Madrid új parancsnoka: Comandante Cristiano!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.31. 14:15
null
Az erő a portugállal van (Fotó: Reuters)
Három gólt szerzett Cristiano Ronaldo a Sevilla elleni gólfieszta során (övéi otthon 7–3-ra győztek), a portugál szélső a klub góllövőinek listáján éppen Puskás Ferenc vonatkozó statisztikai mutatóját döntötte meg. A spanyol sajtó a parádés teljesítmény – és Cristiano Ronaldo reakcióit figyelembe véve – egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedett, hogy ezzel az őt kifigurázó, parancsnoknak nevező Joseph Blatter FIFA-elnöknek üzent.

Cristiano Ronaldo igazi riposztját a pályán adta meg, ami a lényegét tekintve – mármint az, hogy aktív futballistáról van szó esetében – korrektnek nevezhető. A portugál Gareth Bale duplája után kezdte meg a gólgyártást, méghozzá büntetőből. Első góljával alakította az állást a 32. percben 3–0-ra, a 60. percben 5–2-re, a 71. percben pedig 6–3-ra. Cristiano Ronaldo így már tizenegy gólnál jár a szezonban, amellyel beérte a góllövőlista élén eddig egyedül álló Diego Costát. És hárommal előzi meg nagy egyéni riválisát, Lionel Messit…

Magyar vonatkozása is volt a madridi estének a portugál mesterhármas kapcsán, hiszen beérte, majd eggyel meg is előzte a madridi góllövőlistán 180 meccsen 156-tal záró magyar klasszist. A bajnoki találatokra leszűkített listán már csak négy Real-játékos előzi meg a portugált: Hugo Sánchez (207 meccsen 164 gól), Carlos Santillana (461/186), Alfredo Di Stéfano (282/216) és a listavezető Raúl González (550/228). A spanyol bajnokság összesített rangsorában ez a 16. pozícióhoz elég.

A sevillaiak meg vannak átkozva Cristiano Ronaldóval, hiszen nincs még egy olyan ellenfél a spanyol élvonalban, amelynek annyi gólt lőtt volna – szám szerint tizenötöt –, mint nekik. Szerzett ellenük mesternégyest, és ez volt a harmadik triplája. Sevillában aligha CR-poszterekkel lepik meg a futballt kedvelő apukák csemetéiket. Pedig másnak is kijut a jóból, nemcsak nekik: Cristiano Ronaldo immár 22. alkalommal szerzett legalább három gólt a Real Madridban. Érdekes statisztikai adat: legutóbb az 1967–1968-as szezonban esett tíz gól a Real Madrid bajnokiján, akkor a Real Sociedad kapott ki 9–1-re.

A Santiago Bernabéu nézői természetesen egy emberként álltak ki gólerős kedvencük mellett – mielőtt még triplával adott volna nyomatékot sértettségének. A szurkolók transzparensekkel és bekiabálásokkal tették ugyanezt, és persze presszionálták a döntéshozókat, hogy a FIFA-Aranylabdát most már tényleg tessék Cristiano Ronaldónak adni. Kapott rendesen Blatter – „Mondjon le!”, és vele kapcsolatban az európai szövetség. Volt „UEFA-maffia” tábla is, bár ebben az esetben ugye a FIFA felirat magyarázhatóbb és vállalhatóbb lett volna, lévén Blatter a nemzetközi szövetség vezetője, amely az Aranylabda-szavazás főszervezője is, mert így csak erős kérdőjeleket hagyott maga után.

Spanyol nyelvterületen – és a világon – eddig Che Guevarát illette a Comandante jelzőként használt megszólítás, Madridban viszont új parancsnokot találtak. Blatter után szabadon...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik