„Ha én vallok, oda a spanyol Eb- és vb-cím”

Vágólapra másolva!
2010.12.13. 16:14
null
Xavi (balra) és Del Bosque állítja, a labdarúgásban nincs dopping (Fotó: Action Images – archív)
A kerékpár és az atlétika után a spanyol labdarúgás is doppinggyanúba keveredett. Legalábbis a legfrissebb hírek szerint a csütörtökön őrizetbe vett orvos, Eufemiano Fuentes – akit azzal gyanúsítanak, hogy doppingszerekkel látott el spanyol sportolókat – azt mondta, ha mindent bevall, akkor elveszik a spanyol futballválogatott Európa-bajnoki és világbajnoki címét.

Nagy botrány robbant ki Spanyolországban a múlt hét csütörtökön, amikor a spanyol hatóságok számos atlétát – köztük a világbajnok akadályfutó Marta Domínguezt, aki a Spanyol Atlétikai-szövetség (RFEA) alelnöke – őrizetbe vettek.

Domínguezt, akit azzal gyanúsítanak, hogy doppingszerekkel látott el sportolókat, a kihallgatás után azóta már szabadlábra helyezték, ahogy Eufemiano Fuentest is, az orvost, aki már 2006-ban is központi szerepet játszott a spanyol kerékpáros doppingbotrányban.

Fuentes a legfrissebb hírek szerint azonban nemcsak a kerékpáros és az atlétikai doppingbotrányban lehet érintett, hanem a spanyol labdarúgó-válogatott tagjainak is doppingszert adhatott. Legalábbis ezt mondta az orvosra váró újságíróknak egy őrizetes, aki elbeszélgetett a kihallgatásra váró Fuentesszel.

„Azt mondta nekünk, hogy »ha én vallanék, akkor nem lenne Európa-bajnoki és világbajnoki címünk«. Azt mondtam neki, hogy sportrajongó vagyok, ezért nem szeretnék többet tudni az ügyről" – mondta a David nevű őrizetes.

Természetesen ez nem minősül vallomásnak, és a spanyol válogatott részéről Xavi és Vicente del Bosque szövetségi kapitány azonnal cáfolta is a híreket.

„Nagyon szomorú vagyok, hogy ilyen dolgok történhetnek a spanyol sportban. Egyelőre nem lehet senkit sem hibáztatni, de nagy kár, hogy így alakultak a dolgok. A futballban azt mondhatjuk, hogy nem létezik a dopping, és biztosan állíthatjuk, hogy dopping nélkül nyertük meg a vébét" – mondta Xavi, akivel a kapitány is egyetértett.

„Negyvenhárom éve dolgozom a labdarúgásban, és ezalatt nem tudtam olyanról, és nem is láttam olyat, ami gyanakvásra adhatott volna okot" – jelentette ki Vicente del Bosque.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik