Real Madrid: a tizedik BL-cím után Pérez tizedik edzője is megvan

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.03. 16:26
null
Benítez az új seprű – de valójában Pérez takarít? (Fotók: AFP)
Rafa Benítez lett a spanyol élvonalbeli Real Madrid vezetőedzője, miután Florentino Pérez elnök menesztette a királyi gárda tizedik Bajnokok Ligája-serlegét szerző Carlo Ancelottit. A spanyol szakember a fővárosi alakulat tizedik edzője, aki Pérez „uralkodása” alatt birkózhat meg a cseppet sem könnyű feladattal.

 

A 2014-es lisszaboni BL-döntőben a Real Madrid Sergio Ramos fejesével néhány másodperccel a rendes játékidő vége előtt hosszabbításra mentette a városi rivális Atlético Madrid elleni derbit, hogy aztán bő fél óra múlva Cristiano Ronaldóék Carlo Ancelottit ünnepelhessék teljes joggal. A királyi együttes tizenkét évet várt erre a győzelemre, amely a klub tizedik BEK/BL-trófeája volt. Az olasz szakember nagyszerűen teljesített első évében, ám a második idénye már korántsem volt sikeres, így Pérez megköszönte a munkáját.

A „Décima” megnyerését követően egy évvel később újra felbukkant a tízes szám a madridi alakulat életében: Ancelotti menesztésével ugyanis megnyílt az út a Pérez-éra tizedik vezetőedzője előtt. A finoman szólva sem a türelméről világhírű prezidente választása pedig Rafa Benítezre esett.

Összeállításunkban felelevenítjük a Real azon vezetőedzőit, akik Pérez első és második regnálása alatt voltak a „galaktikusok” trénerei – azaz 2000 és 2006 között, illetve 2009 óta napjainkig.

1. Vicente del Bosque


Ő az egyetlen edző a vizsgált időszakban, akit nem Pérez nevezett ki, hiszen a jelenlegi spanyol szövetségi kapitány 1999 novembere óta ült a Real kispadján, míg Pérez csak a következő évben foglalta el trónját.

A 2010-ben és 2012-ben világ- és Európa-bajnoki címet szerző Del Bosque három szezont élt meg Pérezzel, a Madrid trénereként pedig összesen körülbelül három és fél évet. A spanyol szakember két-két bajnoki címet és BL-t, no meg egy-egy spanyol és európai Szuperkupát, illetve egy Interkontinentális Kupát nyert a Reallal, de 2003-ban – nem sokkal a klub 29. bajnoki elsősége után – nem hosszabbították meg lejáró szerződését. A közhiedelem úgy tartja, Del Bosquének kevés beleszólása volt az igazolásokba, s emiatt nézeteltérése volt a klub elöljáróival.

Pérez nem fukarkodott az első átigazolási időszakában: Luís Figo, Flávio Conceicao, Claude Makélélé, Pedro Munitis és Santiago Solari a Marca „emlékei” szerint mintegy 118 millió euróért cserébe öltötte magára a habfehér szerelést.

A Real Madrid kispadján: 1994. március 7.–június 30.; 1996. január 21.–január 24.; 1999. november 17.–2003. június 23.
Sikerei: két BL-győzelem, két bajnoki cím, egy európai Szuperkupa, egy spanyol Szuperkupa, egy Interkontinentális Kupa

Queiroz egy nyári fecske volt
Queiroz egy nyári fecske volt

2. Carlos Queiroz

Pérez első „edzőigazolása” 2003 nyarán a portugál Carlos Queiroz volt, aki azelőtt a Manchester Unitednél Sir Alex Fergusontól tanulta a szakmát. Pérez előszeretettel nézelődött a „vörös ördögöknél” erősítések után. Nem sokkal Queiroz kinevezése előtt például David Beckham érkezett 35 millió euróért.

Queiroz egészen májusig bírta. A szezon elején megnyerték a hazai Szuperkupát, fél távnál pedig a Real Madrid első helyen állt a La Ligában, de aztán az utolsó öt bajnoki meccsét elveszítve negyedik lett. Az aranyérmet pedig a Rafa Benítez által dirigált Valencia szerezte meg…

Queiroz volt az egyetlen edző Péreznél, aki első átigazolási időszakában „csupán” 35 milliót költött – igaz, Beckhamet még Queiroz kinevezése előtt vette meg a Real.

A Real Madrid kispadján: 2003. június 25.–2004. május 4.
Sikerei: egy spanyol Szuperkupa

3. José Antonio Camacho

Pérez 2004 nyarán Rafa Beníteznek is udvarolt, de a tréner akkor nemet mondott, mivel már elígérkezett a Liverpoolhoz. Ezt a döntését Benítez talán azóta sem bánta meg – emlékezve a 2005-ös BL-döntőre…

Az elnök választása így a korábbi spanyol szövetségi kapitányra, José Antonio Camachóra esett, aki korábban segédedzőként dolgozott a Madridnál. Camacho 2004 májusától egészen szeptemberig volt a Real vezetőedzője. A Bayer Leverkusen elleni 0–3 és az Espanyol elleni 0–1 után ugyanis lemondott.

Pedig Camacho 57 millióért cserébe olyan játékosokat kapott, mint Walter Samuel, az „állandóan” sérült Jonathan Woodgate vagy az aranylabdás Michael Owen…

A Real Madrid kispadján: 2004. május 25.–szeptember 20.
Sikerei:

Camacho négy hónap után távozott a Real kispadjáról
Camacho négy hónap után távozott a Real kispadjáról

4. Mariano García Remón

Camacho helyét segítője, Mariano García Remón vette át, aki játékosként húsz éven át szolgálta a Real Madridot. A volt spanyol válogatott kapus tizenhárom tétmeccset élt meg vezetőedzőként, s karácsony tájékán kirúgták.

A Real Madrid kispadján: 2004. szeptember 20.–december 30.
Sikerei:

5. Vanderlei Luxemburgo

Pérez újra egy volt szövetségi kapitányban találta meg az emberét: a brazilokat két éven át irányító Vanderlei Luxemburgo majdnem egy naptári éven át dirigálta Iker Casillasékat.

Luxemburgo 2005 nyarán hat új futballistát kapott: Sergio Ramos, Robinho, Júlio Baptista, Cicinho, Carlos Diogo és Pablo García 90.5 millió eurójába került Péreznek.

A brazil trénerrel jól ment a Real Madridnak, első hét bajnokiját megnyerte, a szezon végén azonban négy ponttal az aranyérmes Barcelona mögött végzett. Ősszel már kevésbé olajozottan működött Luxemburgo gépezete, s a Barca elleni hazai 0–3 után jobbnak látta, ha odébbáll.

A Real Madrid kispadján: 2004. december 30.–2005. december 4.
Sikerei:

6. Juan Ramón López Caro

Az első Pérez-éra utolsó edzője így Juan Ramón López Caro lett, aki a 2005–2006-os szezon második felében, 156 napon át tevékenykedett. López Caro utolsó hónapjaiban már nem Pérez volt a klub élén, mert a Real Madrid történetében első elnökként önként lemondott posztjáról. Ez volt sorozatban a harmadik idény, amelyben trófea nélkül maradt a Real, Pérez pedig úgy érezte, át kell adnia a stafétabotot.

A Real Madrid kispadján: 2005. december 4.–2006. június 1.
Sikerei:

7. Manuel Pellegrini

Pérez három évvel később, 2009-ben tért vissza elnökként, s a Villarreallal szép sikereket elérő chilei Manuel Pellegrinit nevezte ki a második „galaktikus” éra első trénerének.

Pellegrini még pérezi mércével is rekordot jelentő erősítést kapott: a Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema, Xabi Alonso, Raúl Albiol, Álvaro Negredo, Esteban Granero, Álvaro Arbeloa nyolcas 254 millió euróért került a Realhoz.

A chileivel a Real története legtöbb pontját (96) szerezte a bajnokságban, de ez csak a második helyre volt elég. Pellegrini Del Bosquéhoz hasonlóan arra panaszkodott, hogy nincs beleszólása az igazolásokba, a klub a világ legjobbjait veszi meg, nem azokat, akikre a csapatnak szüksége van. Mint mondta, minek egy zenekarnak tíz jó gitáros, amikor nincs zongorista…

A Real Madrid kispadján: 2009. június 2.–2010. május 26.
Sikerei:

Pérez és Mourinho: 
a végén már fagyos volt a légkör
Pérez és Mourinho: a végén már fagyos volt a légkör

8. José Mourinho

Pérez második uralkodásának első idényében serleg nélkül maradt, így a 2010-ben második BL-címét nyerő José Mourinhót csábította Madridba.

Mourinho volt Del Bosque óta az első, aki egy teljes idénynél többet kibírt Péreznél. A portugál szakember három évet töltött el Madridban, s mindhárom szezonjában egy serleget szállított a „blancóknak” – a Spanyolországban megszerezhető három trófeából egy-egyet.

Más kérdés, hogy a játékosok közül sokan nem viselték el Mourinho stílusát, s a 2012–2013-as évad végére feszült lett a hangulat az öltözőben.

Nem mellesleg Mourinho is jó kezdőcsomagot kapott első átigazolási időszakában: Ángel Di María, Mesut Özil, Sami Khedira, Pedro León, Ricardo Carvalho és Sergio Canales érkezett „potom” 73 millióért.

A Real Madrid kispadján: 2010. május 28.–2013. június 1.
Sikerei: egy bajnoki cím, egy Király-kupa, egy spanyol Szuperkupa

9. Carlo Ancelotti

Pérez szemében mindig a Bajnokok Ligája megnyerése az elsődleges célpont, s mivel Mourinho három egymás utáni évben is csak az elődöntőig jutott, jöhetett Carlo Ancelotti, aki a portugálhoz hasonlóan korábban már a magasba emelhette a hőn áhított kupát – nem is egyszer.

Az olasz trénerrel az első idényben meglett a tizedik BL-cím, a 2002 óta várt La Décima, így nem volt kérdés, Ancelotti maradhatott. Sőt, a gárda a Király-kupa döntőjében is nyert, ráadásul az ősi rivális Barca ellen. Pérez Ancelotti első nyarán öt játékost szerződtetett: Gareth Bale, Asier Illarramendi, Isco, Dani Carvajal és Casemiro megvétele 172.5 millió eurós kiadást igényelt.

Ancelotti második szezonjában a kötelezőnek mondható európai Szuperkupával és a klubvilágbajnoki címmel gyarapította a gyűjteményt, de a bajnokságban és a BL-ben alulteljesített a csapat, így – bár a játékosok ellenezték – Pérez elküldte az ősz olasz edzőt.

Ancelotti a Pérez-érák történetének harmadik leghosszabb ideig szolgáló edzője lett, s a második legeredményesebb Vicente del Bosque mögött.

A Real Madrid kispadján: 2013. június 25.–2015. május 25.
Sikerei: egy BL-győzelem, egy Király-kupa, egy európai Szuperkupa, egy klub-vb

10. Rafa Benítez

La Décima után El Décimo – Benítez lett Pérez tizedik edzője. A spanyol szakember játékosként a Real Madridnál nevelkedett, majd a Castillában hét éven át futballozott. Edzőként 1994-ben ült már a Real felnőttcsapatának kispadján – még Del Bosque segítőjeként.

Beníteznek madridistaként régi álma vált valóra a királyi megbízatással. Kérdés, ő-e a megfelelő ember a Pérez által megálmodott Real Madrid irányítására, s hogy a megalomán klubelnök milyen erősítésekkel lepi meg újdonsült trénerét…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik