Kaszparov és Polgár Judit a női mosdóban

Vágólapra másolva!
2012.05.10. 09:54
Minden idők vitathatatlanul legjobb női sakkozója Polgár Judit, aki 13 éves kora, azaz 1989 óta megszakítás nélkül a világranglista vezetője a hölgyeknél, és csúcsformájában, 2005-ben 2735 Élő-ponttal a 8. helyig vitte a férfiaknál is – rajta kívül más nő nem is járt a top 10-ben, és jelenleg sincs a 100-ban. A manapság is az elithez tartozó versenyző számtalan nagy „skalpot" is begyűjtött karrierje során, köztük világbajnokokét, hiszen a különböző tornákon 1990-től az urak mezőnyében szerepel. Akiknek ezért bizony hozzá kellett szokniuk a jelenlétéhez...
Kaszparov és Polgár Judit tavaly nem wc-ben és nem is az interneten futott össze...

 

 

Noha Polgár Judit 2000. május 10-én már kora délután óta rendületlenül vívta az internetes partikat az INFO2000 kiállítás 123-as pavilonjában, a villámjátszmák miatt nem sok oka volt ráncolni a homlokát. Öt óra előtt pár perccel aztán láthatóan fokozódott az izgalom a számítógép előtt, hiszen ekkor kellett bejelentkeznie a profi sakkvilágbajnok Garri Kaszparovnak Tel-Avivból, hogy a megbeszéltek szerint kétszer ötperces csatában küzdjön meg a legkisebb, ugyanakkor „legnagyobb" Polgár lánnyal.

A technika percekig meghiúsította a kapcsolatot, mivel óvintézkedés gyanánt – hogy senki se tudja megzavarni a partikat – a rendszert blokkolták, s ez olyan jól sikerült, hogy még Juditnak sem sikerült fellépnie a világhálóra. Ám szerencsére az akadály gyorsan elhárult, így sor kerülhetett a két gyors mérkőzésre.

Az első partiban Polgár kezdett világossal, és a spanyol megnyitás után úgy tűnt, a győzelmet is megszerezheti, végül azonban elfogadta a vetélytársa által ajánlott döntetlent. A visszavágón aztán Kaszparov került fölénybe, így a végeredmény 1.5:0.5-re módosult a javára.

„Nagyon érdekes játszmák voltak – értékelt az édesapa, Polgár László. – Judit első alkalommal játszott itthon ilyen jellegű internetes meccset. A négynapos program keretében amúgy még számos ellenféllel összeméri az erejét, az első nap mérlege például huszonöt győzelem, egy döntetlen és három vereség volt az ő szempontjából.″

A közönség persze nemcsak a világhálón követhette az eseményeket – 15-20 ezer érdeklődőre számítottak a megadott honlapon (amit a net akkori elterjedtségéhez tessék viszonyítani) –, hanem a helyszínen, élőben is, ahogy az többen megtették.

És noha a legnagyobb szenzációt kétségkívül a Kaszparov elleni összecsapások jelentették, azért másnapra is tartogatott egy csemegét a Polgár család: Dimitrije Bjelica, az ICWA jugoszláv vezetője ekkor adta át Juditnak a sakk Oscar-díját – ezt 12 esztendős korától jó néhányszor odaítélte neki a szakírók nemzetközi szervezete (amely 2001-ben a 20. század legjobbjának is őt választotta, amint erről rovatunk is megemlékezett két éve).

Néhány nappal korábban, talán pont az értékes elismerés apropóján, a spanyolok is Polgár Juditot magasztalták: a tekintélyes El País című lap saját „hatáskörében" szintén egyenesen a sakktörténelem legjobb női játékosának nevezte a magyar hölgyet. A cikkíró nem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel.

„A sakkozás ezerötszáz éves történetében eddig nem fordult elő, hogy egy nő bekerült volna a világ legjobbjai közé, és megverte volna a világbajnokokat. Judit hihetetlen tehetségről tesz tanúbizonyságot, mintha a sakk lenne számára a legtermészetesebb nyelv. Szülei büszkék arra, hogy sikerült bebizonyítaniuk, a talentum inkább gyakorlás, mint öröklött képességek kérdése, és a nők is képesek ugyanolyan jól sakkozni, mint a férfiak.

Judit eleinte elég félénknek mutatkozott, és emiatt két nővérével együtt állandóan kritizálták őt, a nagyszájúak laboratóriumi patkányoknak és idomított kutyáknak nevezték őket. Az évek során azonban sok minden megváltozott: a három nővér egyre nyitottabb lett, több nyelvet beszélnek kitűnően, és szimpátiára találtak mindenhol, ahol megfordultak. Mellesleg úgy játszanak, mint az angyalok. Judit a legjobb, magasan felülmúlja a nővéreit, valamint a sportág történetének minden eddigi női játékosát″ – fogalmazott az újság.

Az El País úgy vélte, Polgár Judit Balin aratott tornagyőzelme – többek között Anatolij Karpov és Alekszandr Halifman előtt nyert – megkérdőjelez minden addigi teóriát, és azt bizonyítja, hogy a 23 éves sakkozó érett és nagy tapasztalatú játékos.

Férfikollégái eleinte azért érezték magukat kényelmetlen helyzetben ellene, mert nő. Ekkoriban viszont már azért tartottak tőle, mert kitűnően játszik. Hozzászoktak a jelenlétéhez, és többé nem történt meg az, ami annak idején Linaresben, ahol Judit összetalálkozott Kaszparovval a női vécében.

A nagy versenyeken az idáig mindig csak férfiak indultak, az orosz világbajnok ezért nyugodt lélekkel egyformán használta a férfi és a női mellékhelyiséget. Attól fogva nem tette...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik