„Mind sz..ok vagyunk” - F1-esek és a futball

Vágólapra másolva!
2012.06.21. 08:09
null
Fernando Alonso nézni kevésbé, de művelni szereti a focit, és labdával is főszerepre tör
Nem sok olyan jelentős sportesemény van, ami a labdarúgás nagy tornái alatt (is) zajlik. A Formula–1 az egyik kivétel, de persze annak programját sem szeretik ütköztetni a futballéval. Ám akár dolgoznak éppen a pilóták (s a technikai személyzet), akár nem, egy (jó) részük focilázban ég, és két verseny között szurkol a kedvenceinek, míg ha a boxutcában kell lenniük, ott is az egyik fő téma a világ- vagy az Európa-bajnokság. Nem kevesen közülük pedig maguk is rúgják a bőrt, különböző szintű tehetséggel...


Idén az Eb-n van a sor, de a jelenség csak mértékében és hatókörében tér el az egész földkerekséget – így az F1-nek a kontinensünkön kívüli részét is – foglalkoztató vb-k körüli össznépi őrülettől. Ezúttal az NS 2006. június 21-i száma alapján arra vethetünk egy pillantást, mit is lehetett érezni mindebből a száguldó cirkusz környezetében a németországi világbajnokság alatt.

Akkor tudniillik, hasonlóan a többihez, ez a sportág is háttérbe szorult. Azokat az edzéseket és versenyeket, amelyek a torna hetei alatt szerepeltek a programban, úgy időzítették, hogy ne essenek egybe a mérkőzésekkel. Így volt ez a Brit Nagydíjjal, majd a Kanadai Grand Prix-vel ugyancsak. Ennek pedig nemcsak a szurkolók örültek, hanem a Formula–1-es csapatok személyzete és a sofőrök nagy része is.

Az F1 Racing magazin kapott az alkalmon, és körkérdést intézett a mezőny tagjaihoz. Kikérte a pilóták véleményét arról, mely nemzetek válogatottjai játsszák majd a döntőt Berlinben, valamint arról is, ki lesz szerintük a Mundial gólkirálya. A versenyzők többsége készségesen válaszolt a kérdésekre, ám akadtak olyanok is, akik nem tudtak mit kezdeni velük.

„Nem érdekel a futball, és azt sem tudom, kik jutottak ki a világbajnokságra – így Szato Takuma, a Super Aguri japán sofőrje, akit négy évvel korábban a hazájában és Dél-Koreában közösen megrendezett vb ellenére sem kapott el a futball-láz. – Tudom, hogy a pilóták is szoktak focizni, de még sohasem láttam őket. Nem foglalkoztat annyira, hogy egyáltalán tudjam, ki a jó focista, és ki nem."

Szatóhoz Jacques Villeneuve is csatlakozott. „Egyáltalán nem követem a focit, inkább beszélgessünk a jégkorongról. Abban több mindenre tudok válaszolni." A kanadai nem meccset nézett a szabadidejében Montrealban, hanem inkább új albumának bemutatóján vett részt. Az F1-es versenyzők közül elsőként ugyanis kiadta a szólólemezét, amelyen akusztikus gitáron és zongorán játszva énekelt. Egyelőre ötezer példány készült a lemezből, amelyet a 2006-os esztendő végén terveztek piacra dobni világszerte.

Visszatérve a labdarúgásra, a többség természetesen figyelemmel kísérte a vb-t, és akárcsak a világ legtöbb fórumán, az F1-es paddockban is a brazilok számítottak a favoritnak, illetve Ronaldinho a gólkirályjelöltnek. Természetesen voltak a saját válogatottjukkal szemben elfogult versenyzők is. Ralf Schumacher például azt kívánta, hogy Németország legyen a győztes, de csak akkor lett volna igazán elégedett, ha a Nationalelf Angliát győzi le a döntőben...

Bátyja, Michael a saját, valamint csapata, a Ferrari hazájának is szurkolt. „A vébé alatt rengeteg szó esik a fociról, a boxutca tele van szurkálódásokkal és rivalizálással" – árulta el a hétszeres világbajnok, aki évekkel azelőtt tagja volt egy svájci amatőr csapatnak, és több német klubbal is edzett együtt (a Kaiserslauternnél például Hrutka Jánossal és Szűcs Lajossal is gyakorolt). Hozzá hasonlóan a scuderiás „klubtárs" Felipe Massa is nagy futballszurkoló, a brazil minden mérkőzést látni akart.

ALONSO, SCHUMI „ÖSSZJÁTÉK”

A nagy rivális Renault-nál szintén tombolt a fociláz, hiszen Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella is szereti ezt a sportot, igaz, előbbi inkább csak űzni. „Amikor tehetem, pályára lépek a pilótaválogatottban, és Oxfordban is szoktam játszani a barátaimmal. Ha profi focista lennék, én volnék Zidane" – vélekedett a szerény (vagy vicces?) spanyol.

Fisicót Schumi mellett a pilótaválogatott nagy ászának tartották, a gólok többségén ők ketten osztoztak. A római fiú gyors és kiváló labdaérzéke van, ezt többek között előző júliusban, a Puskás Ferenc Stadionban is láthattuk. Fisichella roppant büszke rá, hogy együtt tréningezhetett kedvenc csapata, a Roma játékosaival.

Honfitársai közül Vitantonio Liuzzi nagy focirajongó, ám Jarno Trulli kevésbé van oda a labdarúgásért. Nincs ezzel egyedül, Nick Heidfeld, Kimi Räikkönen, Juan Pablo Montoya, Rubens Barrichello és a brit David Coulthard, Jenson Button páros is csak általános műveltségi szinten ért a világ legnépszerűbb sportjához. „Fogalmam sincs a futballról, de azt tudom, hogy David Beckham jónak tűnik" – mondta például DC.

A pilóták a jótékonysági meccseknek köszönhetően nagyjából ismerik egymás képességeit, a többség tisztában van vele, hogy Michael Schumacher és Fisichella (volt) a két nagyágyú. Magabiztosságban sincs hiány egyeseknél, Fisichella, Alonso, Massa, Christijan Albers és Nico Rosberg is önmagát tartotta a legügyesebbnek.

„Amit eddig láthattunk, abból egyértelmű, hogy Giancarlo a legjobb közöttünk, de nemsokára én is bemutatkozom, és megváltozik a helyzet. Ha nem autóversenyző lennék, a profi focit választottam volna hivatásul" – mondta Rosberg. „Mindannyian sz..ok vagyunk" – állapította meg ezzel szemben Barrichello, természetesen nem az F1-beli képességei(ke)t illetően...

ROSBERG A NATIONALELFFEL


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik