HIRDETÉS
HIRDETÉS
DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.10.01 23:38 Frissítve: 2017.10.01 23:44

Új mező – Deák Zsigmond jegyzete

HIRDETÉS

 

Egyszer láttam eddig életemben üresen a Camp Nout a helyszínen. Méreteiben is lenyűgöző volt a világ labdarúgásának gigantikus szentélye, én meg egyszerű turistaként csak tátottam a számat, és töltekeztem a látvánnyal. A legendás stadion csaknem százezres, egészen pontosan 99 786-an férnek el benne, a kihasználtsága 78 százalékos, vagyis az átlagos nézőszám túl jár a 77 ezren.

 
 Nézők nélkül is simán nyert a Barcelona
Zárt kapuk mögött rendezik meg a Barcelona-meccset

A vasárnapi Barcelona–Las Palmas spanyol bajnoki jegyzőkönyvének megfelelő rovatába viszont nem ehhez közeli érték, hanem egy kövér nulla került. S bizony máris kevésbé tűntek lenyűgözőnek a néptelen széksorok, amelyek előtt a két csapat játékosai szaladgáltak. Túl nagy volt a kontraszt a szokásos (majdnem) telt ház és a teljes üresség között. Ennek az arénának még a kongása is óriási, nagyobb, mint a többi pályáé…

De legalább lement a meccs, mondhatnánk, hiszen az utolsó pillanatokig kérdéses volt a megrendezése. Egy magyar sportnapilapnak, pontosabban „a” magyar sportnapilapnak – főképp külföldi témákban – érdemes kerülnie a direkt politikai állásfoglalást. A hazai alkotmányossági kérdésekkel kapcsolatban sem vagyok teljesen tájékozott, a spanyolokkal még kevésbé a vasárnapi katalán függetlenségi népszavazás kapcsán. A XXI. századi Európában mindenesetre finoman szólva furcsának hathat a demokrácia és az önrendelkezési jog sérülése, de az is érthető, ha egy ország nehezen eresztené el leggazdagabb tartományát, amely hosszú együtt-, illetve egymás mellett élés után több mint kétszáz éve, a napóleoni háborúk óta szerves része.

A voksolás napján Barcelonában pattanásig feszült volt a helyzet, a zavargásokban több százan megsérültek. A katalán öntudatot (is) jelképező patinás helyi futballklub elhalasztotta volna a mérkőzést, de egyrészt a rendőrség zárt kapuk mögött vállalta a biztosítását, másrészt a liga vezetősége megtiltotta a későbbi lebonyolítást. Akinek a könyökén jön ki a nagypolitika, s mondjuk csak a világfutball híreiből tájékozódik, annak is nyilvánvalóvá vált, hogy bizonyos szituációban a sport sem tudja magát kivonni a történelem sodra, a politikai állásfoglalás alól, legyen szó a katalán függetlenségről vagy épp az amerikai himnusz tiszteletéről.

A Camp Nou jelentése: Új mező. Bizony, vasárnaptól új mezőkön fociznak a katalán klubok – s velük együtt mi is.

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.16 22:32:49

Spanyol labdarúgás SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Florentino Pérez, a Real elnöke végzetes hibát követett el…

2018.08.14 23:51:33

Spanyol labdarúgás SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A televízió a nappaliból bekerült minden néző zsebébe.

2018.08.14 10:41:34

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Valenciában Lim BL-kompatibilis csapat építésébe fogott, de éppen legjobbja távozhat, Madridba.

2018.08.12 21:37:48

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A Sevilla szerzett vezetést a tangeri mérkőzésen, de fordított a bajnok, a 90. percben Ter Stegen 11-est védett.

2018.08.06 07:32:58

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Nagyon megerősödött az Atlético Madrid, a surranópálya királya lesz odahaza vagy a BL-ben?

HIRDETÉS
HIRDETÉS