwich ellen nem jelentett semmit. Az angolban előszeretettel használják a "fejetlen csirke" (headless chicken) kifejezést arra, amikor olybá tűnik, hogy rendszer, cél és elképzelés nélkül szaladgálnak egy csapat focistái a pályán. Nos, bármennyire is igazságtalan és sértő ez a metafora Mike, a csodálatos fejetlen csirke példáját tekintve, de be kell vallani, hogy jól kifejezi azt amit a mieinktől láthatunk mostanában. Az akarással elvileg nincs baj - csak kellene valaki aki tartja a gyeplőt, mert éppen a hófehér doveri krétasziklák felé rohan a fogatunk.

HAJJAJAJ

Nemcsak, hogy nehéz megérteni, hogy miképpen jutottunk el idáig február közepe óta, de szerintem egyenesen lehetetlen. Lusta megközelítésnek tűnhet Capello-t belekeverni az összeomlásunkba, de egyéb különleges dolog nem történt a csapat körül, mint a Redknapp jövőjét illető spekuláció. Harry-t felmentik az adórendőrség vádjai alól, majd a Harry számára legvonzóbb edzői pozíció megüresedik. Ezt követte a tartalékos Newcastle szétverése, majd a megszakítás nélküli, horroreredményekkel párosuló horrorfoci. Mi történhetett? Elfáradtak volna a játékosok? Nem létezik. A bajnokságban megpróbált ugyan Harry konzisztens kezdőket összeállítani, de ezzel párhuzamosan a kupákban erősen rotált. Fáradtságra Kingen (és talán Walker-ön) kívül senki sem hivatkozhat. 35-40 meccset egy szezonban le kell tudni játszani. A Championshipben eleve 46 meccses a bajnokság, plusz a rájátszás - és ott nem is alapértelmezett a tükörsima, pihe-puha gyepszőnyeg.

Csakis Harry háza táján történtek említésre méltó események a zuhanórepülés megkezdését megelőző napokban. Akkortájt csak az ő tottenham-es jövője volt kérdéses - jelenleg a meghatározó játékosaink közül is vannak páran akiket nem biztos, hogy Spurs-mezben látunk jövőre. Modric, Bale és Adebayor adja a legegyértelműbb példákat. De ott vannak még az egészségi okokból esetlegesen visszavonulót fújó nagy öregek, mint King vagy Gallas. A BL-szereplés minden érintett számára jelenthet akkora pluszt, hogy együtt maradjon a társaság - és ha ezt a tavaszt kibírja a csapat, akkor nincs az a futball-krízis amin ne tudnák majd túltenni magukat... mindenesetre jelenleg nagyon is kérdéses a BL-szereplés. És az is igaz, ami a kommentek között fel-felbukkant már, hogy szintén kérdéses az olyan játékosok klubnál tartása, akik nem valódi meggyőződésből játszanak a Lane-en. Nem lehetnek illúzióink a focisták által érzett lojalitást illetően, de mégis kellemetlen amikor ultimátumot adnak a Klubnak, mondván, ha nincs BL, akkor szevasztok.

MECCS

Azt amit QPR ellen (és a tavasz túlnyomó részén) mutatott a csapat, szerintem a következő síkosító-reklámmal lehet a legpontosabban ábrázolni:

Minimális szintre redukáltuk az ellenállást. Csak semmi súrlódás. A QPR játékosainak nem volt valódi okuk izgulni afelől, hogy meg tudják-e tartani az egygólos előnyüket. Nem állítottuk őket kihívás elé. Az "átjáróház" már nem is írja le azt amivé a védelmünk vált, a támadóinkban pedig kevesebb a potenciál mint egy csapat eunuch-ban.

A Blackburn hasonló cipőben jár mint múlt heti ellenfelünk. A kiesés elől menekülnek, és egy mai győzelemmel pontszámban beérhetik a QPR-t és a Boltont. A Norwich ellen pontot tettek egy rossz sorozat végére, és simán kifektették a Lane-en oktató Kanárikat. A télen velünk is hírbe hozott Junior Hoilett csodálatos gólt szerzett azon a meccsen, alighanem ma is ő jelenti majd a legnagyobb veszélyt a kapunkra - nem elfeledkezve Yakuburól, aki Middlesborough-beli énjét idézi ebben a szezonban.

CSAPATHÍREK

Három nagy változás történt a rendelkezésre álló keretben: Assou-Ekotto kikerült (alighanem a szezon végéig), Kaboul és Ade pedig visszatért. Benny vállsérülése az utóbbi idők formáját tekintve nem akkora csapás a csapat számára, Danny Rose pedig újra kap pár meccsnyi bizonyítási lehetőséget - ráadásul elvileg verhető ellenfelek ellen. (Bár ilyet egyre inkább félve ír le az ember.) Kaboul visszatérése viszont hatalmas plusz - végre van valaki, aki leveszi a terhet az öregek válláról. Friedel alaposan benne volt a QPR góljában (csúnyán jubilált), de az is igaz, hogy Taarabt jól helyezte a szabit, a nap pedig büntető intenzitással tűzött Brad apánk szemébe. És Sandro-t sem lehet felmenteni a felelősség alól - buta szabálytalanságot vétett, és egy ártalmatlan helyzetből fabrikált gólszerzési lehetőséget az ellenfél számára. (Egyébként személyes véleményem szerint a QPR ellen Modric volt a legnagyobb kerékkötő, néha már-már szabotőr szinten körülményeskedte el a helyzetekkel kecsegtető szituációkat. Van der Vaartot ellenben nem tudom bántani a mindenkinek kijáró szánakozó neheztelésen felül - minden egyes alkalommal amikor veszélyt tudtunk kialakítani Kenny kapuja előtt Rafa szerepet vállalt, és most a pontrúgásai többsége használható volt. [Persze most is becsúszott egy alapvonal mögé kanyarodó szögi...])

No, de vissza a mai meccshez. Várható kezdő:

Friedel

Walker - Kaboul - King/Gallas - Rose

Lennon - Parker - Modric - Bale

van der Vaart

Adebayor.

Én a magam részéről maradnék az elvileg legerősebb kezdőnknél. Kissé kísért a gondolat, hogy mi lenne, ha vdV-t Modric helyén a középpálya szívébe csúsztatnánk (a minden bizonnyal távozni készülő horvátot meg a padra), elől pedig így Defoe vagy Saha iparkodhatna Adebayor oldalán... rontani mindenesetre már nem nagyon lehet a teljesítményünkön.

Mark Lawrenson hazai sikert vár - méghozzá kapott gól nélkül. Annak ellenére tippel a Tottenham sikerére, hogy nagyon is szkeptikusan és negatívan látja a klub jelenlegi helyzetét. Jómagam is, minden körülmény és kedvezőtlen ómen ellenére azt várom, hogy otthon tartjuk a három pontot. De a meggyőző győzelem helyett, a Swansea elleni adok-kapokhoz hasonló esetleges meccset várok. A Blackburn elvileg a második leggyengébb csapat a PL-ben - viszont az utóbbi időszakban még ők is jobb formában gyűjtögették a pontokat mint mi. (Bennünket csak a Wolves tudott alulmúlni.) A Rovers ellen nagyon jól megy a csapatnak az utóbbi szezonokban, tavaly és tavaly előtt is oda-vissza vertük őket - és erre még idén is megvan az esélyünk, hiszen ősszel szoros meccsen nyerni tudtunk az Ewood Parkban. Akkor talán Chris Sambával gyűlt meg leginkább a bajunk, aki azóta már az orosz pampákon szedegeti a rasszista szurkolók által bedobott banánokat kergeti a labdát. Ettől még nem biztos, hogy könnyebb dolgunk lesz, hiszen a Blackburn a kongói távozása előtt is legalább annyira siralmas eredményeket tudott felmutatni mint január óta.

BL?

Tőlünk teljesen független tényezőknek hála, a BL-hely újra elérhető távolságba került. Crouch tökéletes fejese elég volt ahhoz, hogy az Arse ellen pontot szerezzen a Stoke (sőt, az utolsó percben Sagna a gólvonalról szabadított fel), a Wigan pedig továbbra is egy párhuzamos univerzumban focizik - most éppen a nagy formában lévő Newcastle-lel törölték fel a padlót. Egy vékonyka győzelemmel garantáltan visszakerülnénk a Szarkák elé a negyedik helyre.

Ez persze május 19-ét szem előtt tartva még nem garantálná a BL-selejtezőben való részvétel jogát. De ezzel nem foglalkozhatunk, bíznunk kell abban, hogy a Bayern hazai pályán legyűri majd a csapatkapitányától és Ivanovicsától megfosztott, a PL-ben egyáltalán nem brillírozó Chelsea-t. Különben akár még a harmadik helyről is álmodozhatunk (az eredmények tekintetében kicsit döcög az Arse is az utóbbi fordulókban), de jelenleg koncentráljunk csak a mai feladatra - vissza kell kerülni a top4-be. Charlie nem túl optimista az esélyeinket illetően, Leverkusenben sátrat verő horvátunk azon sem lepődne meg, ha a hatodik helyen zárnánk a szezont. Ő egyértelműen a rotálás hiányában látja a fantasztikus összeomlás fő okát (a vélemény tágyilagos volta azért kérdéses, hiszen a nem-rotálás egyik közvetlen áldozatától származik) - ahogy fentebb már írtam, én nem értek egyet ezzel. De nem ezért szeretném olyan kétségbeesetten, hogy rácáfoljunk Charlie jóslatára.

A sors egymás után szolgáltatja a jobbnál jobb lehetőségeket a feltámadásra. Fogadjuk el!...

COME ON YOU SPUUUUUUUUUUUURRRRSSSSS!!!

FEL! TÁMADÁÁÁÁÁÁÁÁSSSSSS!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik