Messi vagy Cristiano Ronaldo – mégis, ki a jobb?

Vágólapra másolva!
2018.03.02. 10:28
null
Az összeállítás a csütörtök esti Las Palmas–Barcelona mérkőzés előtt készült (NS-grafika – forrás: messivsronaldo.net)
Az utóbbi évtized két legjobb futballistája, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi sorra dönti meg az újabb és újabb csúcsokat. Összeállításunkban igyekeztünk ezek alapján összehasonlítani a két támadó teljesítményét.

 

Szinte egyetlen hónap sem telik el úgy a labdarúgás világában, hogy Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo ne döntene meg újabb rekordot. Napjaink két szupersztárja úgy verseng egymással a különböző csúcsok virtuális világában, mint Lewis Hamilton és Sebastian Vettel az aszfalton, vagy ahogy Cseh László és Chad le Clos 200 méter pillangón a medencében.

Képtelenség fejben tartani a két támadó által felállított összes rekordot, összeállításunkban a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért azokat próbáltuk összeszedni, amelyek elméletileg bármelyikük nevéhez fűződhetnének. A különböző klub- és válogatottbeli csúcsokkal, az Európa-bajnoksággal és a Copa Américával ezúttal nem foglalkoztunk – ám aggodalomra semmi ok, így is olyan érzésünk volt, mintha kiapadhatatlan kútból húznánk fel az újabb és újabb vödör vizet.

Elérhetetlen csúcsok
Bár Cristiano Ronaldo és Lionel Messi számos rekordot megdöntött már, kijelenthető, hogy az Aranylabda-győzelmeket leszámítva a legfontosabbakat nem ők jegyzik. Pelé három világbajnoki címe mellett Miroslav Klose 16 vb-gólja is elérhetetlennek tűnik számukra – az argentinnak jelenleg öt, a portugálnak három vb-gólja van, vb-győzelmük pedig egy sem.

A spanyol bajnokságban a Real Madrid legendája, Francisco Gento viszi a prímet 12 bajnoki címével, ettől egyelőre a nyolcszoros győztes Messi és a kétszeres aranyérmes Ronaldo is elmarad, bár előbbinek elméletileg van esélye utolérni a királyiak legendáját.

Meglepődnénk, ha Puskás Ferenchez hasonlóan bármelyikük négy gólt szerezne egy BEK/BL-döntőben, viszont a trófeák számát illetően mindketten csak kettővel vannak lemaradva a hatszoros BEK-győztes Francisco Gentótól. Szintén magyar vonatkozású rekord Deák Ferencé, aki a Szentlőrinci AC színeiben 66 gólt szerzett az 1945-1946-os idényben, ráadásul 34 mérkőzésen érte el. De említhetnénk Kubala Lászlót is, aki 1952 februárjában hét(!) gólt szerzett a Gijón elleni bajnokin, márpedig ennyit azóta sem ért el senki egy meccsen a La Ligában.

Azzal valószínűleg minden futballkedvelő szurkoló tisztában van, hogy az argentin és a portugál klasszis egyaránt öt-öt alkalommal nyerte meg a legrangosabb egyéni elismerésnek számító Aranylabdát, ám nem csak ezen a téren állnak – egyelőre – döntetlenre.

Mindketten négy alkalommal érdemelték ki az adott szezon leginkább gólerős futballistájának járó európai Aranycipőt, egyaránt hétszer tripláztak a Bajnokok Ligájában, Spanyolországban csak ők szereztek legalább negyven gólt két egymást követő bajnoki idényben, csak ők büszkélkedhetnek azzal, hogy három klubvilágbajnoki döntőben is betaláltak, és vélhetően már azon sem lepődnek meg az olvasók, hogy rajtuk kívül senki sem szerepelt tizenegy(!) alkalommal a FIFA álomcsapatában.

Az Aranylabda kapcsán azért tegyük hozzá, hogy az FC Barcelona támadóját sorozatban négy alkalommal választották meg az év legjobbjának, illetve az öt második helye mellett ő egyszer harmadikként végzett, azaz eggyel több dobogós hellyel dicsekedhet, mint Ronaldo, arról nem is szólva, hogy a 2012-ben produkált 96 góljánál (a felkészülési meccseket is beleszámolva) senki sem szerzett többet egy naptári évben.

Bár a válogatottal ezúttal nem foglalkozunk, sokatmondó, mit mondott Gabriel Batistuta, az argentin válogatott egykori gólrekordere, miután a jelenleg 61 gólos Messi megdöntötte a csúcsát.

„Zavar, persze hogy zavar, büszke voltam rá, hogy én vagyok a csúcstartó. Csak az vigasztal, hogy nem egy átlagember, hanem egy földönkívüli előzött meg a rangsorban” – mondta a 49 éves csatár, s mondanunk sem kell, nem ő az egyetlen, aki egy másik bolygóról származó, földöntúli képességekkel megáldott lénynek tartja a 30 éves dél-amerikai varázslót.

Ronaldo ellenben nyugodtan hívhatja magát a Bajnokok Ligája császárának vagy Mr. Bajnokok Ligájának, mivel a számok alapján a legrangosabb európai kupasorozat a kedvenc játszótere. Legalábbis valamiért itt tud a leginkább kiteljesedni. Több mint tíz évvel ezelőtt, 2007 áprilisában a Roma ellen 7–1-re megnyert meccsen szerezte az első góljait a sorozatban (mindjárt duplával kezdett), összesen már 116 alkalommal talált be, amivel megelőzi az örökranglistán 98 góllal második Messit.

Az elnyűhetetlen portugál klasszis egymás után öt, összesen hat alkalommal volt gólkirály, a 2016–2017-es idényben szerzett 17 gólja szintén rekord, de a második hely is az övé (Messi 14-gyel a harmadik, Puskás Ferenc 12-vel sokadmagával holtversenyben az ötödik).

Ám ezzel még nincs vége: a portugál támadó triplázott a legtöbbször egy idényen belül (háromszor), és a legtöbb gólpassz is az ő nevéhez fűződik – jelenleg 36-nál jár. Utóbbi főleg azért meglepő, mert az argentint általában sokkal önzetlenebbnek tartják, míg Ronaldóval kapcsolatban az az általános vélemény, hogy akkor is inkább kapura lő, ha egyik társa sokkal jobb helyzetben van nála.

Egy klub színeiben tehát senki sem szerzett rajta kívül száz gólt a BL-ben – igaz, Messi hamarosan véghezviheti ezt a bravúrt.

Napestig lehetne sorolni a két szupersztár által tartott rekordokat – a könnyebb áttekinthetőség kedvéért infografikánkban a legfontosabbakat vagy a leginkább figyelemre méltókat igyekeztünk összeszedni. Mindazonáltal legalább ennyire érdekes, vajon ők miként vélekednek a földi halandók, de még az átlagos futballisták számára is elérhetetlennek tetsző számokról. Motiválja őket, vagy az újságírókkal és a statisztikus csodabogarakkal és a szurkolókkal ellentétben nem tulajdonítanak neki különösebben nagy jelentőséget?

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

„Nem foglalkozom a rekordokkal, nem azért futballozom, hogy ezeket hajkurásszam – mondta egy 2015-ös interjúban Messi, és véleménye azóta aligha változott.Persze mint minden csatár, én is szeretek gólokat szerezni, és igyekszem minél többször a kapuba találni, de elsősorban azért játszom, hogy minél több trófeát nyerjek a csapatommal. Nincs jobb érzés annál, mint amikor a többiekkel együtt éred el a hőn áhított sikert.”

Aligha árulunk el nagy titkot azzal, hogy a hét Aranylabdáról és ugyanennyi gyermekről álmodó Cristiano Ronaldo másképp látja ezt a kérdést.

„Szeretnék újabb sikereket elérni a Reallal, egyéni szinten arra törekszem, hogy felülmúljam a rekordjaimat. Tudom, hogy nem lesz könnyű, de megpróbálom, abból nem lehet baj” – mondta néhány éve a portugál támadó.

Mi pedig becsüljük meg, hogy néhány évig még biztosan láthatjuk őket futballozni és rekordokat dönteni, mert utána talán több évtized is eltelik, mire ismét megjelenik két hozzájuk hasonló képességű, egymással versengő, ezzel a másikat még jobban motiváló zseni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik