DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.10.01 23:38 Frissítve: 2017.10.01 23:44

Új mező – Deák Zsigmond jegyzete

 

Egyszer láttam eddig életemben üresen a Camp Nout a helyszínen. Méreteiben is lenyűgöző volt a világ labdarúgásának gigantikus szentélye, én meg egyszerű turistaként csak tátottam a számat, és töltekeztem a látvánnyal. A legendás stadion csaknem százezres, egészen pontosan 99 786-an férnek el benne, a kihasználtsága 78 százalékos, vagyis az átlagos nézőszám túl jár a 77 ezren.

 
 Nézők nélkül is simán nyert a Barcelona
Zárt kapuk mögött rendezik meg a Barcelona-meccset

A vasárnapi Barcelona–Las Palmas spanyol bajnoki jegyzőkönyvének megfelelő rovatába viszont nem ehhez közeli érték, hanem egy kövér nulla került. S bizony máris kevésbé tűntek lenyűgözőnek a néptelen széksorok, amelyek előtt a két csapat játékosai szaladgáltak. Túl nagy volt a kontraszt a szokásos (majdnem) telt ház és a teljes üresség között. Ennek az arénának még a kongása is óriási, nagyobb, mint a többi pályáé…

De legalább lement a meccs, mondhatnánk, hiszen az utolsó pillanatokig kérdéses volt a megrendezése. Egy magyar sportnapilapnak, pontosabban „a” magyar sportnapilapnak – főképp külföldi témákban – érdemes kerülnie a direkt politikai állásfoglalást. A hazai alkotmányossági kérdésekkel kapcsolatban sem vagyok teljesen tájékozott, a spanyolokkal még kevésbé a vasárnapi katalán függetlenségi népszavazás kapcsán. A XXI. századi Európában mindenesetre finoman szólva furcsának hathat a demokrácia és az önrendelkezési jog sérülése, de az is érthető, ha egy ország nehezen eresztené el leggazdagabb tartományát, amely hosszú együtt-, illetve egymás mellett élés után több mint kétszáz éve, a napóleoni háborúk óta szerves része.

A voksolás napján Barcelonában pattanásig feszült volt a helyzet, a zavargásokban több százan megsérültek. A katalán öntudatot (is) jelképező patinás helyi futballklub elhalasztotta volna a mérkőzést, de egyrészt a rendőrség zárt kapuk mögött vállalta a biztosítását, másrészt a liga vezetősége megtiltotta a későbbi lebonyolítást. Akinek a könyökén jön ki a nagypolitika, s mondjuk csak a világfutball híreiből tájékozódik, annak is nyilvánvalóvá vált, hogy bizonyos szituációban a sport sem tudja magát kivonni a történelem sodra, a politikai állásfoglalás alól, legyen szó a katalán függetlenségről vagy épp az amerikai himnusz tiszteletéről.

A Camp Nou jelentése: Új mező. Bizony, vasárnaptól új mezőkön fociznak a katalán klubok – s velük együtt mi is.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.21 21:18:46

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A Barcelona összesen 30. alkalommal hódította el a spanyolok első számú kupasorozatát.

2018.04.08 14:38:23

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az Atlético ugyanis hamar egyenlített a városi derbin, majd Oblak kivédte a hazaiak szemét.

2018.03.22 21:31:36

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

„Ez a legjobb – olyanok vagyunk, mint a kisgyerekek. És az az igazság, hogy…”

2018.03.04 12:34:39

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az argentin zseni karrierje 600. találatát szerezte, a vártnál is sokkal passzívabb volt az Atlético Madrid.

2018.03.02 07:33:20

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

NS-ELEMZÉS. Lionel Messi: Nem foglalkozom a rekordokkal, nem azért futballozom, hogy ezeket hajkurásszam.