Nemzeti Sport Online - Még több sport

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Moto GP

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Csapat

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Egyéni

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - F1

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Külföldi Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Magyar Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.12.18 09:57 Frissítve: 2010.11.18 00:02

Gyenesei szerint a magyar sport a költségvetési vita győztese

Gyenesei István szerint a hétfőn lezárult költségvetési vita egyik győztese a sport, mivel plusz 5.2 milliárd forinthoz jutott a terület. A sportért felelős önkormányzati miniszter az MTI-nek elmondta, ezen kívül más területről további 2 milliárd többlet kerül a sportba, amelyből a Komjádi uszoda felújítására 800 millió forint jut. A Sportkórház sorsáról január elején születik döntés.

Gyenesei István
Fotó: Farkas József (NS-archív)
Gyenesei István

„Kevés boldogabb miniszter volt nálam, amikor elkészült a jövő évi költségvetés első változata, amely szerint jövőre ugyanannyi jutott volna a sportra, mint az idén, az olimpia évében – mondta az MTI-nek Gyenesei István. – A válság hatására azonban ez átdolgozásra került, s 8 százalékos csökkenést kellett betervezni, míg a többi területnél ez átlagban 12 százalék volt. Jelentős összjáték, esetenként a kormánypárt és az ellenzék együttműködésének eredménye, hogy ismét sikerült a sportköltségvetést jó pozícióba visszatornázni.”

Gyenesei kiemelte, a 8 százalékos csökkenés több mint egymilliárd forintot jelentett volna, ezzel szemben 5.2 milliárd forint plusz került a sportba.

„Ez több részből áll össze, benne van az iskolai sportra fordítható összeg, az önkormányzatok sportnormatívája, az önkormányzatok által a sportlétesítmények felújítására fordítható pénz és a jégkorong utánpótlásnak szánt 170 millió forint is – tette hozzá a miniszter.

„A különböző idei kormányzati tartalékalapokból összesen további 2.103 milliárd forintos plusztámogatáshoz jut a magyar sport, s ezzel a jövőre felhasználható többlettel 2009-ben összesen 20.021 milliárdot kap ez a terület. Összességében tehát a válság kirobbanása utáni változathoz képest 58 százalékkal több jut a sportra, de még az eredeti tervhez viszonyítva is 45 százalékos a növekedés” – fogalmazott Gyenesei.

A politikus elmondta, az utánpótlás versenysportra például 30 százalékkal több jut, mint 2008-ban. A létesítményhelyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy többek között 800 millió forint jut a Komjádi uszoda, 360 millió a Szeged Maty-éri vízi bázis felújítására, és mintegy 500 millióból új sport munkacsarnok épül Budapesten.

„A Komjádi a magyar úszósport szentélye, katedrálisa, amely az utóbbi években életveszélyes állapotba került. Az eredeti költségvetési tervezetben nem volt benne a felújítására pénz, de a kormány általános tartalékalapjából felszabadult kétmilliárdból 800 milliós felújítási keretet különítettünk el. Ez is a versenysportot szolgálja, azzal a 950 millióval együtt, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság oszthat szét a szövetségek között. Már most jelzem, hogy azt a javaslatot, amelyet a MOB letesz az asztalra, én elfogadom majd” - jelentette ki Gyenesei István.

A sportért felelős miniszter a Sportkórház sorsáról úgy vélekedett, önálló sportegészségügyi központra van szükség.

„A sportegészségügy alapvetően határozza meg egy nemzet sportteljesítményének eredményességét, Peking ezt napnál világosabban bizonyította számunkra. Itt előre kell lépni.”

„Január elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Székely Tamás egészségügyi miniszterrel hármasban leülünk, hogy felvázoljuk a Sportkórház jövőjét. Szükség van önálló, sportot szolgáló korszerű kórházra és önálló sportegészségügyi központra, amelyet külső tőke bevonásával kell megteremteni, olyan garanciákkal, hogy a sport a piaci árnál kedvezőbben juthasson a szolgáltatásokhoz. Ezt ott kell létrehozni, ahol a Sportkórház most is áll, a Testnevelési Egyetem mellett” – vélekedett Gyenesei.

Gyenesei a Puskás Ferenc Stadion kérdésében hangsúlyozta, hogy ezt a kihívást nem szabad összekeverni a tervezett Nemzeti Labdarúgó Arénával.

„A Puskás-stadion felújítására, illetve átalakítására, hogy egy 60-70 ezres, atlétikai pályával ellátott, korszerű létesítmény jöjjön létre, 30-50 milliárd forint kell, s akkor még nem beszéltünk a gazdaságos működtetéséről. Ez jelenleg nem aktuális, mivel nincs rá elégséges forrás.”

„Gondolkodunk a megoldáson, de addig is meg kell őrizni a jelenlegi állapotát. Ettől független egy 30-35 ezres Nemzeti Labdarúgó Aréna felépítése, amelynek helyszíne lehet a Fehér úton állami tulajdonban lévő terület vagy a Fáy utcai Vasas-pálya” – nyilatkozott a sportért felelős miniszter.
2011.06.22 17:23:18

Sportpolitika MTI

Bánki Erik szerint amennyiben megszűnik a jelenség, emelkedhet a nézőszám és a klubok bevétele.

2010.02.01 18:18:42

Sportpolitika BOGNÁR GYÖRGY, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ

A MÁV nem engedheti meg magának a klubok támogatását.

2008.12.22 04:00:39

Sportpolitika

SPORTPOLITIKA. A miniszter nyilatkozott a sportegészségügyről, a Puskás-stadion felújításáról és a Nemzeti Labdarúgó Arénáról.

2008.11.02 04:00:27

Sportpolitika MTI

SPORTPOLITIKA. A miniszter szerint Peking a biokémia expója volt, a magyar sportegészségügyi háttér pedig jelentősen le van maradva.

2008.10.22 04:00:25

Sportpolitika MTI

SPORTPOLITIKA. Nyolc százalékkal csökken a sportra szánt összeg – ezt Gyenesei István jelentette be a MOB közgyűlésén.