Martino vagy Ancelotti? Neymar vagy Bale? - el Clásico új arcokkal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.26. 08:23
null
Neymar vagy Bale jut főszerephez a Barca–Realon (Fotó: Action Images, montázs)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Primera División) 2013–2014-es szezonjának tizedik fordulójában rendezik az évad első Barcelona–Real Madrid csúcsrangadóját. A katalánokat irányító Gerardo Martino már alig várja élete első el Clásicóját, míg a királyiak trénere, Carlo Ancelotti szerint a Camp Nouban is bátran kell játszania csapatának. Németországban a Revierderby, azaz a két Ruhr-vidéki klasszis, a Schalke és a Dortmund csatája dobhatja meg a drukkerek pulzusát szombaton. Topliga-beharangozónk.

EL CLÁSICO – SPANYOLORSZÁG

A Barcelona a bajnokságban a múlt hétvégén, az Osasuna ellen botlott először (0–0-ra végzett Pamplonában), így kilenc fordulót követően nyolc győzelemmel és egy döntetlennel vezeti a bajnokságot. A Real Madrid pontokat veszített a Villarreal vendégeként, míg hazai pályán kikapott a városi rivális Atléticótól, ezzel jelenleg a harmadik helyen áll, ám egy győzelemmel máris utolérné a lépéselőnyben lévő katalánokat.

MINDEN, AMI BARCA–REAL
• Minden sorozatot figyelembe véve a Barcelona öt tétmeccs óta nyeretlen a Real Madrid ellen. Zsinórban hat nyeretlenül megvívott „klasszikusára” a legutóbbi tíz szezonban nem volt példa.
• A két csapat legutóbbi öt, Camp Nouban lejátszott rangadójából a hazaiak csak egyet nyertek meg.
• Ebben a szezonban eddig Víctor Valdés „hozta le” a legtöbb meccset (ötöt) kapott gól nélkül a spanyol bajnokságban. A királyiak még nem kaptak ki a Barcától, amikor Diego López állt a kapujukban.
Lionel Messi nevéhez fűződik a legtöbb gól (18) és gólpassz (11) az el Clásicók történetében.
• A legutóbbi hat Barcelona–Real Madrid meccsen, amelyet a Camp Nouban rendeztek, Cristiano Ronaldo mindig betalált. A Real még sohasem kapott ki a spanyol élvonalban, amikor C. Ronaldo gólt szerzett – 84 győzelem és 6 döntetlen a mérleg!
A legutóbbi barcelonai el Clásicón a Real Madrid pontot rabolt – 2012 októberében.

A Bajnokok Ligájában mindkét csapat vezeti csoportját, de míg a Real Madrid eddig hibátlan, a Barca egyszer már vesztett pontokat, éppen kedden a Milan ellen (1–1).

Carlo Ancelotti, a királyiak vezetőedzője szerint a bátorság lehet a győzelem kulcsa a szombati rangadón.

„Nem hiszem, hogy ki kellene dolgoznunk valamilyen tervet Neymar féken tartására, mert ő is csak az egyik játékosa a Barcának, rajta kívül ott van még Messi, Iniesta és Alexis is –kezdte az olasz szakember. – Nem tudom, ki az esélyes. Mindenki úgy gondolja, hogy a Barcelona, ez kedvezhet nekünk. A mérkőzés időpontja megfelelő a számunkra. Nagyon nehéz meccs vár ránk, de a múlt héten jól teljesítettünk, a csapat játéka minden téren sokat javult. Bízom a játékosokban, akik legutóbb nagy meccset játszottak a Camp Nouban (a 3–1-es februári győzelem alkalmával – a szerk.). A legfontosabb, hogy ne csak védekezzünk, hanem bátran és jellemesen futballozzunk.”

Az olasz tréner, aki az idény elején foglalta el a Real kispadját, hozzátette, Álvaro Morata fizikailag jobb állapotban van a rengeteg kritikát kapó Karim Benzemánál, ám még nem tudja, melyiküknek szavaz bizalmat. Továbbá azt is elárulta, hogy Raphaël Varane valószínűleg pályára lép a találkozón. Xabi Alonso ellenben biztosan nem, bár ágyék- és lábközépcsont-sérülését követően már teljes értékű edzésmunkát végzett a hét elején, még kockázatos lenne a bevetése.

Gareth Bale ugyanakkor egészséges, játékra kész, Ancelotti egy rádióműsorban elmondta, semmi akadálya annak, hogy a walesi a kezdő sípszótól a pályán legyen, így az 54 esztendős trénernek kellemes gondokat okozhat a kezdő tizenegy összeállítása.

A fővárosiak ellen hazai pályán bajnokin 2010 novembere – az emlékezetes 5–0-s győzelem – óta nyeretlen Barcelona „elsőéves” vezetőedzője, Gerardo Martino már hétfőn tudta, hogy kiket küld pályára szombaton. De természetesen nem árulta el.

„Már a Milannal vívott mérkőzés előtt döntöttem a Real Madrid elleni kezdőcsapatról. Úgy terveztem, hogy csak akkor változtatok, ha valami közbejön. A Barcelona általában jó meccset játszik, de nem mindig nyer. Nekem ez lesz az első nagy rangadóm Európában, Ancelotti ilyen szempontból tapasztaltabb nálam. Klasszikus összecsapások mindenhol vannak, de ezt az egyet szerte a világon figyelemmel követik. Alig várom már” – osztotta meg gondolatait a nyilvánossággal a Barca argentin mestere, majd kitért kulcsjátékosaira.

„Hogy a Madridnak van-e valamilyen ötlete, hogy megállítsa Messit? A paraguayi válogatottal háromszor kerültünk szembe vele, de sosem tudtuk feltartóztatni. Minden attól függ, hogy milyen napja lesz. Neymar olyan, mint Messi, a támadósor minden pontján bevethető, mindenhonnan képes betalálni. A legutóbbi két meccsünkön olyan dolog hiányzott a játékunkból, amit sohasem gondoltam volna: képtelenek voltunk értékesíteni a helyzeteinket” – tette hozzá Martino.

Gerard Piqué harcra kész. A válogatott középhátvéd az utóbbi napokban kisebb combsérüléssel bajlódott, de pénteken már a társaival gyakorolt, így szombati játékának elvileg nincsen akadálya. Miképpen a Milan elleni BL-meccsre nem nevezett Carles Puyol játékának sincsen.

A Barcelona szurkolói most is élőképpel készülnek a találkozóra, amellyel ezúttal a csapat korábbi vezetőedzőjét, a rákbetegséggel küzdő Tito Vilanovát támogatják. A meccs előtti koreográfia „főhőse” a Sport szerint ma reggel dönt(ött) arról, hogy a helyszínen tekinti-e meg a találkozót.

Neymar vagy Bale? Messi vagy Cristiano Ronaldo? Barca vagy Real? Kezdés 18 órakor, a mérkőzésről a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítással jelentkezik.

A TÖBBI TOPLIGÁBAN

A szokásoknak megfelelően hat mérkőzés szerepel a Bundesliga szombati programjában, és a forduló rangadóját – a Schalke (5.)–Borussia Dortmund (2.) Ruhr-vidéki csúcsütközetet – is ezen a napon rendezik. Szalai Ádám a kicker.de szerint a kezdőben kap helyet a bajnokságban egymás után kétszer nyerő gelsenkirchenieknél annak ellenére, hogy csupán 20 perc jutott neki csereként a Chelsea elleni hétközi BL-meccsen.

A negyedik helyen álló Hertha a listavezető Bayern Münchennél vizitál, Huszti Szabolcs együttese, a három bajnoki óta nyeretlen Hannover pedig a Hoffenheimet vendégül látva kezdheti meg a visszakapaszkodást az élbolyba.

A Serie A-ban az Internazionale–Verona a nap mérkőzése (a korábbi szombati meccsen a Sampdoria az Atalantát fogadja), elvégre az ötödik fogadja a negyediket. Amelyik csapat nyer, tovább roboghat a Roma, Napoli, Juventus élbollyal.

Angliában a listavezető Arsenal az utolsó előtti helyen álló Crystal Palace otthonában lép pályára, a harmadik helyezett Liverpool pedig Gera Zoltán klubját, a West Bromwich Albiont látja vendégül. Mivel a lábadozó magyar támadó legutóbb október elsején szólalt meg hivatalos Facebook-oldalán, és akkor sem volt oka örömre („Sajnos nem gyógyult a lábam olyan gyorsan, mint gondoltam. Az a gond, hogy a hajlítóm amúgy is gyengébb volt, de emiatt a húzódás miatt gyengült is, és addig nem is edzhetek, amíg nem erősödik meg újra.”), ráadásul azóta sincs hír arról, hogy felépült volna, ez arra enged következtetni, hogy ezúttal sem lesz tagja a WBA keretének.

Az élen álló trióból csak a második Chelsea játszik vasárnap, a negyedik helyezett Manchester City elleni ütközete a kilencedik forduló rangadója. A másik manchesteri alakulat, a bajnokságban meglepetésre botladozó United a Stoke-kal csap össze ma délután.

 

TOPLIGÁK, SZOMBATI PROGRAM
ANGLIA,
PREMIER LEAGUE

9. FORDULÓ
13.45:
Crystal Palace–Arsenal (tv: Digi Sport1)
16.00: Aston Villa–Everton
16.00: Liverpool–West Bromwich
16.00: Manchester United–Stoke City (tv: Digi Sport1)
16.00: Norwich–Cardiff City
18.30: Southampton–Fulham (tv: Digi Sport1)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
10. FORDULÓ
15.30:
Bayern München–Hertha
15.30: Hannover–Hoffenheim
15.30: Bayer Leverkusen–Augsburg
15.30: Mainz–Braunschweig
15.30: Schalke 04–Borussia Dortmund (tv: Eurosport2)
18.30: Wolfsburg–Werder Bremen (tv: Eurosport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
9. FORDULÓ
18.00:
Sampdoria–Atalanta (tv: Sport Klub)
20.45: Internazionale–Verona (tv: Sport Klub)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
10. FORDULÓ
16.00:
Málaga–Celta Vigo
18.00: Barcelona–Real Madrid (tv: Sport2)
20.00: Elche–Granada
22.00: Levante–Espanyol

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
11. FORDULÓ
17.00:
Olympique Marseille–Reims
20.00: Bastia–Nice
20.00: Guingamp–Ajaccio
20.00: Lorient–Sochaux
20.00: Toulouse–Rennes
20.00: Valenciennes–Evian TG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik