Gary Lineker 50 éves

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2010.11.30. 16:11
Gary Lineker félszázados szülinapja alkalmából a BBC készített egy rövidebb és egy hosszabb interjút a Tottenham, Leicester, Everton, Barcelona...

Gary Lineker félszázados szülinapja alkalmából a BBC készített egy rövidebb és egy hosszabb interjút a Tottenham, Leicester, Everton, Barcelona és angol válogatott színekben is legendává váló, James Bond-i alkatú angol úriemberrel, fejlécünk egyik illusztris alakjával.Gary Lineker félszázados szülinapja alkalmából a BBC készített egy rövidebb és egy hosszabb interjút a Tottenham, Leicester, Everton, Barcelona és angol válogatott színekben is legendává váló, James Bond-i alkatú angol úriemberrel, fejlécünk egyik illusztris alakjával.

A rövidebbikben főleg futball-témájú kérdésekre válaszol a fülei miatt Dumbónak is csúfolt Lineker. A hosszabbik általánosabb, lelkizős cucc - de ott is van bőven érdekesség.

Beszélget többek között a világ szerinte eddigi legjobb focistájáról, Maradonáról. Mond pár szót a három nagy derby-ről amelynek részese lehetett (North London, El Clasicó, Merseyside) és természetesen az angol válogatottban töltött idejéről is.

Többek között az is kiderül, hogy a kedvenc saját gólja egy Man United - Tottenham meccsen született: talán az egyetlen, 16-oson kívülől szerzett találata. Legfontosabbnak pedig az 1986-os VB-n Lengyelország ellen szerzett mesterhármas első darabját tartja. Ez a találat nem csak az angol válogatott vébészereplését indította el nagyon jó irányba (a lendület kitartott egészen az olaszországi vébéig), hanem az ő életében is nagy változásokat hozott: bejelentkezett érte a Barcelona és pályafutása legszebb évei következtek.

A Barcelonához a Lineker által legjobb edzőjének tartott Terry Venables igazolta le (a Barcában és a Tottenhamben is játszott irányítása alatt) - itt is igazán maradandót alkotott, álljon itt illusztrációként első El Clasicóján szerzett mesterhármasa. A Barcával bajnok és Ligakupa-győztes Copa del Rey és KEK-győztes lett. Venables magával vitte Észak-Londonba is - itt szintén azonnal közönségkedvenccé vált. Az 1991-es Arsenal eleni FA-kupa-elődöntőn szerzett két gólja jól mutatja miért.

Nagyon ritkán szerzett látványos gólokat - részben Gerd Müller-típusú hiéna volt a pályán. A kapu előtti kavardások, kipattanó lövések bepofozása volt az egyik specialitása - viszont az összjátékból is bőven kivette a részét játékintelligenciájának és félelmetes gyorsaságának hála (10.6 másodperc alatt futotta a 100 métert!). Itt megtekinthető mind a 48, angol válogatottbeli gólja. Személyes kedvencem pedig egy Tottenham - Porto KEK-meccs gyönyörű támadásból szerzett gólja.

A pályán és azon kívül is talpig úriember hírében állt/áll. Sokan felhozzák ellene a Kamerun elleni VB-negyeddöntő tizenegyeseit - de ha őszintén nézzük az eseteket azt kell mondanunk, hogy nem színészkedés szülte a bírói ítéleteket, valóban szabálytalankodtak vele szemben. (Én is Kamerunért szorítottam gyerekként - és most is úgy vélem ők voltak jobbak aznap.) Játékospályafutása után az angol médiában talált helyet magának - jelenleg a BBC Match of The Day című Premier League-összefoglalójának népszerű házigazdája.

A filantrópia nagy híve. 2002-ben szinte egyedül mentette meg nevelőegyesületét, a Leicester City-t a csődtől és a valószínű megszűnéstől. A Fight for Life és a Cancer Research UK rák-gyógyítással foglalkozó angol jótékonysági szervezetek egyik legnagyobb támogatója.

Nagyszerű futballista és nagyszerű ember - ráadásul Tottenham-legenda. Nehéz ennél közelebb kerülni ahhoz, hogy Superman legyen az ember.

Köszönjük szépen azt a Lane-en eltöltött három szezont és az ezalatt szerzett 80 gólt! Boldog születésnapot és kívánunk még legalább ötvenet!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik