Anglia, a Real Madrid és a Nike a gazdagság forrása - infografika

Vágólapra másolva!
2013.03.20. 19:35
null
David Beckham Kína első globális futballnagyköveteként további bevételeket könyvelhet majd el (Fotó: Action Images)
A goal.com internetes szaklap összeállította az 50 leggazdagabb futballista listáját, amihez egy pompás ábrát is mellékelt, hogy még jobban el tudjuk képzelni a tudományos összegeket.


Úgy látszik, most ennek van szezonja: a France Football után a goal.com is elkészítette a leggazdagabb futballisták toplistáját. És náluk is magasan vezet David Beckham: a Paris Saint-Germain angol sztárjának – a szerkesztők számításai szerint – 175 millió font (kb. 62 milliárd Ft) a vagyona. A sorban utána – akárcsak a francia futballújságnál – Lionel Messi (115.5 millió font) és Cristiano Ronaldo (112 millió font) található. A csillagászati összegeket az adott játékos fizetése, szponzorszerződései, és szabad szemmel látható magánvagyona (házak, sportautók, stb.) adja ki. Az 50 legvastagabb bankszámla tulajdonosa összesen kb. 1.728 milliárd fontnak megfelelő vagyon fölött diszponál. Íme a teljes lista!

Egy kép persze minden számnál többet mond: a goal.com szerkesztői ezért csináltak egy kiadós infografikát, amelyen részleteire bontották a listán szereplők ilyen-olyan tulajdonságait.

A legjobban keresők 22 százaléka a Premier League-ben kergeti a labdát. A fennmaradó 78 százalékon 18 ország bajnokságai osztoznak. Van köztük hat olasz, öt-öt brazil és spanyol és négy francia, mellettük négy afrikai (két elefántcsontparti, egy-egy kameruni és ghánai) spíler is helyet kapott.

 

A gazdagok pontosan fele pályafutása során megfordult a Premier League-ben. A La Liga 23, a Serie A 21 játékost ad a listára. És David Beckham mindháromban játszott, sőt még a listára négy játékost adó MLS-ben is lehúzott öt szezont.

 

Királyi fizetés: a listán szereplők 26%-a (13 játékos) viselte (vagy éppen viseli most is) a Real Madrid mezét. Közülük Beckham, C. Ronaldo, Kaká és Samuel Eto'o a top 10 büszke tagja. A többiek között vannak aktív Blancók (Iker Casillas, Michael Essien), és persze korábbi ászok is (Raúl, Robinho, Wesley Sneijder, Nicolas Anelka, Arjen Robben, Clarence Seedorf).

 

Sok kicsi sokra megy, vallhatják a lista legnagyobb világjárói. Közöttük is magasan vezet a brazil Rivaldo, aki most éppen 14. munkaadóját szolgálja. Őt követi az ír Robbie Keane és a jó szerződések nagy mestere, a francia Nicolas Anelka 10-10 klubbal. A lista végén tíz olyan futballista „szerénykedik”, aki egész felnőtt pályafutását (várhatóan) egy klubban húzza le: például Iker Casillas, Francesco Totti, Ryan Giggs vagy Steven Gerrard.


Öregember, gazdag ember: az 50-es lista 37 szereplője töltötte már be a harmincat. A szenior rangsort a 40 éves Rivaldo vezeti a 39 éves Giggs előtt. A két legfiatalabb Dél-Amerikát képviseli: Lionel Messi 25, Neymar még csak 21 éves.

 

Mire költsünk ennyi pénzt? Gyors kocsikra (és szép nőkre, ugyebár): a lista szereplőinek vagyonából 6299 db Ferrari F12 Berlinetta sportkocsit lehet venni. A New York-i 5. Sugárúgton (5th Avenue) is kijönne belőle 146 fullos penthouse. De kijönne belőle egy profi baseballcsapat (MLB) is: a Magic Johnson vezette befektetői csoport 2 milliárd fontnak megfelelő összeget fizetett 2012-ben a Los Angeles Dodgers csapatáért.

 

Vagy vegyenek inkább futballklubot: annak idején Malcolm Glazer 800 millió fontért vette meg a Manchester United többségi részvénypakettjét. Ezt, ugyebár, kétszer megtehetnék a leggazdagabbak, igaz, azóta már jócskán nőtt a klub értéke. Az 1.7 milliárd fontból 8 és fél évig lehetne finanszírozni a Manchester City komplett fizetési listáját (adókkal és járulékokkal egyetemben). A Real Madrid valdebebasi edzőcentruma pedig négyszer jönne ki az összegből. De mindezeknél jóval igazságosabb módja lenne a pénz elköltésének, ha fiúk kifizetnék a 20 PL-klub adósságának 69%-át (ennyit fut az irdatlan összeg...). Még jobb lenne, ha minden magyar ember kapna három jegyet az Arsenal hírhedten drága, 62 fontos vendégszektorába: 27.8 millió (igen, ez valamivel kevesebb, de biztos lenne olyan, aki nem kér az Ágyúsokból) jegyet lehetne venni. A következő 489 szezonra meg is oldódna az Emirates Stadion vendégszektorának kihasználtsága.

 

Nem a két szép szemükért kapják a sok zsetont a fiúk: a listán szereplők 80%-a nyert már legalább komoly 10 trófeát (bajnokság, nemzeti kupa, nemzetközi kupa, Eb, vb) pályafutása során. A listát Ryan Giggs vezeti: a Manchester United ikonja 33 serleget őriz egy méretes vitrinben. Őt csapattársa, Paul Scholes, illetve Rivaldo követi 24-24 trófeával. A statisztikát legjobban Robbie Keane és Daniele De Rossi rontja, akik mindketten csupán 4-4 trófeát tudnak felmutatni. Mondjuk, az olasz középpályás vb-aranyáért Giggsy is lemondana egy tucat ezüstneműről.

 

Valószínű, keveseket lepünk meg azzal, hogy elöl lehet sokat keresni: a listán szereplők 84%-a (42 fő) középpályás vagy csatár. Ennél is sokat mondóbb, hogy 26 játékos konkrétan csatárt játszik. Őket keresik a szponzorok, velük akarnak reklámfilmet forgatni. A listán három kapus szerepel, közülük azonban kettő is (Iker Casillas és Gianluigi Buffon) a válogatott csapatkapitánya, és a harmadik (Petr Cech) is helyettes szalagviselő.

 

Rutinrókák gyülekezetéről van szó, ez már kiderülhetett az eddigiekből, a képet azonban tovább árnyalja, ha elmondjuk: az 50 leggazdagabb összesen 4399 válogatottságot tud felmutatni, ami átlagosan 88 szereplés a nemzeti csapatban.

 

Apránként jönnek össze ezek a szép nagy pénzek: ha a lista főösszegét (azt a majd 1.8 milliárd fontot) elosztjuk a listán szereplők által játszott mérkőzéspercekkel, akkor megkapjuk, hogy a fiúk átlagosan percenként 586 fonttal (kb. 210 ezer Ft) gazdagodnak. Ez nagyjából 122-szerese egy minimálbérért dolgozó amerikai melós által egy óra alatt megkereshető lóvénak.

 

De az kétségtelen, hogy megdolgoznak érte: a listán szereplők 2013. február 21-i állapot szerint 32754 felnőtt tétmérkőzést játszottak fényes pályafutásuk során (a szerkesztők nem számolták bele a korosztályos tornákat, és az olimpiákat sem). Ez azt jelenti, hogy a listán szereplők átlagos meccsszáma 655 – ami azóta csak még több lett!

A képen nagyjából 400 millió font látható (Forrás: fifrpo.org)
A képen nagyjából 400 millió font látható (Forrás: fifrpo.org)

Majd a Nike gazdaggá tesz! Legalábbis az biztosan több szimpla véletlennél, hogy a lista 22 tagja (44%) visel Nike stoplist. A listán 17 fővel második az Adidas (igaz az első két helyezett a háromcsíkos márka csukáit viseli), őket pedig a Puma követi szerény 5 képviselővel.

A pipa, ami mosolyt varázsol az arcodra (Fotó: facebook.com/Cristiano)
A pipa, ami mosolyt varázsol az arcodra (Fotó: facebook.com/Cristiano)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik