Valencia: a denevér Batmanre hasonlít, ebből még baj lesz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.21. 08:18
null
Nana, óvatosan azzal a denevérrel a Mestallában! (Fotó: Valencia CF)
A spanyol Plaza Deportiva portál értesülései szerint a Batman-brandet birtokló DC Comics panaszt emelt az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalánál (OHIM) a Valencia futballcsapata ellen, véleményük szerint ugyanis a Primera División patinás klubjának címerében használt denevér felettébb hasonlít Batmanre, így védjegyet sért. Több buktató is van azonban az indoklásban.

 

A DC Comics ügyvédei azt követően fordultak az OHIM-hez, hogy feltűnt nekik a Valencia címerét tartó denevér és Batman hasonlósága. Vagy inkább fordítva...

A Valencia címerei 1919-től
A Valencia címerei 1919-től

A denevér ugyanis Valencia városának tradicionális jelképe, már a XIII-XIV. században is megjelent a városi szimbólumokon, I. Jakab aragóniai király személyes címeréből származtatva.

A Ratpenat (denevéres címer) 1377 óta Valencia hivatalos jelképe, de számos más spanyol város – Palma de Mallorca, Fraga, Catarroja, Novallas, sőt korábban Barcelona is – használja és használta. A futballklubok közül az Albacete, az Alcoyano, a Levante és a Valencia tette címerébe, 1899 és 1910 között pedig az FC Barcelona is alkalmazta.

A Valencia CF 1919 márciusi alapítása óta használja jelképként a denevért (ekkor még az a címeren levő koronán trónolt), az első Batman-képregény pedig 1939 májusában jelent meg.

I. Jakab király címerén a denevér
I. Jakab király címerén a denevér
Batman vs. Valencia
Batman vs. Valencia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik