Testközelből Piqué, Neymar és Tajti - Barcelonában jártunk

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2015.04.21. 19:30
null
A Valencia elleni meccsre több mint 92 ezer szurkoló látogatott ki a Camp Nouba (Fotók: Takács Sándor)<br />
Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! – szól az örök érvényű közmondás. A Nemzeti Sport Online munkatársa a múlt héten egy baráti társasággal Barcelonában vakációzott, és ha már ott járt, nemcsak a labdarúgók Valencia elleni spanyol bajnoki mérkőzését, hanem a kosárlabda-, valamint a kézilabdacsapat soros meccsét is a helyszínen tekintette meg.

 

Az ötnapos út során útitársaimmal egyetemben természetesen a város főbb nevezetességeihez is ellátogattunk – bár mindenhová így sem jutottunk el –, de a témánál maradva foglalkozzunk inkább a Katalónia szívében megélt sporteseményekkel, amelyekből a mögöttünk hagyott hétvégén szerencsére nem volt hiány.

Április 15. Szerdai érkezésünket követően első utunk a Camp Nouba vezetett, amelytől körülbelül 200 méterre szálltunk meg. A stadion területére ingyenes a belépés, Kubala László szobrát például bármely érdeklődő díjmentesen megörökítheti, a csaknem százezer fő befogadására alkalmas létesítmény belső megtekintéséért azonban értelemszerűen fizetni kell.

Kubala László szobra a Camp Nouval szemben
Kubala László szobra a Camp Nouval szemben

A stadiontúra során a lelátón, a sajtópáholyban, a kispadok előterében, a játékoskijáróban, valamint a mindenkori vendégcsapat öltözőjében is megfordultunk, a hazai játékosok „birodalmába” azonban nem engedték be a látogatókat. A Barcelona múzeumában megcsodálhattuk többek között Lionel Messi négy Aranylabdáját, valamint a Bajnokok Ligája-trófeákat is.

A napot a Paris Saint-Germain–Barcelona Bajnokok Ligája-negyeddöntő első felvonásának megtekintésével zártuk az egyik helyi vendéglőben. A meccs kapcsán természetesen óriási volt a felhajtás a városban, „művészet” lett volna olyan vendéglátóipari egységet találni, ahol nem sugározzák a találkozót. Mint ismert, a mérkőzés a katalánok 3–1-es sikerét hozta, így a helyiek elégedetten térhettek nyugovóra.

Már ebben az egy napban is életre szóló élményekkel gazdagodtunk, a java azonban csak ezek után következett.

Az üres Camp Nou
Az üres Camp Nou

Április 16. A Párizsból visszatérő barcelonai játékosok csütörtökön 18 órától edzettek a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzőközpontban, mi pedig éltünk a lehetőséggel, és ellátogattunk a létesítményhez. Az edzésből sokat nem láttunk – gyakorlatilag semmit –, a játékosokat ugyanis teljesen elzárják a külvilágtól, a „kukkolóknak” esélyük sincs szemügyre venni a futballistákat. A többméteres magasságban tornyosuló tuják, a reklámtáblák és a kerítések mögött csak az éles szemű szurkolók láthattak részleteket a tréningből.

Az edzőkomplexum előtt eközben gyülekeztek a szurkolók, akik csak arra vártak, hogy a játékosok kigördüljenek a parkolóból, és közös képeket készíthessenek velük.

A gyakorlás végeztével az edzőközpontot elsőként Martín Montoya hagyta el, aki a drukkerek legnagyobb örömére kiosztott néhány autogramot. A spanyol jobbhátvéd mellett Pedro, Munir El Haddadi és Douglas vette a fáradtságot, hogy teljesítse a rajongók vágyait. A brazil védő azonban nem önszántából állt meg – megmosolyogtató, egyben tanulságos történetnek lehettünk szemtanúi.

A hivatalosan a B-csapat keretéhez tartozó Munir El Haddadit is sokan fotózták
A hivatalosan a B-csapat keretéhez tartozó Munir El Haddadit is sokan fotózták

Az edzőkomplexumból kivezető úton a parkoló járművek mellett csak egy autó fér el, tehát ha az igyekvő sztárok „beszorulnak” egy kocsi mögé, a szurkolók azonnal megrohamozzák őket. Néhány fiatal belga turista – aki négy keréken érkezett a helyszínre – kieszelte, hogy ha azokban a másodpercekben tolat ki az útra, amikor valamelyik futballista kihajt az edzőközpontból, akkor akarva-akaratlanul – ez esetben akarva – feltartóztatja a kedvenceket. Ám nyilvánvalóan a helyi biztonságiak sem tegnap másztak le a falvédőről, ezt a trükköt maximum egyszer lehet eljátszani.

A belgák el is játszották, és Douglast sikerült megfékezniük. Abban a másodpercben megérte, a későbbiekben azonban lehet, hogy a rafinált ifjoncok megbánták tettüket, a biztonságiak ugyanis azon nyomban feljegyezték az autó rendszámát, a tulajdonos pedig vélhetően jókora pénzbüntetéssel számolhat.

Bár eddig nem nyújtott maradandót, Douglast szeretettel fogadták a szurkolók
Bár eddig nem nyújtott maradandót, Douglast szeretettel fogadták a szurkolók

Montoya, Douglas, Munir és Pedro mellett Ivan Rakitic, Sergio Busquets, Luis Suárez, Neymar, Marc-André ter Stegen, Sergi Roberto, Adriano Correia, Dani Alves, Thomas Vermaelen, Jérémy Mathieu, Jordi Masip és Luis Enrique is azon az úton távozott a létesítményből, ahol a fanatikusok várakoztak, ám ők nem lassítottak, sietve elhagyták a helyszínt. A többiek (valószínűleg) a hátsó kijáraton távoztak, elkerülve, hogy találkozzanak a rájuk váró tömeggel. Neymarral kapcsolatban érdekesség, hogy csapattársaival ellentétben nem egy méregdrága luxuskocsit, hanem egy „mezei” Volkswagent vezetett.

Neymar „hétköznapi” járgánya
Neymar „hétköznapi” járgánya

Április 17. Miután testközelből megcsodáltuk a játékosokat, pénteken kilátogattunk a Palau Blaugranába, a Barcelona–Olympiakosz férfi kosárlabda Euroliga-negyeddöntő második összecsapására, amely a görög együttes 76–63-as sikerét hozta. A mérkőzést Gerard Piqué és párja, Shakira az első sorból tekintette meg, a nagyszünetben a főszereplőkkel együtt ők is „eltűntek” a játékoskijáróban.

Gerard Piqué és Shakira az első sorban a kosarasok meccsén
Gerard Piqué és Shakira az első sorban a kosarasok meccsén

Április 18. Szombaton várt ránk a legeseménydúsabb nap, ekkor rendezték a Barcelona–Valencia spanyol bajnoki labdarúgó-mérkőzést, valamint a Barcelona–PPD Zagreb férfi kézilabda Bajnokok Ligája-találkozót.

A Camp Nou nem a város központjában található, ebből kifolyólag az átlagos napokon viszonylag nyugodt a légkör a stadion körül, szombaton azonban megtapasztalhattuk, milyen a meccsnap Barcelonában. A létesítménybe a mérkőzés kezdete előtt 35 perccel érkeztünk meg, öt perccel később pedig már a helyünkön ültünk a legfelső karéjban. Ezzel nagyjából érzékeltettük is, hogyan és milyen ütemben zajlik a beléptetés a Camp Nouban, ahol át sem világítják a szurkolókat a biztonsági személyzet tagjai.

Messi gólja
Messi gólja

A hazai kedvencek 15.35 óra körül kezdték meg a bemelegítést, amelyet hozzávetőlegesen tizenöt perc alatt be is fejeztek – majd felejthető játékkal 2–0-ra megnyerték a meccset. Az összecsapást 92915 néző tekintette meg a stadionban, ennél többen ebben az idényben csak az el Clásicóra látogattak ki a katalánok otthonába.

Mindenképp említést érdemel még az a lelátói történet, amikor a Barcelona egyik sok nagy csatát megélt szurkolója megpillantotta útitársunkon a Vasas-mezt, amelynek láttán azonnal felsorolta a legendás Aranycsapat összeállítását, ráadásként felelevenítette az angyalföldi együttes legnagyobb nemzetközi sikereit.

A lefújás után a Palauba siettünk, ahol már minden és mindenki készen állt a kézilabdázók PPD Zagreb elleni BL-meccsére, amelyen a tét a legjobb négy közé jutás volt. A csarnok nem telt meg, az egy nappal korábban rendezett kosárlabda-mérkőzésre többen voltak kíváncsiak, de a hangulatra így sem lehetett panasz. A találkozót a katalánok 43–21-re megnyerték, ezzel az MKB-MVM Veszprémmel egyetemben bejutottak a kölni négyes döntőbe.

A fölényes győzelem után a játékosok – ahogyan az a kézilabdában mindennapos – lepacsiztak az első sorban helyet foglaló, illetve oda lemászó drukkerekkel. Ha nem tudnánk, akkor is szembesülhettünk volna vele, hogy Nikola Karabatic a Barca-drukkerek egyik legnagyobb kedvence, hiszen körülbelül tizenöt perc alatt tette meg a meccs utáni „tiszteletkört” a közös fényképekre és aláírásra vágyó fanatikusok gyűrűjében.

A gyepszőnyeg állapota az edzőközpontban is első osztályú
A gyepszőnyeg állapota az edzőközpontban is első osztályú
Tajti Mátyás remekül szállt be a meccsbe
Tajti Mátyás remekül szállt be a meccsbe

Április 19. Élményekben gazdag utunk végén vasárnap ismét ellátogattunk az edzőközpontba, de előtte megvásároltuk a Sport és az El Mundo Deportivo napilapot. A két katalán illetőségű újság a Barcelonával összesen 58(!) oldalban foglalkozik, ami akkor sem sokkal kevesebb, ha nem mérkőzést követő napon vásároljuk meg a legfrissebb kiadást.

A Ciutat Esportiva Joan Gamperben vasárnap délben megtekintettük a Barcelona U17-es csapatának bajnoki meccsét. A hazaiak korosztályos magyar válogatott játékosa, Tajti Mátyás a 69. percben szállt be az akkor már 5–0-ra vezető hazai csapatba, amely a hátralévő időben tovább növelhette volna előnyét, ám elpuskázta a lehetőségeit.

Tajti kiválóan játszott, beállása után szinte azonnal kiharcolt egy tizenegyest, de csapattársának lövését hárította a Prat kapusa. A magyar futballistánál a későbbiekben is jó helyen volt a labda, támadást lendítő passzokkal és keresztlabdákkal vétette észre magát, és a gólszerzéstől sem állt távol. Ezt nemcsak mi láthattuk, hanem Iván de la Pena, a Barcelona, a Lazio és az Espanyol korábbi kiváló középpályása is, aki a közvetlen közelünkben nézte végig az összecsapást.

Naplónk ezzel a végéhez ért, kövesse velünk élő Bajnokok Ligája felvezetőnket!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik