Gyenge meccs, gyenge játék, egy pont: Liverpool-Tottenham 0-0

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2012.02.07. 12:02
Nagy a kísértés, hogy a hasbarúgás-szembenyúlás üggyel kezdjük az értékelést. De még kicsit várok vele, mert egyébként senki sem kattintana...

Nagy a kísértés, hogy a hasbarúgás-szembenyúlás üggyel kezdjük az értékelést. De még kicsit várok vele, mert egyébként senki sem kattintana az "elolvasom" gombra, mert azért mégiscsak meccs volt tegnap este, vagy mifene. Sokszor fájdalmas volt nézni ami a pályán folyt. Dühítő pontatlanságok, vaktában előrevágott labdák, eltört lövések - gyakran kerül elő egy-egy csodálatos bajnoki után a "jó reklám volt a PL számára" mantra Angliában, nos a tegnap este tálalt összecsapás után még a legmegátalkodottabb focibuzi is úgy érezhette, hogy elvesztegetett két órát az életéből. Nagyon kevés kiemelkedő teljesítményt láthattunk - talán a mi védelmünket illeti a legnagyobb dícséret (Parker - hátvédsor - Friedel), hiszen hozták a clean sheet-et, Skrteléket sajnos nem állítottuk különösebb kihívás elé a túloldalon.Nagy a kísértés, hogy a hasbarúgás-szembenyúlás üggyel kezdjük az értékelést. De még kicsit várok vele, mert egyébként senki sem kattintana az "elolvasom" gombra, mert azért mégiscsak meccs volt tegnap este, vagy mifene. Sokszor fájdalmas volt nézni ami a pályán folyt. Dühítő pontatlanságok, vaktában előrevágott labdák, eltört lövések - gyakran kerül elő egy-egy csodálatos bajnoki után a "jó reklám volt a PL számára" mantra Angliában, nos a tegnap este tálalt összecsapás után még a legmegátalkodottabb focibuzi is úgy érezhette, hogy elvesztegetett két órát az életéből. Nagyon kevés kiemelkedő teljesítményt láthattunk - talán a mi védelmünket illeti a legnagyobb dícséret (Parker - hátvédsor - Friedel), hiszen hozták a clean sheet-et, Skrteléket sajnos nem állítottuk különösebb kihívás elé a túloldalon.

FRIEDEL

Kezdjük is a meccs egyik legjobbjának méltatásával. Brad-nek nem volt szüksége igazi bravúrokat előhalászni a gardróbjából, de nagyon szilárd teljesítményt nyújtott újra. A fent kimerevített képen éppen becsapódás előtt látható a Skrtel-Adam kettős - annak rendje és módja szerint letaglózták élemedett korú jenki kapusunkat. Friedel elütötte a labdát - és elvileg a tót gyerek is a labdára ment, de ilyen mozdulatot azért ritkán látni (bár az Anfield-en előfordul, ahogy azt majd alább is láthatjuk). Hogy Adam mit csinált az már fogósabb kérdés... sáncolni készül éppen? Nem tudom, mindenesetre letarolták Friedelt, és ilyen esetben tíz kapusból kilenc a földön maradt volna ápolást kérni és lapért reklamálni - Brad-et azonban (Ahab kaptány jobb lábához hasonlóan) más fából faragták. Üdítő ez a mentalitás - sajnos kiveszőben van a Friedelt követő generációban.

PARKER

Hatalmas blokkjai voltak egész meccsen - bár az első félidőben nemcsak önmagához képest volt pontatlan és némileg dekoncentrált. A szünet után már a szokásos, meccs emberéhez méltó, önfeláldozó játékot láthattuk tőle. Nagyon idegesítő lehet ellene játszani, állandóan odaér belelépni a lövésekbe/átadásokba, bármikor előtűnik a semmiből, és legtöbbször szabályosan hatástalanítja aktuális ellenfelünk próbálkozásait. Persze ettől még nem kellene annyi taposást/rúgást/karmolást elszenvednie mint amennyi kijut neki idén. Kollégája, Livermore is jó teljesítményt nyújtott, extrát nem hozott a játékba, és voltak feleslegesen elszórt labdái (néha próbált osztogatni), de nem lógott ki a csapatból, sőt.

HÁTSÓ SOR

Nem lehet rájuk panaszunk, hiszen kapott gól nélkül hozták le a meccset. Dawson nagy csatát vívott Carrollal, és nem vallott szégyent, King szinte végig hibátlan volt (néhány szokásosan extra-elegáns megmozdulás is villant tőle), talán a Gerrard kései szabiját követő Suarez fejesnél aludt el egy kicsit. Benny és Kyle most elsősorban a védekezésre koncentráltak, és egy-két bizonytalanságot leszámítva nem volt gondjuk. Walker előretöréseinél azért bosszantó volt, hogy mindenáron be akarta kötőzni Johnsont (vagy legalábbis mindig úgy tűnt, hogy egyenesen belevezeti a labdát a hazaiak oldalt cserélt szélsőhátvédjébe).

NIKO

Majd' elfeledkeztem legelegánsabb horvátunkról! Kranjcar ma főleg a védekező munkájával tűnt ki - ami egyszerre sokkoló és optimizmusra okot adó fejlemény. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én elsősorban azért szoktam nyugtalankodni amikor Niko nevét a kezdőnkben látom, mert borítékolhatóan "puhábbak" vagyunk vele a középpályán. Most ennek nyoma sem volt - nagyon fegyelmezetten zárt vissza védekezni, és általában eredményesen is tette mindezt. Ráadául úgy végezte az iparos munkát, hogy közben az a berbatovos flegma könnyedség látszódott rajta amit olyan sokan hisznek lustaságnak. Emellett az egyik legsportszerűbb játékos akit valaha láttam. Remélem marad nálunk jövőre is.

BALE, ADE, MODRIC

Előrejátékunk tulajdonképpen nem volt. Mindhárman kifejezetten szürkék voltak - és ahogy haladt az idő úgy lettek egyre idegesebbek, olykor a hiszti határait súrolva. Persze nehéz Rafa hiányát lereagálni egy ennyire koncentráltan védekező ellenfél otthonában, de azért ennél többre számítottunk. Bale-nek volt egy ígéretes periódusa az Aggerrel történő kakaskodás után - lőhetett volna egy duplát, ha kicsit jobban ott van fejben. Az ötösön kívül elépattanó lehetőség necces volt, de amikor egyedül vezethette kapura az egyértelműen "nehezebb kihagyni, mint belőni" kategória. Telibetrafálta Reina kellős közepét. Saha egész használhatónak tűnt (ha jól emlékszem ő ugratta ki Bale-t - Javítás: rosszul emlékeztem, Niko volt, bocs). Egyébként Bale valóban eldobta magát annál bizonyos sárgalapos esetnél - alighanem látta, hogy hosszan tolta meg a labdát, ilyen esetekben sajnos még mindig előfordul nála, hogy így próbálja menteni a helyzetet. De ugye volt előzménye annak, hogy elszálljon az agya - Skrtel például szépen rálökte a reklámtáblákra még szünet előtt. Meg aztán a Pool egyik legnagyobb szájkaratésának, Aggernek se engedjük, hogy felüljön a magas lóra, mert amikor ő tolta meg hosszan és egyenesen nekiszaladt a mozdulatlan Nikónak szabadrúgásért rinyálva, az semivel sem volt átlátszóbb húzás (más kérdés, hogy a bíró azt megette).

CIRMI


A macska is érdemel egy említést, hiszen a meccs kevés szórakoztató jelenetei közé tartozott amikor végigbattyogott a gyepen. Furcsa, hogy valaki be tudott csempészni egy macskát a stadionba - mert kétlem, hogy magától osont be az Anfield Road-ra. Mindenesetre ha már pályára rohangálás, akkor inkább legyen macska a szóban forgó exhibicionista, mintsem egy fajtársunk.

SUAREZ

No, és akkor elérkeztünk a meccs sztorijához. Megpróbálok mindig higgadt maradni, és nem anyázni és kerülni a feszültségkeltést. De Suarez nagyon megnehezíti a dolgomat. A legtöbb újságírói és egyéb vélemény valamint a visszajátszások mind azt sugallják, hogy az uruguay-i szándékosan rúgta meg Parkert - nagyon messze volt a labda, Scottie már elfejelte amikor Suarez hasbarúgta. Nem lehetett semmi reális esélye annak, hogy a labdát találja el, ellenben az embert egyszerűen el sem tudta volna hibázni. 100%-ig sosem lehetünk biztosak benne, de megint ott tartunk, hogy sokkal valószínűbb az uruguayi rosszhiszeműsége mint az ártatlansága. Gyorsan születtek a poénok az esettel kapcsolatban ("Uruguay-ban megszokott baráti köszönés a hasbarúgás. Mit kell ezen ennyire megsértődni?"), de a szituáció messze volt a humorostól.

És akkor itt van még a szembenyúlós ügy is. Szintén Parkerrel szemben. Hátulról belenyúlni az ellenfél szemébe amíg az a labdára koncentrál - no ezt vajon hogy magyarázzák meg Kenny-ék? Véletlen volt? Nem is a szemébe, hanem a szájába akart nyúlni? Veszélyes, maradandó sérülést kockáztató taplóság. A két eset egymástól függetlenül is több mint gyanús - tandemben azonban negálják az ártatlanság vélelmét. Eleve elég veszélyes játék a profi foci, nincs szükség arra, hogy a Suarezhez hasonló félkegyelműek még rátegyenek egy lapáttal. Sajnálom a Pool drukkereket, hogy egy ilyen alakot kell buzdítaniuk a hőn szeretett vörös mezben. Nem méltó ez a srác a Liverpoolhoz, és nem méltó az angol focihoz sem. Voltak már hozzá hasonló szarháziak a PL-ben és sajnos lesznek is még, de minél kevesebben vannak, annál jobb mindenkinek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik