Jó rossz hírek és sunderlandi utazás

Vágólapra másolva!
2011.02.11. 15:02
Végre véglegesen véget ért az Olimpiai Stadion körüli szappanopera. Tegnap már kiszivárgott az OPLC vezetőinek döntése, mára hivatalossá vált:...

Végre véglegesen véget ért az Olimpiai Stadion körüli szappanopera. Tegnap már kiszivárgott az OPLC vezetőinek döntése, mára hivatalossá vált: a West Ham-nek ítélték a stratfordi létesítmény hosszútávú használati jogát. Le kell szögeznem, hogy személy szerint örültem a döntésnek, mert nyilvánvaló materiális előnyei mellett hatalmas érzelmi deficittel járt volna a költözés. Daniel Levy is szurkoló persze, és rajta kívül is rengeteg Spurs-drukker elfogadta volna a gyökeres (azaz, gyökértelen) újítást a várható siker fejében - és én magam sem váltam volna kevésbbé elkötelezett tottenhamessé, de egy kiirthatatlan férgelődő érzés keletkezett volna bennem az új helyszínnel kapcsolatban az biztos. Az Olimpiai Stadion-pályázat elvesztése még nem jelenti azt, hogy a White Hart Lane helyére tervezett, azóta parkolóba állított projekt most újult erőre kap - a helyi tényezők ettől még nem változtak, az új WHL még mindig 450 millió körüli összegbe kerülne, aminek felvállalása akár a klub létét is veszélybe sodorhatja. Tehát hacsak nem tudunk kedvezőbb feltételeket kicsikarni a helyi tanácstól, ill. a műemlékvédőktől akkor alighanem ismét új helyszín után fog nézni Levy. Mint a legtöbb anti-Stratford szurkoló, én sem vagyok költözésellenes fundamentalista: ha a relokáció Észak-Londonon belül történne, akkor azt teljes mellszélességgel támogatnám.Végre véglegesen véget ért az Olimpiai Stadion körüli szappanopera. Tegnap már kiszivárgott az OPLC vezetőinek döntése, mára hivatalossá vált: a West Ham-nek ítélték a stratfordi létesítmény hosszútávú használati jogát. Le kell szögeznem, hogy személy szerint örültem a döntésnek, mert nyilvánvaló materiális előnyei mellett hatalmas érzelmi deficittel járt volna a költözés. Daniel Levy is szurkoló persze, és rajta kívül is rengeteg Spurs-drukker elfogadta volna a gyökeres (azaz, gyökértelen) újítást a várható siker fejében - és én magam sem váltam volna kevésbbé elkötelezett tottenhamessé, de egy kiirthatatlan férgelődő érzés keletkezett volna bennem az új helyszínnel kapcsolatban az biztos. Az Olimpiai Stadion-pályázat elvesztése még nem jelenti azt, hogy a White Hart Lane helyére tervezett, azóta parkolóba állított projekt most újult erőre kap - a helyi tényezők ettől még nem változtak, az új WHL még mindig 450 millió körüli összegbe kerülne, aminek felvállalása akár a klub létét is veszélybe sodorhatja. Tehát hacsak nem tudunk kedvezőbb feltételeket kicsikarni a helyi tanácstól, ill. a műemlékvédőktől akkor alighanem ismét új helyszín után fog nézni Levy. Mint a legtöbb anti-Stratford szurkoló, én sem vagyok költözésellenes fundamentalista: ha a relokáció Észak-Londonon belül történne, akkor azt teljes mellszélességgel támogatnám.

ÜNNEPRONTÁS

A West Ham-nek megy a gratuláció, viszont szerintem ők sem feltétlenül jártak jól. Mármint a szurkolók biztosan nem. A futópálya azt is jelenti, hogy átlagban 30 méterre lesznek az első sorok nézői a pályától (kapuk mögött messzebb) - a karéjban helyet foglalók pedig akár 100 méteren túlra is kerülhetnek a gyep legközelebbi szegmensétől... az atmoszféra tehát könnyen elveszhet - pedig az Upton Park mindenképpen a hangulatosabb pályák közé tartozott Angliában (már ha egyszer bejutott az ember). Nagy lesz a változás.

MÉDIASZENNY

Az angol média egészen furcsa módon közvetítette ezt az ügyet: még a BBC is azt szajkózta, hogy a Spurs tervei szerint ledózerolnák az 500 milliós stadiont a Játékok után. Nos, a stadion maga csak része az 500 milliós befektetésnek - nem mellesleg eleve ideiglenes jelleggel tervezték meg. Az 500 millás komplexumból 80 milliónyit bontott volna le a Tottenham - a lebontott anyagot pedig újra felhasználták volna az újonnan épített focistadionhoz és a felújításra szánt Crystal Palace atlétikai létesítményhez. Mindezt a Spurs saját tőkéből szánta megoldani, az adófizetőkre nem hárult volna semmi extra költség a Játékok után - a West Ham poszt-olimpiai stadion-átalakító tervei 40 millió fontnyi közpénzt is igényelnek... Szerintem mindenképpen a Tottenham tervei voltak a meggyőzőbbek - és az angol/londoni adófizetőknek is ez jelentette volna az optimális megoldást. Viszont az "500 milliós stadion ledózerolása" bulvármédiába illő, de szinte mindenki által előadott mantrája megtette hatását: a londoni és országos közvéleménykutatások szerint a megkérdezettek 80%-a nem szimpatizált a Tottenham terveivel - és innentől kezdve politikailag vállalhatatlanná vált a támogatásunk. A két ex-birminghami dildo és buttplug árus sikere ezután borítékolhatóvá vált.

CSAPATHÍREK

No, de vissza a focihoz! Lesz nekünk szombaton egy tradicionálisan rázós futamunk Sunderlandben. Ráadásul Modric, Bale és van der Vaart nélkül kell helytállnunk - Luka most kezd újra edzeni a vakbélműtét után, Bale-t (helyesen) nagyon óvatosan állítjuk újra üzemmódba, vdV-ot pedig még mindig a Bolton ellen öszeszedett vádlifájdalmai tartják távol a gyeptől. Huddlestone, Kaboul és King természetesen még mindig sérültek: bár utóbbiról jó hírek is érkeztek, és ha igaz belátható időn belül újra számolhatunk a játékával. Woodgate most már alighanem többre is képes lehet mint a padon ülni, ha szükség lesz rá - ezen kívül nincs új hír a betegszobából.

Három legkreatívabb és legelegánsabb középpályásunk távollétében hatalmas felelősség hárul a helyettesekre. Jenas egész jól robotol mostanában, miatta nem aggódom különösebben, és a Bolton ellen már/éppen Palacios is jól rombolt - ők ketten talán megoldják majd a középpályás labdaszerzést (sajna sanszos, hogy mindkét csapat számára...), de ha nagyon nyomna esetleg a Sunderland akkor a játék széttördelésére mindenképpen alkalmasnak tűnnek. Csak piros ne legyen belőle. Az egyik széllel nem lesz gond, mivel Lennon egészséges és nincs is rossz formában. A másik szélen pedig jó lenne Nikót látni Pienaar helyett - jár valami jutalom a horvátnak azok után, hogy a kutya szájából rángatott vissza nekünk két borzasztóan értékes pontot. Persze az is elképzelhető, hogy mindketten pályára léphetnek, ha Harry csak egy csatárral kezd. Defoe önbizalma még mindig a katakombákban kísért, Crouch mostanában kezd életjeleket mutatni, Pav pedig végülis megint összehozott egy gólpasszt 20 perc játék alatt. Tényleg halvány fogalmam sincs, hogy hármójuk közül kit rendel pályára Harry... Hátul alighanem marad Charlie és Assou-Ekotto (na meg Gomes) - középen pedig megintcsak lehet bármi. Örülnék, ha Woody szerepet kapna, akár kezdőként is.

A csapat összeállításánál mindenképpen figyelembe kell venni a kedden esedékes kiruccanást a San Siróba. Optimális esetben három kreatívunk felépül addigra, viszont a védelem közepén is kétlem, hogy ugyanazokat látjuk majd Milánóban mint észak-keleten.

A Sunderlandnél Bent eladásával, valamint Campbell és Welbeck sérülésével egyre szűkült az elismert bevethető csatárok száma. Az az egy viszont maga a veszedelem: a rongylábú és rongyszájú Asamoah Gyan. Emlékszünk rá, hogy Gallas és Kaboul miként rúgatott gólt vele a White Hart Lane-en - általában nem szorul rá az ilyen gáláns segítségre. A csatárokon kívül az agyament Cattermole még fontos sérült, ill. Henderson és Gordon játéka is kérdéses, de az ő pályára lépésükre azért van esély.

HASRAÜTÉS

Mark Lawrenson valami oknál fogva sima Spurs sikert jósolt szombatra... nem elég, hogy szerinte két gólt szerzünk a csereközéppályánkkal, de még a konstans fluxban lévő védelmünknek is betippelt egy clean sheet-et. Legyen igazad Lawro! Sőt, egy az egyben átveszem a egykori liverpool-i ír tippjét - szerintem is 2-0 lesz a végeredmény, elsősorban megtépázott ám meglepően acélos középpályánknak hála!

TÁVOLBARÉVEDÉS

Valahogy megint összejött nekünk egy három* idegenbeli meccsből álló sorozat - Sunderland, Milan, Blackpool - az ellenséges környezetben lenyomott csaták sosem könnyűek, de ez a három helyszín különösen nehéznek ígérkezik. Legutóbbi, a Fény Stadionjában lejátszott meccsünkön kaptunk egy hármast - ami ötös is lehetett volna, ha Gomes nem véd ki kettőt is Bent három büntetőjéből. Arra mindenki emlékszik mi volt az Inter ellen idegenben: 0-4 félóra alatt, ami lehetett volna a duplája is. Na jó, a Blackpool vendégeként 1956 óta nem szenvedtünk vereséget, de idén megmutattak mindent abból amiért egy csapatot tisztelni kell.

Nem hiszem, hogy Harry priorizálná a Milan meccset. A BL-szereplés átmentése a következő szezonra nagyon fontos - és valljuk be, hangyányival reálisabb célkitűzés a Shitteh/Chelski/Arse-trió egyikének beelőzése mint a sorozat megnyerése. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Milan-meccset esetleg könnyebben venné/vehetné a csapat, hanem azt, hogy nincs igazán értelme a Sunderland és a Blackpool elleni meccseken senkit sem célzottan pihentetni. Mindig a lehető legerősebb összeállításban kell a fiúkat a pályára zavarni.

Kellemes hétvégét, de különösen a szombat délután legyen extraordinális!

YID ARMEH!

*Valójában négy az a három - a 'Pool után a Wolves vendégei leszünk. Köszönet a pontosításért Darren Anderton tesvérünknek!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik