Gamper-kupa: a Chape kiütésével lett a serleg a Barcelonáé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.07. 22:31
null
Luis Suárez (9) a szünet után feljavult, és betalált a Chapénak (Fotó: AFP)
A Barcelona nagyszerű – igaz, a helyzetek száma alapján megkérdőjelezhető  hatékonyságú – támadójátékkal 5–0-ra legyőzte a Chapecoensét a katalán csapat hagyományos nyári labdarúgótornáján, a klub alapítójáról elnevezett Gamper-kupán.

A brazil együttesbe most tért vissza a repülőgép-szerencsétlenséget túlélő egyik játékos, Alan Ruschel, aki csapatkapitányként vezette ki övéit a pályára. A Chapecoense az erre az alkalomra készített új mezében – melyen 71 csillag található – lépett pályára: minden egyes csillag egy elhunyt emlékére került a dresszre.

A kezdőrúgást a másik két túlélő, Jakson Follmann és Hélio Neto végezte el hatalmas tapsvihar közepette. A házigazdák gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, a nyári szabadságáról visszatérő Marc-André ter Stegennek gyakorlatilag semmi dolga nem volt az első félidőben, amelyet a Barcelona úgy nyert meg három góllal, hogy akár lehetett volna 8-9 is közte.

A Lionel Messi és Luis Suárez mellett a távozó Neymar helyén játszó Gerard Deulofeu – aki most nyáron tért vissza a csapathoz – nagyszerűen futballozott, előbb a hatodik percben megszerezte a vezetést, majd két gólpasszt is kiosztott. Az elsőt Sergio Busquetsnek, aki tőle szokatlanul nagy gólt lőtt, a másodikat pedig Messinek.

DEULOFEU, 1–0

BUSQUETS, 2–0

MESSI, 3–0

A fordulást követően az első játékrészben helyzetek sokaságát elpuskázó Luis Suárez is betalált, majd Denis Suárez tette kiütésessé a hazai sikert. Az i-re a pontot Paco Alcácer tehette volna fel, a spanyol támadó azonban nem tudta értékesíteni a Nélson Semedo által kiharcolt tizenegyest – a Barca így is fölényes győzelemmel ünnepelte Ernesto Valverde első meccsét a Camp Nouban.

LUIS SUÁREZ, 4–0

DENIS SUÁREZ, 5–0

PACO ALCÁCER KIHAGYOTT TIZENEGYESE

Az először 1966-ban kiírt – 1996-ig négy együttest felvonultató – tornát a Barcelona 40. alkalommal, sorozatban pedig ötödször nyerte meg. Az egyszeres győztesek között egy magyar klub is található, az Újpest (1970).

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, JOAN GAMPER-KUPA
FC Barcelona (spanyol)–Chapecoense (brazil) 5–0

Barcelona, Camp Nou.
BARCELONA: Ter Stegen (Cillessen, a szünetben) – Al. Vidal (Semedo, 78.), Piqué (Marlon, 78.), Umtiti (Mascherano, 61.), Jordi Alba (Digne, 78.) – Rakitic (Alená, 78.), Busquets (Samper, 78.), Iniesta (S. Roberto, 62.) – Messi (Munir, 78.), L. Suárez (Alcácer, 78.), Deulofeu (D. Suárez, a szünetben). Vezetőedző: Ernesto Valverde
G: Deulofeu (6.), Busquets (11.), Messi (28.), L. Suárez (55.), D. Suárez (74.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik