Szendergő Barca és eltiltással sújtott Atlético – lesz-e riválisa a Real Madridnak?

FÜZESI BÁLINT, PINCÉSI LÁSZLÓFÜZESI BÁLINT, PINCÉSI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2017.08.18. 16:04
null
Ad-e lehetőséget a Real a Barcának az új idényben? (Fotó: AFP)
Péntek este két mérkőzéssel megkezdődik a spanyol labdarúgó-bajnokság 2017–2018-as idénye, amely előzetesen Real Madrid-aranyérmet ígér, míg a másik két dobogós helyért hárman csatázhatnak. De vajon megfelel-e az előzetes elvárásoknak a címvédő? Mire lesz képes a Neymart elveszítő, ám Paulinhót szerződtető FC Barcelona? Összeáll-e az Atléticónál a Griezmann, Diego Costa csatárkettős? És mire lesznek képesek az Újpest egykori játékosai? La Liga-előzetes.

 

MBAPPÉVAL LENNE TELJES A REAL-ÖRÖM

A felkészülési meccsek után a szezon első három tétmérkőzése azt bizonyította, hogy a Real Madridot nagyon nehéz lesz megszorítani a 2017–2018-as évadban. Zinédine Zidane együttese az előző szezont La Liga-aranyéremmel és Bajnokok Ligája-győzelemmel zárta, az újat európai, majd spanyol Szuperkupa-győzelemmel nyitotta. Az átmenethez csapatot sem kellett építeni, hiszen kipróbált, bevált játékosokat küldött a pályára.

LA LIGA 2017–2018
Mikor kezdődik? 2017. augusztus 18., péntek
Mikor fejeződik be? 2018. május 20., vasárnap
Mi közvetíti nálunk? Sport TV

A nyári átigazolási szezon során a fővárosiak csupán két új embert igazoltak (a kölcsönből visszatérők mellett): a francia védő, Theo Hernández 30 millió euróért az Atlético Madridtól, míg a spanyol középpályás, Dani Ceballos 17 millióért a Betistől érkezett, mindketten a Barca elleni szerdai Szuperkupa-visszavágón mutatkoztak be először – csereként.

Ami komolyabb gondot okozhat, az a támadók hiánya: a védő Danilo (Manchester City), Fábio Coentrao (Sporting CP) és Pepe mellett ugyanis távozott James Rodríguez (Bayern München), Álvaro Morata (Chelsea) és Mariano (Lyon) is, azaz Karim Benzema mellett jelenleg csak Lucas Vázquez és Borja Mayoral bevethető, no meg Cristiano Ronaldo, ha éppen a csatársorba vezényli az edző.

A helyzet persze azonnal megoldódna, ha Kylian Mbappé végre megérkezne, a Marca már május 5-én azt írta, hogy a Monaco labdarúgója rábólintott az ajánlatra, de azóta is megy a kötélhúzás érte.

ÁLOMBA SZENDERÜLT A BARCA?

Az FC Barcelonát – úgy tűnik – nagyon megfogta a Neymar-történet, a brazil csatár párizsi távozása alapjaiban rengette meg a klubot. Nem csupán azért, mert ő legalább javított az átlagéletkoron, de jól illeszkedett Lionel Messi mellé – ez korábban Zlatan Ibrahimovicra és David Villára sem volt igazán jellemző.

Így viszont valóban egy veterán (ne legyünk ennyire gonoszak: rutinos) mezőny maradt, amelyben Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Javier Mascherano, Messi és Luis Suárez elmúlt harminc, Ivan Rakitic és a brazil középpályás, Paulinho is már a 29 éves.

EURÓPAI KUPAHELYEK ÉS KIESÉS
1-4. helyezettek: automatikus kvalifikáció a Bajnokok Ligája főtáblájára
5. helyezett: automatikus kvalifikáció az Európa-liga főtáblájára
6. helyezett: automatikus kvalifikáció az Európa-liga 3. selejtezőkörébe
18–20. helyezettek: kiesés a Segunda Divisiónba

„Neymar már történelem, egyetlen játékos sem állhat a klub felett” – nyilatkozta Josep Bartomeu elnök, aki éppen a közellenség szerepében tetszeleg, hiszen még összeesküvés-elméletet gyártottak róla, ahogy a semmiből egy olyan középpályást vett (Paulinhót), aki egyszer már megbukott Európában. Ráadásul nem is egy Barca-szintű csapatban, hanem a Tottenhamben. Ez főleg azok után meglepő, hogy a hírek még Marco Verratti vagy Thiago Alcántara érkezéséről szóltak.

Hogy Bartomeu-t önös érdek vezette-e a Kuangcsou Evergrandéval történt megállapodás során, talán sohasem derül ki, de egyre inkább úgy tűnik, Xavi szavai beigazolódnak. A klub korábbi sztárja szerint a Barcelona álomba szenderült: lemarad az átigazolások terén, és amíg évekig olyan játékosokat termelt az utánpótlás, mint Guardiola, Sergi vagy Cesc Fabregas, addig jelenleg egyetlen olyan fiatal sincs, akit nyugodt szívvel fel lehetne hozni a legjobbak közé. A korábbi elnök, Joan Laporta amiatt bosszankodott, hogy a csapat stílusához illő játékosok nem a Barcelonában játszanak: a klub például későn kapott észbe, így maradt le a már említett Betis-játékosról, Dani Ceballosról is. De a rossz trenden Philippe Coutinho esetleges érkezése még javíthat.

Paulinho629
Paulinho629

 

ÁLOMCSATÁRSOR LEHET AZ ATLÉTICO ADUÁSZA

A Real ellen összesítésben 5–1-re elbukott Szuperkupa-döntő után még Piqué is azt mondta, az elmúlt egy évtizedben most először érzi azt, hogy a vetélytárs egyértelműen jobb. Ezt a Barca-hullámvölgyet kihasználhatja az Atlético Madrid is, amely kénytelen a tavalyi kerettel gazdálkodni.

A madridiak még 2016 januárjában kaptak két átigazolási időszakra szóló szankciót a nemzetközi átigazolási szabályzat megsértéséért, azaz eladniuk és venniük szabad, regisztrálni azonban nem. Így fordulhatott elő, hogy a Sevillának kifizettek 36 millió eurót Vitolóért, de a válogatott szélső decemberig a Las Palmasnál játszik kölcsönben.

A legnagyobb erősítés azonban egyértelműen Antoine Griezmann megtartása: a francia csatár hónapokig azzal hozta a frászt az Atlético-szurkolókra, hogy átigazol a Manchester Unitedhez, végül elnézést kért mindenkitől, ha esetleg félreértették őt, és 2022-ig meghosszabbította szerződését.

diegocosta629
diegocosta629

 

Amennyiben igazak a hírek, és januárban még érkezik a Chelsea-nél nemkívánatossá vált Diego Costa, akkor ők ketten Európa egyik legjobb kettőseként bajnokesélyessé is tehetik a csapatot. Addig is elképzelhető, hogy Costa ugyanúgy jár, mint Vitolo: megegyezik az Atléticóval, majd fél évre elmegy kölcsönbe, a Deportivo már jelezte is, bármikor szívesen látná. Diego Costa a 2010–2011-es idényben, majd 2012 és 2014 között már szerepelt a klub színeiben, utóbbi két szezonjában 96 meccsen 55 gólt szerzett, vele bajnok, kupagyőztes és BL-döntős volt az Atlético.

SEVILLAI ADOK-VESZEK

A szakma a következő idény negyedik legerősebb csapatának a Sevillát tartja, amelynél kényszerű edzőcsere történt: a májusban argentin kapitánynak kinevezett Jorge Sampaolit Eduardo Berizzo váltotta.

Az élcsapatok közül itt volt a legnagyobb mozgolódás, négy játékos távozott, Vicente Iborra (Leicester City), Vitolo (Atlético Madrid), Adil Rami (Marseille) és Mariano (Galatasaray) eladásából összesen 61 millió eurós bevétel keletkezett. Ezt sikerült is elkölteni: a kolumbiai csatár, Luis Muriel (Sampdoria) volt a legdrágább vétel, ő 20 millió euróba került, Simon Kjaer (Fenerbahce) 12.5, Éver Banega (Inter) és Nolito (Manchester City) egyaránt 9, Sébastien Corchia (Lille) 7.5, Guido Pizarro (Tigres UANL) 6 millióba került, míg a legutóbb a Manchester Cityben szereplő Jesús Navas ingyen érkezett.

navas629
navas629

 

Ami viszont gyengítheti hosszú távon a klubot, az Monchi távozása, a kiváló sportigazgató – aki tehetségnevelő- és kiválasztó képességéről volt híres – a tudását már az AS Románál kamatoztathatja.

A BASZKOK – ÚJ EDZŐ A BILBAÓNÁL, ZIDANE FIA AZ ALAVÉSNÉL

Baszkföldön a helyzet változatlan, az Athletic Club Bilbao továbbra sem igazol nem baszk játékost – ezen a nyáron ez konkrétan azt jelentette, hogy a klub nem igazolt senkit. A Barcelonához távozó Ernesto Valverde helyett a korábbi Osasuna-tréner, José Ángel Ziganda lett az új edző, akinek komoly kihívást jelent majd, hogy ismét európai kupás pozícióba kormányozza az együttest. A tréner szerencséje, hogy az örökifjú Aritz Aduriz továbbra sem „öregszik”, és hasonló ütemben szállíthatja a gólokat, mint az elmúlt években.

Korábbi Manchester United-támadóval, Adnan Januzajjal erősített a Real Sociedad, persze a PSG-nek 16 millió euróért eladott kapus, Yuri Berchiche árából futotta is a játékos megszerzésére. Több alapember nem távozott a csapattól, amely az Európa-ligában is szerepel az ősszel, és a keret erőssége alapján ismét ott lehet a La Liga élmezőnyében.

januzaj629
januzaj629

Bár a tehetséges Burguit sikerült megszereznie a Real Madridtól a Deportivo Alavésnek, jóval nagyobb figyelmet kaphat majd a királyiak B csapatától érkező Enzo Zidane, Zinédine Zidane fia. A 22 éves középpályás három évre írt alá, korábban a Real első csapatában mindössze egy meccsen játszott, viszont a Juventus elleni Bajnokok Ligája-döntőben érdekes módon kispadozott. A Real B-ben egyébként 78 mérkőzésen szerepelt és hét gólig jutott. A baszk együttes kerete összességében gyengült, a kiscsapat örülhet, ha bent marad a szezon végén.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri a La Liga 2017–2018-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

José Luis Mendilibar munkája évek óta vastagon benne van a baszk kiscsapat, az Eibar jó szereplésében, ha csak a keret erősségét nézzük, a csapatnak nem biztos, hogy az első osztályban lenne a helye. A klub nem kevesebb, mint tízmillió euróért adta el középső védőjét, Florian Lejeunét az angol Newcastle Unitednek, de ebből csak 5.25 millió eurót forgatott vissza erősítésekre. Érdekesség, hogy Enisz Bardi (Levante) mellett egy másik korábbi Újpest-játékos, Marko Dmitrovics is szerepet kaphat a La Ligában, a baszk klub egymillió euróért vásárolta meg a kapust az Alcorcóntól.

JÓL ERŐSÍTETT A BETIS, ÉRTHETETLENÜL A VALENCIA

Új edzővel, Quique Setiénnel, de korábbi sokszoros házi gólkirálya, Rubén Castro nélkül vág neki a bajnokságnak a Real Betis – a támadó kölcsönbe a kínai Kujcsou Csecsenghez került –, amely eladta legtehetségesebb játékosát, Dani Ceballost a Real Madridnak. A zöld-fehérek Riad Budebuzért és Victor Camarasáért egyaránt hétmillió eurót adtak, de a korábbi barcelonai Cristian Tello, az Osasunától érkező Sergio León, illetve a holland PSV-től Spanyolországba visszatérő Andrés Guardado is jó fogásnak tűnik.

Kevin-Prince Boateng és a saját nevelésű, közönségkedvenc Jesé Rodríguez sem a Las Palmast erősíti már, a csapat ráadásul edzőt is váltott, Quique Setién helyett az eddig a tartalékcsapatot irányító Manolo Márquez lett az új tréner, akinek az egyik segítője a 2016-ban visszavonult, 46-szoros válogatott Juan Carlos Valerón. A kanári-szigetekieknek most is volt egy nagy dobásuk, kölcsönkapták az Atlético Madrid friss szerzeményét, Vitolót, a támadó középpályás azonban csak a télig erősítheti a csapatot.

A Valenciánál a hektikus és botrányokat sem nélkülöző előző idény után stabilitásra vágynak, kérdés, a kapus, Neto, illetve Nemanja Makszimovics megszerzése elegendő lesz-e a jobb szerepléshez. A klub kissé érthetetlen módon 300 ezer euróért adta el a „tizenegyesölő” Diego Alvest a Flamengónak, míg a régi önmagára már csak nyomokban emlékeztető támadó, Álvaro Negredo 2.5 millió euróért a Besiktas játékosa lett.

A másik tartománybeli csapat, a Villarreal a korábbi Sevilla-támadóval, a kolumbiai Carlos Baccával pótolta a török Fenerbahcéhoz távozó Roberto Soldadót, és annak is örülhet, hogy szinte teljesen egyben tartotta értékes keretét, így ismét harcban lehet az európai kupaindulásért.

A Spanyol Kupa- és Európa-liga-elődöntőt játszó Celta Vigo elveszített edzőjét, az argentin Eduardo Berizzót, akit az FC Barcelona edzői stábjától érkező, ott másodedzőként dolgozó Juan Carlos Unzué váltott. A szakember a 2013–2014-es idényben már ült a galíciai csapat kispadján, akkor Luis Enrique segítőjeként. A trénernek nem lesz könnyű dolga, mivel a keret szinte egyáltalán nem erősödött.

AZ ÚJONCOK – KORÁBBI ÚJPEST JÁTÉKOS A LEVANTÉBAN

Nagy fölénnyel nyerte meg a másodosztályt és jutott vissza egy év után a La Ligába a Levante, de a valenciai csapat nem ezért lesz érdekes számunkra, hanem azért, mert a nyáron a magyar NB I-ből igazolt: 1.5 millió euróért megszerezte az Újpest macedón válogatott játékosát, Enisz Bardit. A klub Víctor Camarasa és Deyverson személyében összesen 12 millió euróért adott el játékosokat, de még két-három minőségi labdarúgót kellene igazolnia, ha nem a kieséstől akar rettegni az egész szezonban.

bardhi629
bardhi629

 

86 év után jutott fel a La Ligába a katalán Girona, amely már két évvel ezelőtt, illetve is tavaly is nagyon közel volt ahhoz, hogy első osztályú legyen, a célegyenesben azonban elbukott. A klub többségi tulajdonát nyáron megvásárolta a Manchester Cityt birtokló City Football Group – így a Girona rögtön öt játékost kölcsön is kapott az angol klubtól. Pablo Machín csapatának kapusgondjai biztosan nem lesznek, hiszen Gorka Iraizozt megszerezte az Athletic Bilbaótól.

Alaposan bevásárolt a harmadik újonc, a Getafe, amely 16 új játékost szerződtetett. A mennyiséggel tehát biztosan nem lesz gond, igaz, eközben tíz labdarúgó el is hagyta a madridiakat, akik természetesen nagy sikernek könyvelnék el a bennmaradást.

AKIK MOST NAGY BAJBA KERÜLHETNEK

Ignacio Camacho tízmillió, Sandro Ramírez hatmillió, míg Pablo Fornals 12 millió euró ellenében hagyta el a Málagát, és elköszönt a klubtól a megbízható kameruni kapus, Carlos Kameni is. Az andalúziai klubnak egy nagy fogása volt: a Swansea-től érkező Borja Bastón – ám a csapatnak a bennmaradás kiharcolásán kívül további tervei nem lehetnek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan minden bizonnyal most is élet-halál harcot vívhat a régi önmagára már csak nyomokban emlékeztető Deportivo La Coruna, de a José Antonio Reyestől és Felipe Caicedótól megváló Espanyolra sem vár nyugodt szezon. Az élvonalban története második szezonját megkezdő Leganés annak örülhet, hogy megtartotta értékeit, azonban nem biztos, hogy ez most is elég lesz a bennmaradáshoz.

SPANYOL LA LIGA
1. FORDULÓ
Augusztus 18., péntek
20.15:
Leganés–Deportivo Alavés
22.15: Valencia–Las Palmas (Tv: Sport 1)
Augusztus 19., szombat
18.15:
Celta Vigo–Real Sociedad (Tv: Sport 1)
20.15: Girona–Atlético Madrid (Tv: Sport 1)
22.15: Sevilla–Espanyol (Tv: Sport 1)
Augusztus 20., vasárnap
18.15:
Athletic Bilbao–Getafe (Tv: Sport 1)
20.15: FC Barcelona–Real Betis (Tv: Sport 1)
22.15: Deportivo La Coruna–Real Madrid (Tv: Sport 1)
Augusztus 21., hétfő
20.15:
Levante–Villarreal
22.15: Málaga–Eibar

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik