Dupla bukta: Henke nem jókor duplázott...

BAKOS GÉZABAKOS GÉZA
Vágólapra másolva!
2012.05.23. 08:58
null
Henrik Larssonnak rengeteg gólörömben volt része – olykor azonban hiába ünnepelt, a végén már búsult (Fotó: Reuters, archív)
A patinás Celtic 33 év után jutott ismét európai kupadöntőbe, de a skótok balszerencséjükre pont szembetalálták magukat a felemelkedőben lévő José Mourinho Portójával, amely – igaz, 120 perces, hatalmas küzdelem árán – elvitte előlük a trófeát. A meccs egyik hőse a bánatos vesztesek közül került ki, és úgy hozta az élet, hogy négy nappal később társaival egy másik hajrá-drámába is beleszaladt. Íme, Henrik Larsson hosszú és sikeres pályafutásának egy szokásosnál is intenzívebb hete.

„Mielőtt Martin O'Neill idejött, nem voltak nagy eredményeink az európai kupaporondon. Az előző szezonban viszont már elég jól szerepeltünk a Bajnokok Ligájában, és noha ebben az idényben nem jutottunk be, önmagáért beszél, hogy végül itt vagyunk az UEFA-kupa döntőjében. Minden percét élveztem ennek a menetelésnek, karrierem csúcsa lesz a mai meccs. Ezt annak tudatában mondom, hogy hazám válogatottjával bronzérmes voltam az amerikai vébén" – mondta a sokat látott Henrik Larsson a Celtic–Porto mérkőzés előtt.

És ő a tétnek megfelelően ki is tett magáért, hiszen két játékos – mellesleg egyaránt idegenlégiós – duplázott a portugál diadallal záruló fináléban, de míg a brazil Derlei valószínűleg azóta is azt a napot emlegeti, Henkének arra sem jutott ideje, hogy legalább jól kiszomorkodja magát, mert a szinte „semmit" sem érő két gólja után hamarosan újabb próbatétel előtt állt a csapata.

Négy nappal később, vasárnap – nagyjából egy időben a már rég bajnok, ezúttal Buzsáky Ákost is felvonultató Porto tét nélküli bragai örömfocijával (1–1) – a Celticre az várt, hogy a skót bajnokság utolsó fordulójában megpróbáljon annyi góllal nyerni a Kilmarnock otthonában, amennyivel csak lehetséges. A Dunfermline-t fogadó Rangers pontszáma és gólkülönbsége ugyanis megegyezett a „katolikusokéval", de a lőtt góljainak száma eggyel több volt.

A várható gólversenyfutásban tehát minden szem Larssonra szegeződött, elvégre – nem először – ő bizonyult a szezon legjobb mesterlövészének skót földön. Összesen 44 találatnál járt, ebből 28-at a ligában, 12-t az UEFA-kupában szerzett. Arról nem is beszélve, hogy a szerdai sevillai fináléban jubilált, hiszen a 254. meccsén a 200. és 201. gólját érte el zöld-fehér mezben.

Ez elképesztő szám, mert csupán hat évvel azelőtt igazolt a Celtichez, és bár több ízben is sérült volt, négy idényben is bőven harminc fölött termelt. Két évvel korábban például meg sem állt 53-ig, amivel az európai Aranycipőt is elnyerte. Mindennek fényében már szinte nevetséges összegnek tűnik az a 650 ezer font, amit glasgow-i klubja annak idején kifizetett érte a holland Feyenoordnak...

A különböző nemzeti bajnokságok mindenki számára nyilvánvaló eltérő színvonala miatt nem ez a létező legkorrektebb statisztika, de az érdekesség kedvéért az NS 2003. május 23-án, a szóban forgó két kulcsmeccs között összevetette Henke akkor aktuális mérkőzés/gól átlagát a szigetországban ügyködő csatárokéval!

Nos, a három legjobbnak tartott támadó közül csak egy előzte meg a felnőttek közötti debütálásától addig a napig 0.59-es mutatót produkáló svédet: Ruud van Nistelrooy (MU) 0.60-nal állt előtte, míg Michael Owen (Liverpool) 0.54-gyel, Thierry Henry (Arsenal) pedig 0.40-nel büszkélkedhetett.

Persze, hogy az ilyesféle adatokkal mennyire óvatosan kell bánni, jól mutatja, hogy válogatott mezben már másképp nézett ki a sorrend: abban az összevetésben Larsson a negyedik helyre szorult, mivel csak minden harmadik találkozón volt eredményes.

Ez értelemszerűen a legkevésbé sem érdekelte a szurkolókat, akik azt látták hétről hétre, hogy „Henrik királyukat" nem tudják tartani a védők. És nem csak a Livingston vagy a Motherwell védői, de adott esetben a Porto válogatott bekksora (Vítor Baía – Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente) sem. (Holott amióta csak bejutottak a döntőbe, José Mourinho egyfolytában azt hangsúlyozta, hogy Larssonra – és a fejeseire – nagyon oda kell figyelni...).

Ahogy az első gólnál felment a légtérbe, és hihetetlenül precíz mozdulattal a túlsó kapufához irányította a labdát, az varázslatos volt. Eleve nagy dolog, hogy a fejeseivel képes kitűnni, mert se nem égimeszelő (178 cm), se nem különösebben erős testalkatú (72 kg). Viszont az emelkedése magasugróéra hajazott, és pompásan helyezkedett. Utóbbit a második találatakor bizonyította, amint a semmiből feltűnve egyedül maradt „odafent", és bebólintotta a másodikat.

Meg aztán ne feledjük: a főleg védekező, kontrákra játszó csapatában jóformán ő volt az egyetlen (a Chris Suttont váltó Shaun Maloney beállásáig), akinek elképzelése volt róla, miként kellene megközelíteni a portugálok kapuját...

Nem véletlen, hogy a BBC honlapján – meglehet, csipetnyit elfogultan – kilences osztályzatot adtak neki, trénere, Martin O'Neill meg így kommentálta a góljait: „Világklasszis produkció egy világklasszis futballistától".

Mindenesetre bár Derlei és Dmitrij Alenyicsev gólját egyaránt néhány percen belül kiegyenlítette, a nagyrészt emberhátrányban töltött hosszabbítás hajrájában a brazil csatár második találatára már neki sem volt válasza (ezzel egyébként mindketten pont 12 góllal vették ki a részüket együttesük meneteléséből, igaz, a Celtic támadója előzőleg a Basel elleni elbukott BL-selejtezőn is elkönyvelhetett egyet).

UEFA-KUPA-DÖNTŐ, 2003

A fájó fiaskó és az egyéni részsiker után a magukba roskadás helyett ott várt a csapatra a skót élvonal zárónapja. Martin O'Neill gárdája ugyebár Kilmarnockban (a 4, helyezettnél), míg Alex McLeish hajszállal éllovas alakulata hazai pályán a Dunfermline (5.) ellen vágott neki az utolsó körnek, amelyben a befejező percekig kiélezetten alakult a trófeáért folyó párharc.

Az események az Ibrox Parkban pörögtek fel inkább, a 3. percben Claudio Caniggia szenzációsan tálalt a kiugró Michael Mols elé, aki vezetéshez juttatta a Rangerst. Nyolc perc telt el, amikor Jason Dair révén egyenlített a Dunfermline, ám jött újabb öt perc, és Caniggiának köszönhetően ismét harsogott a Rangers-közönség.

A Celtic Sutton fejesével épp ugyanekkor megszerezte a vezetést, de még mindig ott volt az immár két rúgott gólnyi hátrány. Az első félidő hajrájában pár percig gólkülönbségben is jobban álltak a „protestánsok", ám Sota Arveladze találatára Sutton odaát szűk negyedórányi csúszással „válaszolt".

A fordulás után a zöld-fehérek Alan Thompson tizenegyesgóljával már 3–0-ra mentek és átvették a vezetést a tabellán, de ez az állapot csak tíz percig tartott, Ronald de Boer a 64. percben 4–1-re, Steve Thompson a 67.-ben 5–1-re alakította a Rangers–Dunfermline találkozó állását.

Alan Thompson fölédurrantott egy büntetőt, ám a 83. percben mégis megcsillant a reménysugár a Celtic előtt: Sztilian Petrov Henrik Larsson passza után becsúszva megszerezte csapata negyedik gólját.

Még egy kellett volna, hiszen megint a rúgott gólok számán múlt a helyzet, azonban a Rangers Mikel Arteta tizenegyesével a 90. percben még rátett egy lapáttal (6–1), és eggyel jobb gólkülönbségének köszönhetően megszerezte az 50. bajnoki címét, egyúttal a Bajnokok Ligája-indulás jogát. Pedig ha az ezúttal eredménytelen Henke most is hozta volna a sokkal nagyobb erejű Porto ellen elért dupláját...

Ennek híján azonban a Rangers helyezett el több gólt ellenfele hálójában a legutolsó fordulóban, így két szezon után elhódította a skót Premier League trónját a Celtictől, amely tehát az UEFA-kupa után a bajnokságot is elbukta.

(Méghozzá függetlenül attól, hogy Sutton miket gondolt... „Már a meccs előtt tudtuk, mi lesz a végeredmény az Ibrox Parkban. A Dunfermline lefeküdt a Rangersnek, a játékosok sokat tudnának mesélni arról a meccsről, és ami előtte történt" – nyilatkozta az angol, aki azt is kifogásolta, hogy a Kilmarnock 4–0-s hátrányban húzta az időt ellenük. A tabella persze már nem változott, a szövetség viszont eljárást indított Suttonnal szemben, aki „rossz fényt vetett a labdarúgásra.")

A dupla kudarc egyébként végleg megérlelte a döntést a zöld-fehérek svéd csatárában, aki néhány nappal utána – két fontos Eb-kvalifikációs erőpróba előtt – bejelentette, hogy legutóbbi visszatérése csupán egy mérkőzésre szólt, vagyis a magyar válogatott elleni áprilisi Európa-bajnoki selejtező (2–1-re nyertek a skandinávok Budapesten) volt az utolsó fellépése a nemzeti csapatban.

„Ilyen rövid időn belül nincs erőm harmadszor is összpontosítani – nyilatkozta a csalódott Larsson a svéd televízióban. – A jövőben csak a klubomat szeretném képviselni. Ez nem jelenti, hogy egy életre eljegyeztem volna magam a Celtickel. Az álmom az, hogy egy spanyol együttesben fejezzem be a karrieremet."

Lars Lagerbäck, a sárga-kékek egyik szövetségi kapitánya sajnálattal, de tudomásul vette a közlést. „Henrik mindig alaposan átgondolja a döntéseit, és magasra teszi a lécet saját maga számára. Most azt mondta, hogy elérkezett egy olyan ponthoz az életében, amikor már nem érez elég motivációt a válogatottbeli játékra, még egy esetleges válsághelyzetben sem. Bele kell nyugodnunk ebbe" – fogalmazott a szakember a 32. évében járó támadóról.

Egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy az 1971-es születésű klasszis még további kétszer visszavonult a címeres dressztől, mielőtt 2009 végén végleg fel nem hagyott a profi labdarúgással. A nagy vágya ugyanis nagyjából teljesült: miután még egy évet lehúzott a Celticnél – és naná, hogy visszaszerezték a skót bajnoki elsőséget, meg a kupát is mellé, az ötödik ottani gólkirályságáról nem is szólva –, a Barcelonához igazolt.

Azaz nem egyszerűen egy spanyol klubba, hanem ahhoz, amely mindkét ott töltött idényében bajnok lett, és a másodikban, amikor ő maga is rendszeresen játszhatott, mert nem hátráltatta sérülés, ismét két számjegyű mennyiségben lőtt gólt – ráadásként 2006-ban a BL-t is megnyerték, melynek serlege mégiscsak szebben csillog, mint az elszalasztott UEFA-kupa...

Tény, hogy nem ott, a csúcson fejezte be a karrierjét, de a többi már csak jutalomjáték volt: három és fél esztendő szülővárosában, egykori első profi csapatában, a Helsingborgban, miközben arra is módja nyílott, hogy egy kölcsönszerződés erejéig 2007 telén hét bajnoki és hat egyéb találkozón kisegítse az utóbb bajnoki címig jutó Manchester Unitedet – melynek szurkolói, pályafutásához méltóan, márciusban álló ovációval köszöntek el tőle.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik