Eredménykényszer: Tottenham - Újchelsea

Vágólapra másolva!
2011.08.28. 07:08
Elképesztő erősségű kerettel érkezik a Citeh vendégségbe. Jópár olyan játékost igazoltak az Arabovics-érában akit minden szurker szívesen...

Elképesztő erősségű kerettel érkezik a Citeh vendégségbe. Jópár olyan játékost igazoltak az Arabovics-érában akit minden szurker szívesen látna a saját csapatában. Yaya Touré, David Silva, Dzeko, Tevez, Sergio Agüero, Kolarov, satöbbi - nyilvánvaló, hogy ebből csak jó sülhet ki. (Persze Jack Bauer lelkét is megvehetnék.) (No meg persze ami fair az fair, vannak ott még régebbről is kiváló játékosok: Hart, vagy a saját nevelés Richards.) Ökölbeszorul az ember keze, ha arra gondolunk, hogy az olajmilliárdok nélkül akár nálunk is kiköthetett volna Dzeko vagy Agüero. Egy világsztárt akár mi is megengedhetnénk magunknak még egy olyan bajnokságban is ahol van egy Chelsea. Viszont ahol két Chelsea-t is találni ott egyszerűen be kell érnünk azzal, hogy kölcsönadják nekünk a megunt vudubabát (Adebayor), és azzal, hogy a legjobb játékosunkat halálos fenyegetésekkel meg tudjuk győzni, hogy fél évig még nálunk rúgja a labdát Nyugat-London helyett (Modric). Remélem, hogy a következő pár nap rám cáfol és mégis igazolunk egy valódi, világszerte elismert klasszist, mert az szükséges lenne ahhoz, hogy egy pici esélyünk maradjon a negyedik hely megszerzésére. Még egy lejárt szavatosságú Kakával is beérném. (Hogy lehet ilyen neve valakinek... a "kaka" vagy száz nyelven jelent sz@rt.)

Ahogy a fenti ábra mutatja, a forduló kezdetén Sejkföld büszkesége állt a tabella élén - London egyik leglepukkantabb szegletének szeme fénye pedig a Tottenham High Road épületeivel ellentétben egyre égőbb Blackburn mögött a tökutolsó pozíciót foglalta el. Mégis rangadó lesz ez.

Óh, a régi szép idők az előző évtized közepén, amikor még az originál big4 mögötti mid3 tagjaként a Villával és az Evertonnal izomkodtunk az ötödik hely megszerzéséért, az európai kiruccanás lehetőségéért - no meg azért, hogy ha időlegesen is, de ráijesszünk az Arse vagy a Pool arra éppen érdemes egyikére. Hét csapat nem esett még ki soha a PL-ből - köztük a Villains, a Toffies és a Spurs. Valami fura "nemes" érzés lengte körül ennek a három, többnyire egyenlő erőt képviselő csapatnak egymás ellen lejátszott meccseit. Persze lehet, hogy ez csak nekem tűnt így. Mindig nagyon tiszteltem a Moyes alatt sokszor szarból is erős várat építő Evertont és az O'Neill-lel a top4-t (és bennünket) rendszeresen fingató, egész szezonokat rotálás nélkül végigszántó, krónikusan brit-centrikus Aston Villát.

Jó volt velük versenyezni. Annak ellenére, hogy általában jóval többet költöttünk igazolásokra mint ők, sosem jelentettünk külön kategóriát anyagi szempontból. Merthogy az igazolásaink nagyon hasonlóak voltak - csak nálunk nagyobb volt a jövés-menés. Valódi sztárokra egyikünknek sem futotta, totál zsákbamacskákat kellett vennie mindhárom csapatnak, akik aztán vagy beváltak vagy nem - és azokban az esetekben amikor valamelyik klub megütötte a főnyereményt (akár igazolás, akár saját nevelés esetén) garantálható volt, hogy nem tudja sokáig megtartani az illetőt. (Arteta a nagy kivétel.) (Ó, és Baines - well done, Moyes!)

Aztán jött a Manchester City újra-alapítása, ami után másfél szezonon át tudtuk tartani a lépést velük. Eközben a Villa és az Everton lejjebb csúszott mi pedig egy csodálatos, BL-t hozó szezon után úgy tűnik visszakerültünk oda ahol a közelmúltban voltunk, csak most nem a két megszokott gárda a közvetlen rivális, hanem az Arsenal és a Liverpool. (Bár fene tudja, lehet, hogy őket is csak messziről fogjuk követni idén.)

Az új Citeh-vel csak nagyon rövid ideig lehettünk pariban. Befizették magukat a BL-be és a bajnoki címre esélyes csapatok elit klubjába is. Esélyesként jönnek a Lane-re, amire nem volt példa hosszú-hosszú évtizedek óta. Tavaly augusztusban még hiányzott tőlük néhány világválogatott játékos, és lefociztuk őket a pályáról - sajnos Joe Hart aznap is ihletett formát mutatott és 0-0-ra megnyerte a meccset Mancininek. Tizennyolcszor (18x!) kellett Hartnak védenie azon a találkozón - nem vagyok benne biztos, hogy ez nem volt PL-csúcs tavaly - sokszor bravúrral, illetve amikor ő sem tudott menteni akkor ott volt a kapufa, hogy kisegítse. Már akkor is bivalyerős volt a Citeh, és nyugodtan játszhattak volna bátrabban.

Most bátrabbak lesznek, ez egészen biztos. Ilyen játékosokkal egyszerűen nem opció az óvatoskodás. Benne van a meccsben egy csúfos hazai kudarc - három univerzális csatárklasszist kellene semlegesítenie a Kaboul-Dawson duónak... sok sikert nekik. Amiben bízhatunk az az, hogy még a sérüléshullámmal együtt is találni bőven minőségi játékost a mi oldalunkon is. Ha minden igaz Modric újra kezdőként léphet pályára, ami egyből hatalmas javulást hoz mind a védekező-, mind a támadójátékunkban. (Ha már pályáralép, akkor szerintem nem lehet kérdés, hogy legjobb tudása szerint játszik.) Bale és Lennon adós maradt a jó játékkal a szezonnyitón - tőlük is joggal váratunk javulást. Mint ahogy van der Vaart-nak is van der honnan javulnia a hétfői teljesítményét nézve. A White Hart Lane közönsége azonban könnyen válhat katalizátorrá, hogy formába rázza a srácokat. A Citeh papíron jobb (különösen olyan papíron amit a Királynő portréja díszít), ezt a különbséget csak önkívületben pörögve lehet eltüntetni. Az arabok ellen dervisekké kell válnunk.

Modric mellett Jenas és Walker is visszatérhet a csapatba. A United ellen Livermore eléggé hajazott a fiatal JJ-re, szerintem tulajdonképpen mindegy melyikük lesz a védekező középpályás. Az előrejátékban mindketten elég nyámnyilák, a védekezéshez azonban úgy-ahogy értenek. Walker számomra lehangoló látványt nyújtott hétfőn, Ashley Young bőven nagy falat volt neki - a Citeh pedig nem áll rosszul a balszélen. Redknapp megszellőztette, hogy Walker nem volt teljesen egészséges a United ellen - amivel remélem csak a játékost próbálta védeni, mert ha betegen küldte pályára a bajnok otthonában akkor valami baj van a fejével. Én Corlukára szavaznék most - igen, nagyon lassú a srác, de mégis kontroll alatt tartotta Youngot a második félidőben. A lassúsága ellenére, az én megítélésem szerint, a támadásokat is jól segíti, tud passzolni és fene tudja, lehet, hogy Lukára jó hatással lesz, ha a legjobb haverja is együtt jászhat vele.

Meg lennék lepve, ha a védelem egyéb területein változás történne. Friedel hatalmasat játszott bemutatkozása alkalmával, Kaboul és Dawson tulajdonképpen egyedülmaradtak a posztjukon, Assou-Ekotto pedig a hétfői végzetes hiba ellenére kihagyhatatlan jelenleg. A középpályán szerintem csak a Jenas-Livermore dilemma nyitott, a többiek adják magukat. Elől pedig jobb híján Defoe fog fogócskázni van der Vaart-tal. (Crouch sérült, Pav indiszponált, Keane szörfözik, Adebayor Citizen.)

Friedel - Corluka, Kaboul, Dawson, BAE - Lennon, JJ/Livermore, Modric, Bale - VDV - JD

Nem rossz tizenegy ez! Igen, a védelem közepe és a védekező középpályás pozíciója elég rázós - de ha otthon a védekezésünkre akarunk hagyatkozni akkor régen rossz! A Citeh nagyon erős - de a Lane-en a United, a Chelsea és bárki ellen is megpróbálunk úgy fellépni, ahogy az egy jó házigazdától elvárható. Fenyegetően és udvariatlanul.

A City-nél csupáncsak mindösszesen egyetlen egy sérült van. Gazdag embert az ág is. Mondjuk az az egy hiányzó legalább elviekben valóban hiányozhat a csapatból - de Jong ugyanis mindenképpen meghatározó játékosnak számít. (Persze ahol Yaya Touré ugorhat be vész-védekező középpályásnak ott nagy baj sose lesz...)

A statisztika végképp nem számít amikor egy olyan csapat az ellenfél amely a jelenlegi formájában 2008 előtt nem létezett. De azért szívmelengető a tudat, hogy a legutóbbi 14 bajnokinkból 11-et megnyertünk a Citeh ellen. (A három kivételből kettő persze a legutóbbi szezonban esett.) Összesen 19 PL-győzelmünk van a világoskékek ellen, aminél csak a gúnárok páholták el őket többször - a különbség csak egyetlen győzelem, szép lenne holnap befogni a szomszédokat!

Ha racionálisan gondolkodunk akkor egy iksz is jó eredmény, de a francba a racionalitással. Győzni kell. Nagyon lehagoló tud lenni ha két forduló után is kieső helyen senyvedünk. A lehangoltság pedig könnyen krónikus betegséggé válhat. A PL legújabb hiúság-projektjének legyőzése tökéletes gyógymód lenne minden bajunkra - szurkolónak és játékosoknak egyaránt. Lökést adna a hétfői nekifutásból pofára esés után. A lökés után pedig remélhetőleg nem egy Suarez-féle homorításos hasalás következik.

A tippem, mint mindig most is hazai siker. Viszont nem tudom elképzelni, hogy Tevez, Agüero, Dzeko és Silva mind gól nélkül hozzon le egy meccset, szóval színpompás tüzijátékot jövendölök. 3-2-es jófajta hazai.

Gyerünk fiúk! Tegyetek büszkévé bennünket!

YID ARMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEH!!!!!!!!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik