DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.10.01 23:38 Frissítve: 2017.10.01 23:44

Új mező – Deák Zsigmond jegyzete

 

Egyszer láttam eddig életemben üresen a Camp Nout a helyszínen. Méreteiben is lenyűgöző volt a világ labdarúgásának gigantikus szentélye, én meg egyszerű turistaként csak tátottam a számat, és töltekeztem a látvánnyal. A legendás stadion csaknem százezres, egészen pontosan 99 786-an férnek el benne, a kihasználtsága 78 százalékos, vagyis az átlagos nézőszám túl jár a 77 ezren.

 
 Nézők nélkül is simán nyert a Barcelona
Zárt kapuk mögött rendezik meg a Barcelona-meccset

A vasárnapi Barcelona–Las Palmas spanyol bajnoki jegyzőkönyvének megfelelő rovatába viszont nem ehhez közeli érték, hanem egy kövér nulla került. S bizony máris kevésbé tűntek lenyűgözőnek a néptelen széksorok, amelyek előtt a két csapat játékosai szaladgáltak. Túl nagy volt a kontraszt a szokásos (majdnem) telt ház és a teljes üresség között. Ennek az arénának még a kongása is óriási, nagyobb, mint a többi pályáé…

De legalább lement a meccs, mondhatnánk, hiszen az utolsó pillanatokig kérdéses volt a megrendezése. Egy magyar sportnapilapnak, pontosabban „a” magyar sportnapilapnak – főképp külföldi témákban – érdemes kerülnie a direkt politikai állásfoglalást. A hazai alkotmányossági kérdésekkel kapcsolatban sem vagyok teljesen tájékozott, a spanyolokkal még kevésbé a vasárnapi katalán függetlenségi népszavazás kapcsán. A XXI. századi Európában mindenesetre finoman szólva furcsának hathat a demokrácia és az önrendelkezési jog sérülése, de az is érthető, ha egy ország nehezen eresztené el leggazdagabb tartományát, amely hosszú együtt-, illetve egymás mellett élés után több mint kétszáz éve, a napóleoni háborúk óta szerves része.

A voksolás napján Barcelonában pattanásig feszült volt a helyzet, a zavargásokban több százan megsérültek. A katalán öntudatot (is) jelképező patinás helyi futballklub elhalasztotta volna a mérkőzést, de egyrészt a rendőrség zárt kapuk mögött vállalta a biztosítását, másrészt a liga vezetősége megtiltotta a későbbi lebonyolítást. Akinek a könyökén jön ki a nagypolitika, s mondjuk csak a világfutball híreiből tájékozódik, annak is nyilvánvalóvá vált, hogy bizonyos szituációban a sport sem tudja magát kivonni a történelem sodra, a politikai állásfoglalás alól, legyen szó a katalán függetlenségről vagy épp az amerikai himnusz tiszteletéről.

A Camp Nou jelentése: Új mező. Bizony, vasárnaptól új mezőkön fociznak a katalán klubok – s velük együtt mi is.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.14 15:27:27

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A középpályás szerint Horvátország bármire képes lehet a vb-n – ha továbbjut a csoportjából.

2018.01.12 22:42:11

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Mégpedig királyi áron, így Valverdének a kezébe is nyomták a nagyseprűt.

2018.01.13 11:00:05

Spanyol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

„Felhívott egy 88 éves katalán néni, s ötvenes évekbeli relikviákat ajánlott fel Kubaláról.”

2018.01.09 16:03:05

Spanyol labdarúgás KŐFALVI DÁNIEL (BARCELONA)

Nem volt nagy ellenfél, nem volt nagy meccs, mégis nagy tanulsággal szolgált a túra!

2018.01.10 12:08:25

Spanyol labdarúgás BABJÁK BENCE

Az eladott labda Magyarországon még belefért – Spanyolországban bünteti az ellenfél.