FA-kupa, elődöntő: Tottenham-Chelsea

Vágólapra másolva!
2012.04.14. 07:04
Két, jelen pillanatban boldogtalan csapat feszül egymásnak a Wembley-ben, hogy egyikük maga mögött hagyhassa a sírás-rívás nyomasztó mindennapjait....

Két, jelen pillanatban boldogtalan csapat feszül egymásnak a Wembley-ben, hogy egyikük maga mögött hagyhassa a sírás-rívás nyomasztó mindennapjait. A Chelsea-vel Abr. u. 9-ben olyasvalami történik, amire az új időszámítás bevezetése óta nem volt példa: bajnoki cím helyett BL-selejtezős helyért küzdenek. A Tottenham-szurkolók szája pedig azért görbül görcsösen lefelé, mert az érzelmi hullámvasút idén a szokásosnál is extrémebb amplitúdóval zakatol - és a rég nem látott, felhők fölötti szárnyalás után nagyon váratlanul jött a szabadesés. Mindkét szurkolótábor számára mint egy falat kenyér, úgy kellene ez a győzelem. Az is igaz, hogy vereség esetén is marad még a szezon hátralévő részére izgalom mindkét oldalon (BL-hely, ill. a kékeknek BL-elődöntő is) - és két éve amikor sikeresen ostromoltuk a negyedik helyet, éppen egy kijózanító FA-kupa elődöntős vereség adta meg a kellő seggberúgást amiből lendületet nyerve elkezdtük a nagy szezonvégi sprintet. Idén nincs szükség józanító pofonra, hiszen hetek óta egyfolytában soroz bennünket a valóság.Két, jelen pillanatban boldogtalan csapat feszül egymásnak a Wembley-ben, hogy egyikük maga mögött hagyhassa a sírás-rívás nyomasztó mindennapjait. A Chelsea-vel Abr. u. 9-ben olyasvalami történik, amire az új időszámítás bevezetése óta nem volt példa: bajnoki cím helyett BL-selejtezős helyért küzdenek. A Tottenham-szurkolók szája pedig azért görbül görcsösen lefelé, mert az érzelmi hullámvasút idén a szokásosnál is extrémebb amplitúdóval zakatol - és a rég nem látott, felhők fölötti szárnyalás után nagyon váratlanul jött a szabadesés. Mindkét szurkolótábor számára mint egy falat kenyér, úgy kellene ez a győzelem. Az is igaz, hogy vereség esetén is marad még a szezon hátralévő részére izgalom mindkét oldalon (BL-hely, ill. a kékeknek BL-elődöntő is) - és két éve amikor sikeresen ostromoltuk a negyedik helyet, éppen egy kijózanító FA-kupa elődöntős vereség adta meg a kellő seggberúgást amiből lendületet nyerve elkezdtük a nagy szezonvégi sprintet. Idén nincs szükség józanító pofonra, hiszen hetek óta egyfolytában soroz bennünket a valóság.

Harry kupagyőzelmet és BL-helyet akar. Ezzel azt hiszem nincs egyedül Spurs-berkekben - itt az ideje visszahódítani az FA-kupát, hiszen 20 éve nem nyertük meg a PL-éra előtt Tottenham által dominált sorozatot. Ehhez képest a negyedik hely akár smafunak is tűnhet, és annak is kellene, hogy legyen; csakhát a Bajnokok Ligájának életrehívása, majd felduzzasztása azt a jobban végiggondolva egészen abszurd helyzetet szülte, hogy a világ legpatinásabb kupasorozatának megnyerése mára sokak szemében kisebb örömünnepre ad okot mint a bajnoki tabella negyedik helyének elhódítása. Nem szabadna, hogy így legyen. De aligha lehet ezen a jövőben változtatni.

No, de ezzel együtt is egészen biztos, hogy minden Spurs- és Chelsea-szurkoló idegronccsá fogja magát izgulni vasárnap este - hiszen egy Wembley-ben lejátszandó derby-ről van szó! A Chelsea a PL-érában öt alkalommal is megszerezte az FA-kupát (korábban csak egyszer jött ez össze nekik) - 1997-ben és 2000-ben jelenlegi edzőjük, Roberto di Matteo is a győztes csapat tagja volt. Az utóbbi hat évből háromszor a Stamford Bride-en kötött ki a kupa - viszont 2008-ban Redknapp-nek is becsúszott egy kifejezetten valószerűtlen kupagyőzelem, még a Pompey edzőjeként. Mind a mai napig ez Harry egyetlen jelentős trófeája.

SZEMTŐL SZEMBE

A Chelsea-vel még sosem találkoztunk az FA-kupa elődöntőjében - döntőt viszont játszottunk ellenük: 1967-ben a Mackay és Blanchflower által vezetett Spurs elverte az első győzelmükre készülő kékeket. Az utóbbi időkben ritkán hozta össze a két csapatot a kupasors - még 2007-ből emlékszem egy 3-3-as párharcra a Bridge-en (még Jol és Zsozé ültek a két kispadon), amikor 3-1-es félidő után engedtük visszamászni a meccsbe a hazaiakat. (Ha jól emlékszem Hossam Ghaly ekkor játszotta legjobb tottenham-es meccsét - nem sokkal később aztán megpecsételte a saját sorsát, amikor egy Blackburn elleni bajnokin földhöz vágta a mezét, miután lecserélték, ez volt az utolsó meccse nálunk...) Az újrajátszást 2-1-re elvesztettük a Lane-en.

A Ligakupában kellemesek az utóbbi idők emlékei - még az évezred legelején futottunk össze velük az elődöntőben, amikoris 5-1-re zúztuk le őket. Aztán ki felejthetné el a 2008-as Ligakupa-döntőt, ahol az isteni Berbatov tizenegyesével egyenlítettük ki Drogba szabadrúgásgólját, hogy aztán a hosszabbításban Cech Woodgate fejére öklözze Jenas szabadrúgását...

CSAPATHÍREK

A vágóhídról Az orvosi szobánkból érkező hírek nem túl bíztatóak. Mivel Dawson (és Hudd) a szezon végéig maródi, míg Bassong (és Charlie) kölcsönben szerepel, így Kaboul friss és King állott sérülésével kettőre redukálódott az egészséges középhátvédeink száma. Ha ehhez hozzátesszük, hogy ez a két kicsattanó sportember Gallas és Nelsen, akkor érthetjük meg igazán mennyire vékony jégen focizunk. Mindketten abban a korban járnak, amikor egy rossz irányba dőlő fűcsomó is okozhat bokasérülést... ha pedig valamelyikük cserét kér, akkor csak Livermore érkezhet a helyükre mint vész-középhátvéd (a másik kettő vészmegoldást fentebb említettem zárojelben a be nem vethető játékosaink között). Walkert sem küldhetjük most középre, mert az őt elviekben helyettesíthető embereink sem állnak rendelkezésre.

Nodeviszont a középpályán és a csatársorban szinte mindenki makk egészséges. Szóval adja magát a kamikáze taktika - a védekezésünk aligha lesz sziklaszilárd, tehát támadni kell szüntelenül. A középpályáról a két, hosszútávú sérült mellett (Hudd, Jenas) csak Niko fog hiányozni. Harry elmondása szerint lehet, hogy Bentley-t is viszontláthajuk vasárnap a kispadon, de még az sem elképzelhetetlen, hogy gyepre lépjen az originál "új Beckham." Mindenesetre a kezdőben mindenképpen várom Parker visszatérését (ha játszik a Norwich ellen, akkor szerintem biztosan belevetődött volna a második vendéggólhoz vezető lövésbe...). Két villámléptű szélsőnket és a remélhetőleg szebbik arcát mutató Modric-ot is szeretném már a kezdő sípszókor a pályán látni. Előttük pedig újra a vdv-Ade duónak szavaznék bizalmat.

Friedel

Walker - Nelsen (King) - Gallas - Assou-Ekotto

Lennon - Parker - Modric - Bale

van der Vaart

Adebayor

A védelem közepétől eltekintve erős kis kezdőnk lehet, sőt ha King térde engedi, hogy pályára lépjen, akkor hátul sem lenne okunk előzetes cidrizésre.

ŐK

A Chelsea-nél összesen kettő sérült van: Bertrand és Romeu. Ők aligha kezdtek volna a Wembley-ben - van viszont egy jóval fontosabb játékos akivel nem számolhat di Matteo, méghozzá Ivanovics. A szerb jobbhátvéd számtalanszor húzta már ki idén a kékeket a bajból - és nemcsak a védőmunkája kiemelkedő, hanem gólokkal is kivette a részét az edzőváltás óta zajló sikeres szériából. Szóval őmiatta most nem kell aggódnunk... viszont akadnak még bőven a Chelsea keretében akik árthatnak nekünk. A védelmük az Ivanovics-Bosingwa cserével elvileg gyengül, de a többi poszton a szokásos nevekből válogathat a homloknélküli olasz.

A középpálya közepén akár a két nagy öreg, Lampard és Essien is kezdhet, de Mikelt valami érthetetlen oknál fogva di Matteo is gyakran favorizálja... a védekező középpályás posztjára Ramires is jelentkezik, és akkor Meireles-t még meg sem említettük, tehát középen jól el vannak eresztve. A két szélen Mata és Malouda rohamozhat, ebben az esetben két csatárral kezdhet a Chelsea. De a 4-3-3 is legalább olyan valószínű formáció - ezesetben Mata és Sturridge lenne a két támadó Drogba vagy Torres mögött.

MILESZ?

Szoros meccs - ebben nagyjából biztos vagyok. Mindkét legénység fel fogja szívni magát az elődöntőre. Sem Bosingwa, sem Nelsen nem lesz gyenge pont - ellenben Mata és Bale az őrületbe fogja kergetni azokat akikkel szembe találják magukat. Nyílt meccset várok, sok helyzettel - és a Tottenham továbbjutásával (akár némi szerencsével is). A 2008-as Ligakupa-döntő emlékére 2-1-es győzelmet tippelek.

DRUKK

Ha a lehető legjobb hangulatban szeretnétek megnézni a meccset, akkor melegen ajánlom a XIII. kerületben, a Fiastyúk út és a Béke út kereszteződésénél egy festői panel aljában megbúvó Törpe kocsmát, ahol pár hétpróbás veterán Spurs szurkoló táraságában izgulhatjátok végig a 90/120 percet. (A 14-es villamossal és a 105-ös busszal könnyen megközelíthető az objektum.)

COME ON YOU SPUUUUUUUUUUUUUURRRRRRRRRRSSSSSSSSSS!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik