Legyőzte a rákot és egy rockbanda frontembere – nélküle már el sem lehet képzelni az Atléticót

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.04. 21:25
null
Germán Burgos szép csendben az Atlético Madrid emblematikus alakjává nőtte ki magát (Fotó: AFP)
Mint ismert, az Atlético Madrid hazai pályán 1–0-ra legyőzte az Arsenalt a labdarúgó Európa-liga elődöntőjének második felvonásán, így 2–1-es összesítéssel bejutott a második számú európai kupasorozat fináléjába. A spanyol csapatot a visszavágón Germán Burgos másodedző irányította, aki már hosszú évek óta Diego Simeone segítőjeként dolgozik, azt azonban kevesen tudják róla, hogy 15 évvel ezelőtt legyőzte a rákot, valamint hogy egy rockbanda frontembere. Néhány érdekesség az Atlético argentin pályaedzőjéről!

Germán Burgos, művésznevén Mono Burgos 1969. április 16-án született az argentínai Mar del Platában, tehát szűk három héttel ezelőtt ünnepelte a 49. születésnapját. Becenevét (Mono=majom) magassága és zilált külseje miatt kapta. Az 1998-as és a 2002-es világbajnokságot is megjáró, 35-szörös argentin válogatott kapus az európai labdarúgást nyomon követők számára 1999-ben vált ismertté, amikor a River Plate-től az akkor a spanyol élvonalban szereplő Mallorcához igazolt – amelynél rögtön letette a névjegyét.

Burgos 1999 novemberében az Espanyol elleni mérkőzésen megütötte Manolo Serranót, amit a játékvezető nem vett észre, pechjére azonban a kamerák rögzítették az esetet, így a felvételek megtekintése után 11 meccses eltiltással sújtották. Ezzel Burgos gyakorlatilag le is írta magát a „szigetlakóknál”, hiszen abban a szezonban már egyetlen bajnokin sem kapott lehetőséget, és a következő idényben is csak egyszer.

A hosszú hajat és a baseballsapkát nehéz elfelejteni
A hosszú hajat és a baseballsapkát nehéz elfelejteni

A Mallorcán eltöltött két év után Mono 2001-ben az Atlético Madridhoz igazolt – amellyel első idényében feljutott az élvonalba –, majd 2003-ban lesújtó hírt kapott: veserákot diagnosztizáltak nála, ami Burgos szerint a rendszeres dohányzására vezethető vissza.

Az argentin sportember 2011 nyarán a FIFA hivatalos honlapjának adott interjújában így emlékezett vissza arra a napra, amikor közölték vele a rossz hírt: „Csütörtökön tudtam meg, hogy rákos vagyok, de vasárnap még védeni akartam, és csak utána engedtem, hogy megműtsenek. Úgy voltam vele, hogy »Oké, az akkumulátor nem működik, ki kell cserélni«. Amikor szenvedsz a fájdalomtól, de úrrá leszel rajta, akkor erősebbé válsz. Ezt hívják győztes mentalitásnak, amit a munkád során tudsz hasznosítani. Esetemben edzősködés közben.”

Burgosról kevesen tudják, hogy az 1990-es években, még játékos-pályafutása alatt rockbandát (The Garb) alapított. Az együttes elnevezése a kapus teljes nevének (Germán Adrián Ramón Burgos) kezdőbetűiből állt össze. Visszavonulása után Burgos rövid ideig a zenének élt, majd felesége unszolására megszerezte az edzői képesítést. 2011 óta Simeone segítőjeként ténykedik, abban az évben az olasz Cataniánál és az argentin Racing Clubnál is dolgoztak, mielőtt átvették az Atlético Madrid irányítását.

Amelyet az elmúlt hét évben negyedszer vezettek el európai kupasorozat döntőjéig.

A Marseille elleni fináléban május 16-án ismét Burgos ül majd a kispadon, mivel Simeone négymeccses eltiltást – és 10 ezer eurós büntetést – kapott az UEFA fegyelmi bizottságától.

BURGOS A MIKROFON MÖGÖTT

BURGOS ELŐTT ILYET MÁSTÓL NEM LÁTTUNK

Az Atlético Madrid kispadján Burgos 2014 áprilisában az első edző lett, aki az úgynevezett Google Glass intelligens szemüveggel figyelt egy mérkőzést. A speciális eszköz a Mediacoach elnevezésű applikációval kombinálva a Getafe elleni meccs (2–0) alatt a labdabirtoklást, az eredményt, a lapokat, a jó passzokat és hasonló izgalmas statisztikákat vetített a madridi másodedző szeme elé.

A Google Glass vagy Project Glass szemüveget még 2012-ben dobták piacra, a spéci lencsék képesek az okostelefonok kijelzőjén felbukkanó adatokhoz és ikonokhoz hasonlóan megjeleníteni a különböző információkat.

Burgos a Google Glass szemüvegben
Burgos a Google Glass szemüvegben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik