HEGYI DÁNIEL (Barcelona) 2016.10.20 14:33 Frissítve: 2016.10.20 17:58

Söröket bontottak a Barca-sztár Luis Suárez aranycsukájára

Luis Suárez nagyszerűen zárta a 2015–2016-os idényt, kiváló teljesítményének egyik fokmérője, hogy megnyerte az Európa legjobb góllövőjének járó Aranycipőt. Az uruguayi támadó csütörtökön ünnepélyes keretek között vehette kezébe a trófeát, amelyet másodszor hódított el.

Suárez 40 gólos, parádés teljesítménnyel érdemelte ki az Aranycipőt (Fotó: Reuters)

 

Rengeteg ember gyűlt össze a spanyol sörgyár, az Estrella Damm fényűző barcelonai rendezvénytermében, ahol nagy csinnadratta keretében átadták Luis Suáreznek az európai Aranycipő-díjat, amelyet a legutóbbi idényben szerzett 40 bajnoki góljával érdemelt ki.

NIKOLICS ELŐKELŐ HELYEZÉSE

Az európai Aranycipőt a European Sports Media nevű sajtószervezet adja át, amelynek a Nemzeti Sport is tagja. A legjobb góllövőnek járó elismerést pontozásos rendszer alapján adják át: az UEFA koefficiensei szerint felírt bajnokság rangsor öt topligájában elért találatokat kétszeres szorzóval veszik figyelembe, míg a 6-tól 21-ik ligák esetében másfélszeres szorzót kapnak a gólok, ez alatt pedig egy találat egy pontot ér. A magyar játékosok közül Nikolics Nemanja sokáig az élmezőnyben szerepelt a legutóbbi idény Aranycipő-versenyében, végül 28 lengyel bajnoki góllal (a lengyel bajnokság szorzója 1.5) a 17. helyen zárt a listán.

„Szeretném megköszönni a Barcelonának, hogy itt lehetek, és lehetőségem van elérnem az álmomat, a céljaimat. Kiváló csapattársaim vannak, akik megkönnyítik a dolgomat. Persze, jó helyen kell lennem, hogy a hálóba továbbítsam a labdát” – mondta Suárez.

Nem először találkozott itt a futball- és FC Barcelona-szerető publikum, hogy megünnepelje a katalánok csatárainak eredményességét.

2013-ban Lionel Messi is a korábban sörgyárként üzemelő épületben vette át a díjat, majd egy évvel később Suárez kezébe nyomták a trófeát ugyanitt, igaz, azt az elismerést még a Liverpool játékosaként érte el – holtversenyben Cristiano Ronaldóval – 2014 nyári átigazolása előtt.

Ezúttal azonban egyedül végzett az élen az uruguayi támadó, aki 40 gólt szerzett a spanyol bajnokság legutóbbi idényében, hozzásegítve csapatát az aranyéremhez, míg a nagy rivális Ronaldo „csak” 35 találattal zárt, a csapattárs Messi pedig 26-szor volt eredményes a Primera Divisiónban.

Suárez nemcsak a ligában remekelt: a Bajnokok Ligájában nyolcszor talált be a negyeddöntőben búcsúzó Barcában, amivel harmadik lett a BL góllövőlistáján, míg a spanyol Király-kupában ötször volt eredményes, és – többes holtversenyben – az élen végzett a gólvágók között. A gránátvörös-kékek pedig megnyerték a kupát.

Suárez tehát megérdemelten kapta meg az egyéni elismerést, a Barcelona hívei pedig ezúttal már teljes mértékben „saját fiuk” sikerének tiszteletére bonthattak sört az Estrella Damm díszes épületében.

Az előző szezonban Luis Suárez szerezte a legtöbb gólt az európai profik közül (Fotó: Action Images)

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.08 23:25:27

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

2018.02.08 20:36:51

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Coutinho megszerezte első gólját a Barcelonában, Yerry Mina debütált – a Valencia csak helyzetekig jutott.

2018.02.06 21:32:39

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

„Mi ugyanúgy dolgozunk egész nap, mint bárki más, legfeljebb egyetemistaként jut időnk a sziesztára.”

2018.02.03 08:26:45

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Ez nem a nápolyiak tele volt, beindult a végére a Sassuolo, a Sevilla és a Rennes is.

2018.02.01 20:44:40

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A Király-kupa elődöntőjének első felvonásán egy góllal nyertek a katalánok a Valencia ellen.