Luis Suárez: Kizárt, hogy Neymar a Real Madridba igazoljon

Vágólapra másolva!
2017.12.06. 07:05
null
Suárez szerint Neymar nem igazol az FC Barcelona nagy riválisához, a Real Madridhoz (Fotó: AFP)
Luis Suárez szerint korábbi barcelonai csapattársa, a jelenleg a PSG-t erősítő Neymar a pletykák ellenére biztosan nem igazol a nagy rivális Real Madrid labdarúgócsapatához. Az uruguayi támadó a Marcának adott interjúban egyebek mellett beszélt saját játékstílusáról, valamint tanácsot adott a fiataloknak.

 

– Kevesen hinnék el Önről, hogy a magánéletben csendes, visszafogott, mosolygós ember. Mi az oka, hogy a pályán szinte kivetkőzik önmagából?
– Mindkettő én vagyok – mondta a Marcának adott interjújában Luis Suárez, az FC Barcelona uruguayi csatára. – Ilyen a játékstílusom, a pályán állandóan küzdök, harcolok, nem ismerek kegyelmet. Biztos van, akinek ez kevésbé szimpatikus, de ennek köszönhetően jutottam el idáig. Néha próbálok higgadtabban futballozni, de nem igazán szokott működni. Minél nyugodtabb vagyok, annál kényelmetlenebbül érzem magam a pályán. Viszont a meccsek után valóban sokkal csendesebb és kedvesebb vagyok, külön tudom választani a kettőt.

– Gyorsan repül az idő, ez a negyedik szezonja a Barcában. Gondolta volna, hogy ennyi idő alatt két bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyer a klubbal?
– Bele sem mertem gondolni. Azt hittem, a beilleszkedés is sokkal nehezebben megy majd, ehhez képest a csapatot és a várost is elég gyorsan megszoktam.

– Mit tanácsolna azoknak a gyerekeknek, akik olyan sikeresek akarnak lenni, mint Ön?
– Soha ne adják fel! Ha valaki nagyon akar valamit, azt el is tudja érni. A legfontosabb tanácsom, hogy sose legyél magaddal elégedett, mindig törekedj arra, hogy még jobb légy. Én is kényelmesen elfocizgathattam volna Uruguayban a Nacionalban, de többre vágytam. Sikerült Európába igazolnom, de nem értem be ennyivel, az volt a célom, hogy előbb-utóbb a világ legerősebb csapatában játszhassak, és az uruguayi válogatottban is meghatározó játékos legyek.

– Ki tanította arra, hogy a hátsójával tartsa távol magától a védőket, miközben fedezi a labdát?
– Mindig is ezt csináltam, de sajnos mostanra a védők eléggé kiismertek, úgyhogy gyakran más módszerekhez kell folyamodnom. Kiskorom óta tökéletesítettem ezt a technikát, a barátaim gyakran zrikáltak is emiatt.

– Ha jók az információk, volt idő, amikor buszjegyre sem volt pénze, ehhez képest ma eurómilliókat keres, ami eleinte biztosan furcsa volt.
– A lényeg, hogy soha ne felejtsd el, honnan jöttél. A gyerekeket is arra kell tanítani, hogy értékeljék azt, ami van, és tudják, hogy mennyi munka és erőfeszítés kell a céljaink eléréséhez.

– Igaz, hogy a felesége, Sofia nélkül nem lenne ennyire sikeres?
– Hatalmas változást jelentett az életemben, amikor megismertem, és azóta is rengeteget segít nekem. Ha valamit elrontok vagy tévedek, sokszor ő az, aki felhívja rá a figyelmemet. Több mint tizenöt éve ismerjük egymást, mindig összetartottunk, ugyanazok voltak a céljaink, nagyon sokat számít nekem a vele töltött idő.

– Tényleg csak azért igazolt egykor Hollandiába, a Groningenhez, hogy közelebb legyen Sofiához, miközben semmit nem tudott a klubról?
– Vicces, de tényleg így történt. Amikor megtudtam, hogy a Groningen szeretne szerződtetni, az első dolgom volt megnézni a PlayStationön, hogy hol van a csapat, és milyen mezben játszik. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ennyire közel lehetek Sofiához.

– Ma is szokott még videojátékkal játszani?
– Nagyon ritkán, azt is főleg az összetartások alkalmával. Otthon már inkább a gyerekeimmel játszom. Meglepő lesz, amit mondok, de nem mindig a Barcával vagyok. Szórakoztatóbb, ha néha csapatot váltok.

– Igaz, hogy a fia, Benjamin szinte megőrül a futballért?
– Engem is meglep, mennyire lelkesedik érte. Ráadásul ballábas. A lényeg, hogy élvezi a játékot, és minden apró részletre nagyon odafigyel. A gólöröménél is próbálja utánozni Messit, Griezmannt vagy néha Dybalát. Érdekes egyébként, mert nem erőltettünk semmit. Az első labdáját kétévesen kapta, és később elajándékoztuk, mert nem foglalkozott vele, nem is vettünk neki újat. Aztán megváltozott a helyzet, engem is nagyon sokat kér, hogy játsszak vele. Bár azt csinál, amit szeretne, azért remélem, nem kapus lesz.

– Az utóbbi hetekben egyre több olyan pletyka látott napvilágot, amely szerint Neymar a Real Madridnál köthet ki. Elképzelhetőnek tartja ezt a forgatókönyvet?
– Kizártnak tartom. Ismerem Neymart, tudom, mennyire kedveli a Barcát, a korábbi csapattársait, nagyon meglepődnék, ha mostanában Madridba igazolna.

– Mit gondol, jól döntött, hogy a nyáron elhagyta az FC Barcelonát a PSG kedvéért?
– Felnőtt ember, el tudja dönteni, mi a jó neki. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy nem volt egyszerű helyzetben, mert jól érezte magát Barcelonában. Kihívásokat keresett, el kell fogadnunk a döntését, amelyet a családjával közösen hozott meg. Nem tehetünk neki szemrehányást, sőt, mindannyian hálásak vagyunk azért, amiért a klubért tett, és a barátságért, ami az évek során kialakult.

– Neymar távozása után sokan féltették a Barcát, mégis magabiztosan vezetik a bajnokságot. Mi változott Ernesto Valverde érkezése óta? Amióta ő irányítja a csapatot, mintha ismét sokkal magabiztosabbak és kiegyensúlyozottabbak lennének.
– Olyan típusú edző, aki mindegyik játékosában egyformán bízik, és talán ez érződik a teljesítményünkön is. Bár tény, hogy Luis Enrique és Valverde máshogyan tartja az edzéseket, és másképp készül a mérkőzésekre, de a korábbiakhoz képest azért olyan óriási változások nem voltak.

– Mit gondol a nyári igazolásokról? Sikerült betölteni a Neymar távozásával keletkezett űrt?
– Neymar különleges képességű futballista, akitől mindig rengeteget várnak, így nincs értelme hozzá hasonlítani a többieket. Viszont jött több olyan játékos a nyáron, aki nagy hasznára lehet a csapatnak. Gerard Deulofeu nagy erénye, hogy Barcában nevelkedett. Paulinho elég hamar elhallgattatta a kritikusait, akik fintorogtak a szerződtetésénél. Ousmane Dembélének sajnos nem volt szerencséje, rögtön a szezon elején megsérült, de biztos vagyok benne, hogy ha felépül, sokak számára meglepetést okoz majd. Most is rendszeresen pletykálnak a lehetséges érkezőkről és távozókról, de mi próbálunk nem foglalkozni ezekkel a hírekkel.

– Beszéljünk kicsit a riválisról is. Hogy látja, mi lehet az oka a Real Madrid gyengébb teljesítményének?
– Minden csapat életében vannak hullámvölgyek, amikor nem jönnek az eredmények, mi is átéltünk hasonlót. A Real Madrid is próbálkozik, de hiába lő rengeteget kapura, viszonylag kevés gólt szerez. Az ilyesmi megesik a futballban.

– Ön mit érez, amikor olyan helyzetben hibázik, amilyenből máskor csukott szemmel is gólt szerez?
– Akad olyan időszak, amikor akármennyire küzdesz, a labda sehogy nem akar betáncolni a kapuba. Néha ezért nevetek én is, ha kihagyok egy nagy helyzetet. Tudom, hogy máskor könnyedén értékesítettem volna. Ha sok ziccert elrontanék egymás után, akkor elkezdenék aggódni, de ilyen szerencsére még nem fordult elő. Egyébként nagyon önkritikus vagyok, bosszant, ha egy meccsen nem szerzek gólt. A legfontosabb mégis az, hogy a csapatnak segítsek, ha ez nem jön össze, akkor biztosan rosszkedvűen jövök le a pályáról.

– Ki lesz az oroszországi világbajnokság legnagyobb sztárja? Lionel Messi, Neymar vagy Luis Suárez?
– Sok erős válogatott van, amelyik esélyes a végső győzelemre. Egy biztos, emlékezetes torna lesz, alig várom, hogy elkezdődjön, de előbb nyerjünk meg mindent a Barcával!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik