Harry New Year! 5-3 ide!

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2015.01.02. 16:01
Felesleges bármit is hozzáfűzni ehhez a csodálatos derby-hez. Felesleges, de jól esik. Meccs előtt azt mondtam robbanásszerű fejlődésre lesz...

Felesleges bármit is hozzáfűzni ehhez a csodálatos derby-hez. Felesleges, de jól esik. Meccs előtt azt mondtam robbanásszerű fejlődésre lesz szükség a pontszerzéshez, de ekkora pukkanásra legszebb álmaimban sem számítottam. Öt gól a bajnokság elején tanyázó városi rivális ellen, így induljon minden év! Még egy meccs, amit hátrányból fordítottunk meg - kellett ehhez a birminghami, a Hull-beli és az Everton elleni hazai tapasztalat. De kétségtelen, hogy az összes szezonbeli győzelmünk közül ez volt a legtisztább és a legmegérdemeltebb. Bátran kezdtünk, Courtois-nak három védése is volt, mire a vendégek legelső próbálkozása egyből utat talált a kapunkba. Ezután egy kis ideig félő volt, hogy a jó kezdés ellenére beszedett gól miatt elveszítjük a kedvünket, de amikor Kane a pályán van mindig lesz minimum egy ember, aki teljes meggyőződéssel hinni fog a siker lehetőségében. Nagyon kellett ehhez a feltámadáshoz Harry egészen valószerűtlen gólja - ahogy lezseren lerázta magáról Oscart és aztán magától értetődő egyszerűséggel behelyezte a sarokba a labdát a bajnokság egyik legjobb fiatal kapusa mellett, az elhitette mindenkivel (játékosokkal és szurkolókkal egyaránt), hogy bőven van keresnivalónk ezen a meccsen. A gól után elképesztő 10-15 percet produkáltunk, amit sikerült átmenteni a második félidőre is. A Chelsea helyzeteinek 80%-a háromgólos különbségnél alakult ki, ami kontextusba helyezi a statisztikai adatokat.Felesleges bármit is hozzáfűzni ehhez a csodálatos derby-hez. Felesleges, de jól esik. Meccs előtt azt mondtam robbanásszerű fejlődésre lesz szükség a pontszerzéshez, de ekkora pukkanásra legszebb álmaimban sem számítottam. Öt gól a bajnokság elején tanyázó városi rivális ellen, így induljon minden év! Még egy meccs, amit hátrányból fordítottunk meg - kellett ehhez a birminghami, a Hull-beli és az Everton elleni hazai tapasztalat. De kétségtelen, hogy az összes szezonbeli győzelmünk közül ez volt a legtisztább és a legmegérdemeltebb. Bátran kezdtünk, Courtois-nak három védése is volt, mire a vendégek legelső próbálkozása egyből utat talált a kapunkba. Ezután egy kis ideig félő volt, hogy a jó kezdés ellenére beszedett gól miatt elveszítjük a kedvünket, de amikor Kane a pályán van mindig lesz minimum egy ember, aki teljes meggyőződéssel hinni fog a siker lehetőségében. Nagyon kellett ehhez a feltámadáshoz Harry egészen valószerűtlen gólja - ahogy lezseren lerázta magáról Oscart és aztán magától értetődő egyszerűséggel behelyezte a sarokba a labdát a bajnokság egyik legjobb fiatal kapusa mellett, az elhitette mindenkivel (játékosokkal és szurkolókkal egyaránt), hogy bőven van keresnivalónk ezen a meccsen. A gól után elképesztő 10-15 percet produkáltunk, amit sikerült átmenteni a második félidőre is. A Chelsea helyzeteinek 80%-a háromgólos különbségnél alakult ki, ami kontextusba helyezi a statisztikai adatokat.

Nacer köszöni szépen az asszisztot az ötödik után.

A végére kicsikét mintha elfáradtunk volna, de ez érthető is ekkora tempónál. Legutóbb a ManU ellen fordított üzemmódban játszottunk, az első félidő takaréklángon ment, aztán a végén tudtunk dominálni. Akkor elég rövidre sikerült a jó periódusunk, és nem volt elég a három pont megszerzésére (arról nem is beszélve, hogy Hugo sokkal elfoglaltabb volt akkor, mint tegnap). Szinte minden poszton felülmúltuk ma a vendégeket - Lloris ma megint meggyőzött pár embert, hogy még mindig ő a liga legjobbja, a védelmünktől most nagyon kevés súlyos hibát láthattunk (Fazio majd' tökéletes meccsébe nagyon belerondított Hazard gólja, és a kis belga Rose-nak is nehéz perceket okozott), a középpályánk most inkább hatékony volt, mintsem látványos, legelöl pedig Chadli körülbelül akkorát varázsolt ma, mint Kane.

Ez volt az idény eddigi legjobb teljesítménye Vertonghentől - úgy, hogy kaptunk három gólt.

Az ellenfél fáradtnak tűnt, Hazard-on kívül senki sem játszott túl jól, talán ha Ramires kezd nem tudták volna ennyire könnyedén megfutni őket a gyors embereink. De eddig Maticcsal még nem szenvedtek vereséget idén, szóval nem akkora meglepetés, hogy most is a colos szerb kezdett. No meg Csozé amúgy sem nagyon kedveli AVB egyik legjobb igazolását. Fabregas rusnya egy kilencven percet tudhat maga mögött, Costa a gólja ellenére nagyon súlytalan volt, Oscar pedig megmutatta, hogy Csozé biztosan nem a védekező munkája miatt választotta őt Mata helyett. A védelmük pedig katasztrófa volt - szeretném azt hinni, hogy Kane és Chadli tegnap bárkit szétszopatott volna, de el kell ismerni, hogy Cahill és Terry egyaránt lelkesen segítette a dolgukat. Courtois pedig semmivel sem tűnt ma jobb kapusnak Begovic-nál vagy egy 35 éves Cech-nél. Ha Lloris a másik kapuban áll aligha jutottunk volna három gól fölé. 4-2-nél a meccs egyik legfontosabb momentuma volt Azpilicueta lapos, erős csavarásának szögletre tenyerelése.

Sokszor megfogadtam már, hogy nem írok a bíróról, de most megint úgy érzem, hogy meg kell dicsérnem a jövőből visszateleportált 51 éves van der Vaartot. Nem volt könnyű meccs, de az eredményt befolyásoló hibát nem vétett, ellenben sok nehéz szituációt oldott meg példásan. Vertonghen kezezésénél szerintem, és a BBC szakértői szerint is jól döntött, a mi tizinknél szintén, de akkor könnyebb dolga volt. Fazio utolsó másodperces szerelését is jól ítélte meg, pedig azzal is odabaszhatott volna a meccsnek. Abramovicsék első góljánál a partjelzőnek kellett volna jeleznie, hogy a kapufához vezető lövésnél Costa lesen lengette meg a lábát Lloris előtt, ő maga nem láthatta. Okosan tette, hogy nem szórta a sárgákat. Az egyetlen komoly hibája az volt, amikor nem vette észre Cahill otrombaságát a földön fekvő Kane ellen. (A volt boltoni hátvéd, amúgy a második gólunknál is megérdemelt volna egy sárgát Rose letaglózásáért. Nagy szerencséje volt, hogy Dannyboy nem sajnáltatta magát, hanem inkább rohant a szurkolókhoz ünnepelni.)

A bírói sorsot jól jellemzi, hogy Csozé még ezt a vereséget is képes volt ráverni Dowd apóra. Azoknak akik szerint ez érthető edzői hozzáállás a meccs utáni pillanatok hevében melegen ajánlom Nigel Pearsonnak, a Leicester menedzserének tegnapi nyilatkozatát, aki felnőtt ember módján kezelte, hogy Mike Jones játékvezető először egy egészen nevetséges, majd egy nagyon szigorú büntetővel sújtotta a csapatát a Liverpool ellen. Neki aztán lett volna oka picsogni, mégis megőrizte a méltóságát.

GIF-ESŐ

Azt hiszem ezt hívják egyéni akciónak. Bár Eriksen sokat segített Matics szélre húzásával.

Csodás kiugratás Eriksentől, fürgerókalábak Chadlitól, és pozitív balbunkó-játék Rózsitól. Cahill-nek járt volna a sárga.

A meccs egyik legszebb jelenete. Egy óra sem kellett a négy gólhoz!

Nacer 100%-ban megérdemelt jutalma. Az Arse után a Kékek ellen is nagyon fontos gólt szerzett.

STAT-ATTAK

Sok számmal lehet dobálózni egy ilyen meccs után, de szorítkozzunk a legérdekesebbekre. Kezdjük a leginkább meglepővel: Fazio és Vertonghen eddig 15 meccsen alkotta a kezdő belső-védőpárost és mit gondoltok hány alkalommal szenvedtünk vereséget ezeken a meccseken? Egyetlen egyszer (épp a Stamford Bridge-en). Engem baromira meglepett ez az adat. Van benne szerencse is persze, de Fazio még szokja a PL gyorsaságát SuperJan pedig szuperszar formában volt nagyon sokáig. Fazio fejjátéka hihetetlen, Vertonghen pedig tudjuk, hogy mire képes, ha fejben rendben van. A mostani derby talán belőle is újra előhozza a régi énjét.

Legutóbb 1961-ben rúgtunk ötöt a Kékeknek a bajnokságban (2008 márciusában egy irtózatos 95. perces Cudicini-bravúron múlt, hogy 4-4 maradt a hazai bajnokink), Csozé még négy gólt sem kapott soha a PL-ben, nemhogy ötöt - de máshol is csak egyszer esett meg vele, hogy Special Five-ként csillogjon (az emlékezetes 5-0-ás Barca-Real-on). Illetve legutóbb 2013 márciusában kapott egynél több gólt Abramovics csapata az első félidőben. Az akkori ellenfél? Pochettino Sotonja. Kijárt már amúgy ez a siker az argentinnak, de ahhoz, hogy fordulópontként tekinthessünk erre a derby-győzelemre át kell menteni az intenzitást és bátorságot a tél hátralévő részére, és nem szabad hagyni, hogy tavaszra, mire összeérne a közös munka elfogyjon az energia. Eddig nagyon fittnek tűnik a csapat az idényben, remélhetőleg a háttérstáb hosszabb távon is képes lesz tiptop fizikai állapotban tartani a srácokat.

MOTD

Mindenesetre csodásan indult 2015. Érdemes megnézni a MOTD összefoglalót. Lineker mellett most Keown és Savage a két szakértő - de meglepően reálisan látták a forduló legfontosabb mozzanatait. Mondjuk a meccsünkön szemérmesen hallgattak Cahill rúgásáról. A mi szempontunkból a forduló minden releváns meccsén legalább elfogadható, de sokszor váratlanul kedvező eredmény született. A Leicester a szezon egyik legjobb teljesítményével, csodálatos gólokkal távozott ponttal az Anfield-ről - nem kérdés, hogy győzelmet érdemeltek volna. A West Ham hazai pályán vesztett pontokat a Pulis által átvett West Brom ellen. A Soton ugyan három ponttal gyarapodott, ám mivel ezt épp az Arse ellen tette, így még ennek is lehetett örülni. Azt a meccset azért is érdemes megnézni, mert a legtenyérbemászóbb gúnár címért, mindig versenyben lévő Szczesny két olyan gólt ajándékozott a hazaiaknak, hogy pár Arse-szurkoló szerintem már visszasírja Fabianskit. A Citeh-t megint Lampard mentette meg, aki 36 évesen könnyen az idény legjobb igazolása lehet - úgy tűnik Csozé cseppet benézte.

A MOTD-összefoglalón kívül ajánlom még mindenki figyelmébe Danny Rose meccs utáni nyilatkozatát a Klub honlapján. Amilyen bugyutának tűnik néha a pályán, annyira összeszedetten beszél a találkozóról. A legfigyelemreméltóbb mondata az, amiben kiemeli milyen sokat jelent, hogy idén ott van Davies is a csapatban. Nagyon fontos, hogy legyen konkurencia minden poszton (mondjuk Kane-nek ez sem számít...).

Céronya Levy-nek üzent, most már az elnökünkön a sor, hogy ajánlatot tegyen érte Madridban.

Ezzel a danesdzsu által linkelt, elvileg tavalyi, de igazán most aktuális képpel kívánok további kellemes péntek koraestét-késődélutánt minden kedves olvasónak!

COME ON YOU SPUUUUURRRRRSSSSS!!!!!!!

(PS.: a címet Barney Ronay írásából nyúltam.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik