Mégsem Messi szerezte a legtöbb gólt egy évben?

Vágólapra másolva!
2012.12.11. 15:38
Spanyol – pontosabban madridi kötődésű – források szerint a Barcelona hétvégi, Real Betis elleni spanyol bajnoki mérkőzésen az aktuális naptári évben 86. gólját szerző Lionel Messi hiába döntötte meg Gerd Müller negyven éve fennálló világrekordját, mert a zambiai Godfrey Chitalu 1972-ben szerzett 107 találatával mindkettejüket felülmúlta.

Az egyelőre kérdéses, hogy az 1993-ban elhunyt labdarúgó rekordja 40 év elteltével miért lenne ennyire fontos az afrikai országnak.

Godfrey Chitalu az 1974-es, Egyiptomban rendezett Afrikai Nemezetek Kupáján (Forrás: Wikipedia)
Godfrey Chitalu az 1974-es, Egyiptomban rendezett Afrikai Nemezetek Kupáján (Forrás: Wikipedia)

Chitalu, akit öt alkalommal választottak az év legjobb labdarúgójának Zambiában, már 1968-as esztendőben 80 gól fölé jutott, abban az évben 81 találattal terhelte meg az ellenfelek hálóját, de négy évvel később (Gerd Müller 85 góljának esztendejében) ezt is megdöntötte. Egy elem márka után „Ucar“ becenévre keresztelt játékos a Kabwe Warriors – ahol 1970-tól 1982-ig, visszavonulásáig futballozott – mezében és a válogatottban meg sem állt 107 találatig.

Lionel Messi képességeit ismerve az sem kizárt, hogy az idei év hátralévő mérkőzésein szerez még 22 gólt, lehetséges, hogy az AS sportnapilap okosabban tette volna, ha december végéig vár az argentin világrekordjának megkérdőjelezésével.

1982-es visszavonulását követően Chitalu pályafutását a FIFA Életmű díjjal ismerte el, aktív labdarúgó karrierje után a zambiai nemzeti válogatott szövetségi kapitánya lett, 1993-ban tragikus körülmények között, egy repülőgép-szerencsétlenség során vesztette életét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik