Inter-zsákutcából a debreceni BL-reményig

Vágólapra másolva!
2012.02.11. 10:18
null
Aco Sztojkov egy ideig Debrecenben is bűvölte a labdát (Fotó: Czagány Balázs, archív)
Még csupán a 24. évében járt, de már megfordult Olaszországban, Lengyelországban, Belgiumban és Szerbiában is – macedónként. Aco Sztojkovot, a világjáró válogatott csatárt tehát nem csak egy cs betű és 17 év (valamint, bár Bulgáriához nagyon közel született, egy határ) választja el Hriszto nevű aranylabdás kollégájától, de pályafutásuk minősége is. Öt esztendeje Debrecenben próbált szerencsét, négyéves szerződést kötve. Korábban az Interben még hosszabb időre írt alá, ám nem tudott megragadni. Ki tehetett erről? Valószínűleg ő – de talán már a milánói „játékostemetőbe" is eleve bele volt kódolva a sorsa.


Aco Sztojkov 18 éves volt, amikor az Internazionalénál aláírta az első profi szerződését. Aztán eltelt több mint öt esztendő, a macedón támadó pedig Debrecenben már pályafutása kilencedik csapatával kötött megállapodást. Ebből az adatból arra következtethetnénk, hogy nem kifejezetten hűséges típus, az addigra már 20-szoros válogatott futballista azonban az NS 2007. február 11-i számában állította: nem ő „csalta meg" a munkaadóit.

„Tisztázzuk a dolgot: az Interhez öt évre köteleztem el magam, és amely kluboknál ebben az időszakban megfordultam, mindenhol csak kölcsönben szerepeltem – mondta az egykor a sztrumicai Belaszica gárdájától Itáliába kerülő macedón. – Amikor tehát egyik csapattól átkerültem a másikhoz, legtöbbször a milánói egyesület döntött a váltásról, nekem pedig nem maradt más, mint hogy rábólintsak a dologra."

Persze tegyük hozzá: nehéz elképzelni, hogy La Speziától Andriáig mindenhol foggal-körömmel ragaszkodtak a légióshoz, csak épp nem tudták meggyőzni az eredeti tulajdonost a hosszabbításról... Óhatatlanul felvetődött a kérdés, nem játszottak-e szerepet „egyéb" tényezők is a gyakori klubcserékben.

„Hogy őszinte legyek, akadt egy-két gárda, amelynél egyáltalán nem éreztem jól magam, nem találtam meg a számításom – elevenítette fel pályafutása sötétebb foltjait Sztojkov. – Ilyen volt például a lengyel Górnik Zabrze vagy a Serie C-s Castel di Sangro. Az olasz harmadosztály cseppet sem feküdt nekem, az ottani meccseken ugyanis inkább a brusztolós, kemény stílus érvényesül, a technikás játék teljesen háttérbe szorul.

Legutóbbi csapatomnál, a Partizan Beogradnál pedig az volt a gond, hogy az edző valamiért nem játszatott. Az okáról fogalmam sincs. Én ugyanis semmire sem emlékszem, amivel megsértettem volna, ő mégsem szimpatizált velem. A válogatottnál ugyanakkor alapelv, hogy a kispadról nemigen hív be senkit sem a kapitány, úgyhogy mindenképpen olyan együttest akartam keresni, amelynél hétről hétre rendszeres lehetőséghez jutok."

Nyilván az előző két magyar bajnokságot megnyerő Debrecenben is ilyen reményekkel választották ki a legjobb külföldi idényét a megelőző kiírásban, a belga La Louviere-nél futó csatárt (14 meccs, 7 gól) – még úgy is, hogy a játékosnak bizony jelentős lemaradásai voltak klubismeret terén.

„Hogy mi az edző neve? Várjunk csak... Most nem jut eszembe. De ígérem, amikor már a csomagommal együtt véglegesen Magyarországra utazom, bepótolom a hiányosságot. Annyit tudok a csapatról, hogy erős a keret, és a szakvezetők általában a négy négy kettes játékrendszert alkalmazzák.

A személyes ambícióimról pedig annyit mondanék, hogy mindenképpen bajnoki címet szeretnék nyerni Debrecenben, és aztán minél tovább jutni a Bajnokok Ligájában. Mindenesetre igencsak megnyugtat, hogy a korábbi rövid lejáratú kölcsönszerződésekkel ellentétben itt végre teljes négy évem lesz a kibontakozásra."

Arról, miért éppen a kelet-magyarországi várost választotta pályafutása következő állomásának, elmondta: mivel a másik variáció, az izraeli Maccabi Tel-Aviv nem nyerte el a tetszését, ügynöke révén felvette a kapcsolatot a Loki vezetőivel. A tárgyalások három napig tartottak, és miután a felek minden részletben megállapodtak, a közeli viszontlátás reményében egymás tenyerébe csaptak.

De térjünk vissza oda, ahonnan a cikk elindult: Sztojkov 18 éves volt, amikor az Internél szignálta az első profi kontraktusát, hogy aztán az olasz együttes Primavera-gárdájának tagjaként belekóstoljon az elitklub életébe. Nekünk, magyaroknak ezen a ponton valahogy rendkívül ismerős a történet...

Filkor Attila, az akkor már egy válogatottsággal is büszkélkedő középpályás – a macedón futballistához hasonlóan – a nagykorúság küszöbén került ki a fekete-kékekhez. A Debrecen új igazolását arról kérdezte az NS, milyen jövőt jósol a magyar légiósnak Milánóban.

„Csak annyit mondhatok, hogy a felnőttcsapatba kerüléshez kegyetlenül sokat kell dolgozni, az tényleg nagyon keveseknek sikerül. Bármilyen fájó, az Inter fiatal tehetségeinek sorsa általában ugyanaz: egy, maximum két évet tölthetnek az együttesnél, aztán kölcsönadják őket valamelyik másod- vagy harmadosztályú olasz csapatnak."

Aco Sztojkov nagyon reálisan látta a dolgokat: pontosan egy esztendővel később Filkor Attila is megkezdte alsóbb osztályú itáliai körútját – a Grosseto, Sassuolo, Gallipoli trió után később „normál" szerződéssel átkerült a Milanhoz, hogy az utóbbi időben már a város másik egylete adogassa kölcsön (a Triestina után jelenleg a Livornóhoz) az időközben 23 és fél esztendős középpályást.

Sok tekintetben hasonló sors várt más, fiatalon gigaklubokhoz kerülő tehetségeinkre is, elég, ha a liverpooli magyar különítményre gondolunk, élén Németh Krisztiánnal, de például Szalai Ádám sem jutottak el tétmeccsen a felnőttgárdáig, amikor a Real Madridnál volt. Azonban még mind fiatalok, és többüknél ígéretesen alakult az utóbbi időszak, ha nem is az említett nagycsapatoknál. Még (bőven) lehet tehát bizakodni...

Ami a macedón vágyait illeti, összejött neki az óhajtott bajnoki cím, amiből azon a tavaszon 10 találkozón öt találattal vette ki a részét. A legközelebbi kiírásban is maradt a tíz meccs – de immár az egész idényre kivetítve, mindössze egyetlen góllal... Így aztán kölcsönadták a Nyíregyházának, onnan pedig a következő évad elején továbbállt az Aarauhoz.

Debrecenben, sőt még Magyarországon sem húzta ki tehát addig, amíg teljesülhetett volna a másik kívánsága, a BL-szereplés, hiszen 2009 augusztusában ment ki Svájcba, a DVSC pedig néhány héttel később – immár nélküle – feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára.

Az azóta 40-szeres válogatott, leginkább a gyorsaságáról ismert Sztojkovnak ilyesmire a jelenlegi, második vonalbeli klubjánál lényegesen kevesebb az esélye (hiába szerepel a gazdag nyugaton...), az Inter szintjétől végképp messze került, de legalább sikerült megtalálnia a „lelki békéjét", hiszen egyéni rekordként immár két és fél éve ugyanott játszik – 28 esztendősen a tizenegyedik csapatánál...

SZTOJKOV: IRAM ÉS GÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik