NadaLexikon – 27 érdekesség a spanyol világelsőről

Vágólapra másolva!
2013.11.14. 15:32
null
Rafa és a család (Fotó: vamosbrigade.com)
A világranglistát az év végéig biztosan vezető Rafael Nadal októberben harmadik alkalommal került pályafutása során az ATP listájának élére, így a főnixmadárként feltámadó balkezes sikerein felbuzdulva úgy éreztük, a Novak Djkokovics ellen minap elbukott vb-döntő ellenére ideje, hogy összeszedjünk pár érdekességet, amit sokan nem tudnak a 27 éves spanyol teniszezőről. Íme, a 27 pontos NadaLexikon!

1. Család
A spanyolnak a legfontosabb mindig is a család marad. A Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán, Manacor városában született teniszező édesapja, Sebastián Nadal, üzletember, akinek egy biztosító-, és egy ablakos cége is van, édesanyja pedig Ana María Parera, aki háziasszonyként tevékenykedik Rafa születése óta. Egy húga van, María Isabel, akiről egyszerűen nem tud leszakadni a báty, állítása szerint folyamatosan aggódik „kistestvéréért", akit naponta akár tízszer is felhív.

2. Futball
Sokan nem tudják, de Rafa bizony könnyedén lehetett volna futballista is. Nadal példaképe elmondása szerint mindig is nagybátyja, Miguel Ángel Nadal volt, aki profi pályafutása alatt a Barcelonában és a Mallorcában egyaránt több mint 100 mérkőzést játszott, valamint a spanyol válogatottban is pályára lépett 62 alkalommal. A kis Nadalt végül edzője kényszerítette választásra, hiszen egyszerre nem űzhette a legmagasabb szinten mindkét sportot. Elég könnyen kitalálható, hogy mit is választott a pici Rafa.

3. A ranglista élén
Nadal az első olyan spanyol teniszező, aki több mint 100 hetet a világranglista élén tudott tölteni. Eddigi pályafutása alatt összesen 102 hétig vezette egyébként az ATP listáját. Októberben harmadszor került az élre, míg először 2008. augusztus 18-án ért fel a csúcsra, másodszor pedig 2010. június 7-én. Elsőre 46 hétig maradt ott, másodjára 56 héten át.

Nadal és kedvese, Xisca (Forrás: Daily Mail)

4. Barátnő
Rafát rengeteg szupermodellel és celebbel összeboronálták már a pletykalapok az utóbbi években, de a teniszező 2006 eleje óta kitart kedvese, Maria Francesca Perello, azaz Xisca mellett. A nála két évvel fiatalabb hölggyel egy házibulin ismerkedett meg a spanyol, de már előtte is összefutottak párszor, hiszen Xisca sokáig a Nadal melletti házban lakott, azaz szomszédok voltak.

5. Az edző
A futballal nagyon fiatalon megbarátkozó spanyolban hamar észrevette a lehetőséget nagybátyja, Toni Nadal is, és pár edzés után úgy döntött, igazi profit farag az akkor még csak háromesztendős kissrácból. A korábbi nagyszerű teniszező a mai napig edzi Nadalt, és bár többször is voltak kisebb nézeteltéréseik, a kapcsolatuk nem romlott meg a hosszú évek alatt.

6. Pénz
Mindenki nyeljen egy nagyot, nagy számok következnek. Nadal pályafutása alatt összesen 61 millió 119 ezer 763 dollárt keresett mostanáig az „ütögetéssel". Ez forintra átszámolva nagyjából 13 és fél milliárd forint. Persze a Samuel Eto'o fizetéséhez szokott NSO-olvasóknak ezek szinte már csak aprópénznek tűnhetnek.

7. Autók
Rafa nem egy nagy autórajongó, de a fent említett összegből azért csak összeszedett pár kerékre valót. Legszívesebben az Aston Martin DBS-ét vezetgeti a hétköznapokban. A kocsit egyébként azután szerezte, hogy 2008-ban megnyerte a wimbledoni teniszversenyt, előtte ugyanis édesapja nem engedte neki, viszont azt mondta: „Fogadjunk! Ha az első helyen végzel Angliában, akkor megveheted az autót." Az aggódó apuka állítólag már akkor tudta, hogy veszíteni fog, amikor a fogadás köttetett, de szerette volna egy kicsit motiválni a fiát.

8. Reklám
Nadal többek között a Kia, a Nike és a L'Oreal termékeit reklámozta mostanában. Ezen felül a részletekbe nem igazán szeretnénk belemenni, de annyit a fenti videó is elárul, hogy bizony az sem riasztja vissza, ha egy űrlénnyel kell teniszeznie gyurmafiguraként.

9. Ház
Ha épp nem a világ egyik csücskében teniszezik, vagy készül egy a szállodában a következő összecsapására, akkor Rafa a kétmillió dollárt érő, Dominikai Köztársaságban található nyolcszobás villájában, vagy épp családjával, Spanyolországban tölti a szabadidejét.

10. Autogram
A balkezes spanyol úgy gondolja, ha egy néző hajlandó fizetni azért, hogy lássa őt élőben játszani, akkor ő tartozik neki annyival, hogy ad egy autogramot. Ezért van, hogy Rafa a meccsei után órákat tölt el a pálya mellett, aláírva különböző méretű teniszlabdákat és sapkákat. A szignó mindenkinek jár, de mosolyt csak az kap, aki meg is köszöni azt.

11. Rivalizálás
Nadal legnagyobb ellenfelének a korábban már emlegetett Roger Federert tartja. A svájcit mindig is tisztelte Rafa, de többször is említette már, hogy nagyon szerencsésnek is tartja a jobbkezest, hiszen szerinte Federer „teniszezésre született", míg neki minden pillanatban küzdenie kellett azért, hogy ott legyen a legjobbak közt. Rafa így írta le egyébként a taktikáját Federer ellen, amikor először nyert ellene: „Csak a fonákjára ütöm a labdát. Ez az egyetlen módja, hogy valaki legyőzze Rogert."

12. 12
Tizenkét évesen döntött végleg a teniszezés mellett, miután megnyerte a korosztályos spanyol, illetve Európa-bajnokságot. „Egyszerűen nem ment tovább, választanom kellett, és én a futballal szemben a teniszt választottam" – emlékezett vissza Nadal.

13. Babona
Az egymás mellé rendezett vizes palackok, a különös, mérkőzés előtti ugrálások és ordibálások okát valószínűleg sosem fogjuk megérteni, hiszen Rafa, bár nem tartja magát igazán babonásnak, nem árulta el, miért is csinálja ezeket. Sokak szerint egyébként ez a rutin csak azért alakult ki, hogy megfélemlítse az ellenfeleket. Ilyen szokása egyébként az is, hogy mindig „beleharap" a frissen megnyert trófeáiba, bár azt nem gondolnánk, hogy ezzel sokakra ráhozná a frászt.

14. Félelmek
Bár a pályán úgy tűnik, hogy Nadal legyőzhetetlen és erős, a magánéletben rengeteg mindentől fél a spanyol. Sokan nem tudják, de tart a villámlástól, a kutyáktól, a mély víztől és a sötétségtől is, ezért legtöbbször felkapcsolt lámpa mellett tud csak álomba szenderülni.

15. Felkészültség
Nadal úgy véli, sem mentálisan, sem fizikailag nem volt elég felkészült a karrierje elején. A játékost szülei különválása például annyira megrendítette, hogy hónapokig nem volt képes rendesen edzeni. Elmondása szerint edzője, Toni segítségével az utóbbi években rengeteget fejlődött fejben.

16. Vízidisznó
Rafa Nadal hasonlít egy vízidisznóra. Ez bizony tény. A gesztusai, és arckifejezései alapján nem véletlenül hasonlították milliószor a világ legnagyobb rágcsálójához. A közös képek egyébként már Nadalhoz is eljutottak, aki sértődés helyett remekül szórakozott a legújabb „rokon" előkerülésén.

17. Salak
A „salak királya" nem véletlenül kapta ezt a becenevet, pályafutása alatt összesen nyolcszor nyerte meg a Francia nemzetközi teniszbajnokság küzdelmeit, továbbá szintén nyolcszor gyűjtötte be az első helyet Barcelonában, és hétszer diadalmaskodott Rómában is. Többször is elmondta, hogy a tulajdonságai miatt ezen a pályatípuson tud a legjobban kibontakozni.

18. Páros
Korábban a párossal is megpróbálkozott Nadal, sőt, 2009-ben partnerével, Marc Lópezzel még az akkori világelső Daniel Nestor, Nenad Zimonjics kettőst is legyőzték, de ebben a kategóriában mégsem igazán találta a helyét, így mostanában már csak az egyéni versenyen indul, a világranglistán pedig jelenleg csupán a 404. pozícióban áll, pedig korábban a 26. helyet is birtokolta egy darabig aktuális partnerével.

19. Hobbi
A teniszezés mellett Rafa imád golfozni. Elmondása szerint nem olyan jó a másik ütős sportágban, mint az eredeti foglalkozásában, de állítólag technikai lemaradását rengeteg lelkesedéssel és nem kevés reklamálással pótolja. „Egy biztos, nem vagyok valami kedves, ha golfütőt ragadok" – értékelt életrajzi könyvében Nadal.

20. Ételek
Első ránézésre lehet, hogy nem egyértelmű, de Nadal imádja a hasát. A balkezes teniszező kedvenc nasija a csokis süti. A spanyol maga sem érti, miért, de nem szereti sem a sajtot, sem a sonkát, sőt még a paradicsomot sem. Édesanyja állítólag ezért a mai napig bosszankodik.

21. Real Madrid
Bár a mérkőzésre való felkészülés mindennél fontosabb számára, a Real Madrid mindig, mindennel szemben elsőbbséget élvez. Rafa képes akár hajnali ötkor is felkelni, csak hogy megnézze a blancók egyik meccsét, mivel már gyermekkora óta imádja a madridi együttest.

22. Mallorca
Nagybátyja korábbi futballklubja a 2010-es évek elején komoly anyagi problémákkal küzdött, a 2012–2013-as idény végén pedig szoros csatában az első osztálytól is búcsúzott. Nadal úgy érezte, tartozik annyival a csapat felé, hogy megpróbáljon segíteni, így egy nagyobb pénzügyi segéllyel bevásárolta magát a klubba, és mára már az egylet 10 százalékos tulajdonosává vált. A klub vezetői még az alelnöki pozíciót is felajánlották a jótékony sztárnak, de ő köszönte, nem élt a lehetőséggel.

23. Csillagok
Nadal egy igazi csillag. A spanyol akkora sztár, hogy a mallorcai obszervatórium még egy aszteroidát is elnevezett Rafáról, így senki ne lepődjön meg, ha a csillagászati szakkönyveket bújva egyszer csak feltűnik a 128036 Rafaelnadal.

24. Dragon Ball
Az ifjú Rafa imádta a rajzfilmeket, kedvence pedig Son Goku volt, aki miatt még a suliból is hajlandó volt hazasprintelni tanítás után, csak hogy le ne maradjon a legújabb Dragon Ball-részről. A spanyol fiatalkori éveiről még egy cikk is készült a CNN munkatársai által, amelynek a címe „A tenisz Dragon Ball-ja" volt.

25. Zene
„Nem tudok sokszor meghallgatni egy számot, mindig valami újat keresek" – mesélte zenehallgatási szokásairól Nadal, aki elmondása szerint elveszett lenne az iPodja nélkül. Kedvencei között leginkább spanyol zenészek találhatóak, de kedveli Bon Jovit és Bryan Adamst is.

26. Ruha
Állítólag gyakran kikéri édesanyja véleményét, ha öltözködésről van szó, és bár szereti az elegáns ruhákat, jobban érzi magát egy egyszerű pólóban és farmerben.

27. Mérleg
2001-ben indult profi pályafutása alatt összesen 787 meccset játszott Rafael Nadal, és ebből 658-at meg is nyert. Karrierje során 60 címet szerzett összesen, amelyből 13 Grand Slam-győzelem, emellett 26 Masters-tornát és Pekingben egy olimpiai aranyérmet is begyűjtött.

A vitrin azonban így sem teljes, hiszen a spanyol hétfőn két szettben vereséget szenvedett Novak Djokovicstól az ATP-világbajnokság döntőjében. Persze Nadalt ezt sem viselte meg annyira, hiszen így legalább maradt még olyan csúcs, amely meghódításra vár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik