Spanyolország: Cristiano Ronaldo 19 millió eurót fizet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.07.26. 19:57
null
Cristiano Ronaldónak valószínűleg nem kell börtönbe vonulnia (Fotó: AFP)
Várhatóan hamarosan lezárul Cristiano Ronaldo régóta húzódó adóelkerülési ügye Spanyolországban, mivel a néhány hete a Real Madridtól a Juventushoz igazoló sztárfutballistának sikerült megállapodnia a helyi adóhatóságokkal is.

 

 

Az AP amerikai hírügynökség csütörtöki értesülése szerint a spanyol adóhivatal elfogadta a játékos és az ügyben eljáró ügyészség korábbi alkuját, mely szerint Ronaldo bűnösnek vallja magát, s közel 19 millió eurós büntetést fizet, cserébe pedig a korábban indítványozott börtönbüntetését két évre mérséklik, amit vélhetőleg felfüggesztenek majd.

Spanyolországban ugyanis az első alkalommal elítéltek büntetését felfüggesztheti a bíró, amennyiben az nem több két esztendőnél.

Az ötszörös aranylabdás portugál támadó ellen tavaly júniusban indítottak pert adócsalás miatt, mivel a vád szerint 2011 és 2014 között 14.76 millió euró (4.5 milliárd forint) adót nem fizetett be az államkasszába, ráadásul mindezt tudatosan tette: egy üzleti vállalkozás segítségével szándékosan rejtette el a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét.

Korábban a spanyol élvonal nagycsapataiban szereplő több labdarúgó, így Xabi Alonso, Luka Modric, Marcelo, Alexis Sánchez, Ricardo Carvalho, Ángel Di María, Javier Mascherano, Radamel Falcao és Fábio Coentrao ellen is hasonló eljárás indult. A Manchester United vezetőedzője, José Mourinho Real Madridnál töltött időszakát jelenleg is vizsgálják, miként a madridiak Bayern Münchenhez kölcsönadott középpályásának, James Rodrígueznek a 2014-es adóbevallásában is találtak hibát.

Az FC Barcelona sztárja, Lionel Messi adócsalási ügye tavaly júliusban zárult le: a szintén ötszörös aranylabdás argentin támadó a 2007 és 2009 közötti időszakra vonatkozóan rossz adóbevallást adott le, s a spanyol adóhatóság szerint 4.1 millió eurót nem fizetett be. Így először 21 hónapos börtönbüntetést kapott, ám ezt végül 252 ezer euróval kiválthatta.

JAMES RODRÍGUEZNEK 11.65 MILLIÓJA BÁNJA
James Rodrígueznek, a Real Madrid kölcsönadott kolumbiai labdarúgójának téves adóbevallása miatt 11.65 millió eurót (3.8 milliárd forintot) kell fizetnie.

Az El Mundo információi szerint James – akit a madridiak tavaly nyáron két évre adtak oda a Bayern Münchennek – 2014-es adóbevallásában 6.35 millió eurót nem fizetett be a spanyol kincstárnak. Az összeg a kamattal és a büntetéssel érte el a 11.65 millió eurót.

A kolumbiai középpályás 2014 nyarán szerződött az AS Monacótól a madridi klubhoz, a spanyol hatóság szerint pedig év végén az adóbevallásában tévesen tüntette fel magát külföldi illetőségű adózóként. Ennek értelmében még az annak az évnek az első felében kapott monacói fizetése után is Spanyolországban kellett volna adóznia, ami 1.35 millió eurót jelent. A fennmaradó ötmillió euró az egyéni reklámjogok értékesítésére megkötött szerződés után meg nem fizetett teljes adóból fakad.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik