Suárez 250 millió, Pelé 600 millió - átigazolási műkincs 1961-ből

Vágólapra másolva!
2013.08.16. 14:46
null
(Forrás: Reddit)
Ha már egyszer nyakig ülünk az átigazolási szezon hajrájában, idézzük fel, hogy is nézett ki ugyanez 52 évvel ezelőtt. Papíron. Csütörtökön a Redditen bukkant fel egy mára már megszűnt olasz hetilap 1961-es címlapjáról készült fotó, amely mindenképp megér egy kiadós pillantást.

A La Domenica del Corriere egy 1899 és 1989 között, vasárnaponként megjelenő hetilap volt Olaszországban, szépen kidolgozott és kreatív címlapokkal. Erre láthatunk példát ezen az 1961. július 9-én megjelent borítón is, amely az akkori labdarúgás legkelendőbb játékosait árazta be – pontosabban számolt be a csúcsátigazolások pillanatnyi helyzetéről. Az összegek természetesen lírában értendőek, bár nem állnak túl messze a mai euróban kért vételáraktól. A nyakakban lógó táblákon továbbá az „eladva” (venduto), a „túl sok” (troppo poco) és a „visszautasított ajánlat” (offerta respinta) kifejezések olvashatóak.

Érdekességképp még érdemes megjegyezni, hogy a borítókép alatti bekeretezett szövegrészben a 600 milliós Peléről írnak, az akkor húszéves „negrettóért" a szöveg szerint három olasz klub (Inter, Juve és Milan) érdeklődött, sikertelenül. A negretto szó használata, ami magyarra fordítva „néger fiút” jelent, nem számított sértőnek, pejoratívnak vagy diszkriminációnak, ezért volt olvasható akár egy népszerű hetilap borítóján is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik