Ez a Barca évtizede volt: Messiék 2005 óta 26 trófeát nyertek meg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.21. 13:16
null
Ronaldinho, Messi, Eto’o – 2005-ben őket ünnepelte a Camp Nou (Fotó: Reuters)
Tíz év, huszonhat trófea. Elképesztő évtizeden van túl a spanyol élvonalbeli Barcelona, amely vasárnap rekordot jelentő harmadik klubvilágbajnoki címét szerezte meg. Andrés Iniesta és Lionel Messi a klub valaha volt legeredményesebb játékosa lett – a legendás Xavi rekordját átadva a múltnak. Luis Enrique együttese az idén öt serleget nyert meg a megszerezhető hatból.

 

Napra pontosan tíz évvel az FC Barcelona River Plate elleni győzelme előtt a Camp Nou közönsége felállva tapsolt a Celta Vigo elleni bajnoki mérkőzés kezdete előtt. A katalánok Ronaldinhót, Lionel Messit és Samuel Eto’ót ünnepelték: a brazilt az év legjobbjának választották meg a FIFA-nál, a kameruni ugyanezen a szavazáson harmadik lett, míg az akkor még csak 18 esztendős argentin az év legjobb 20 éven aluli futballistájának járó Golden Boy-díjat mutatta meg a közönségnek.

A BARCA TRIPLÁZOTT A KLUB-VB-N
A Barcelona harmadszor nyerte meg a klubvilágbajnokságot, így átvette a vezetést az örökranglistán a brazil Corinthianstól, amely két elsőséggel büszkélkedhet.

Abban a naptári évben, 2005-ben a Barcelona két trófeával kedveskedett a drukkereknek: a bajnoki serleg hat év után tért vissza a katalán fővárosba, míg a Spanyol Szuperkupát kilenc év elteltével nyerte meg ismét.

Azon az estén – amelyen a Barca nem mellesleg 2–0-ra győzött Eto’o duplájával – jó eséllyel kevesen mertek volna nagy összegben fogadni arra, hogy a Barcelona a következő évtizedben tonnaszámra gyűjti a serlegeket, s a klub legsikeresebb korszakának kezdete volt az a 2005-ös esztendő.

Pedig így lett…

A Barcelona játékosai 2005 májusa és 2015 decembere között 26 (!) serleget emeltek a magasba. Négy Bajnokok Ligája-diadal, három klubvilágbajnoki cím, három Európai Szuperkupa-győzelem, hét első helyezés a spanyol bajnokságban, hat Spanyol Szuperkupa-trófea és három Király-kupa-arany volt az évtized termése.

Nehéz megállapítani, hogy az európai futballtörténelem melyik korszakos klubcsapata a valaha volt legjobb, de az biztos, hogy az utóbbi tíz év Barcelonáját nem lehet kihagyni a jelöltek közül. A trófeák számát vizsgálva szinte biztos, hogy egyetlen klubnak sem volt még ennyire sikeres tíz esztendeje, mint most a Barcának – igaz, meg kell jegyezni, hogy bő fél évszázaddal ezelőttig egy-egy naptári évben legfeljebb három-négy trófeára volt sanszuk az európai kluboknak.

A gránátvörös-kék egylet 2015-ben ötöt szerzett, s ez a szám lehetett volna hat is, ha az Athletic Bilbao nem tréfálja meg csúnyán Luis Enrique gárdáját a Spanyol Szuperkupában. Hatból hat aranyérmet szerezni így továbbra is csak Pep Guardiola 2009-es Barcája tudott. Azt leszámítva a Barcelona harmadszor zárt naptári évet öt serleggel. 1952-ben a Kubala László nevével fémjelzett együttes szerzett öt elsőséget, 2011-ben pedig Guardiola tanítványai produkáltak hasonló bravúrt.

Európában korábban három klub tudott egy naptári évben öt címet szerezni. 1972-ben a temesvári születésű Kovács István az Ajaxszal az öt megszerezhető trófeából ötöt megnyert Johan Cruyff kiválóságának (is) köszönhetően. 1995-ben ugyancsak az Ajax lett gazdagabb öt serleggel – akkor Louis van Gaal tanítványai csak a Holland Kupában nem lettek aranyérmesek. Az Inter 2010-ben (José Mourinhóval, majd Rafa Benítezzel a kispadon) szintén „mesterötöst” jegyzett – csak az Európai Szuperkupa maradt ki. Két évvel később, 2013-ban a Jupp Heynckes és később Pep Guardiola által dirigált Bayern München rámolt be egy ötöst a vitrinbe – a bajoroknak csak a honi Szuperkupa hiányzott.

Az eredmények mellett a játékra sem lehet panasz Barcelonában. A mostani esztendőben 176 szerzett gólnál tart a Barca, ami eggyel több, mint a korábbi klubrekord. Ebből a Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar szupertrió 134-et jegyzett 47–46–41-es elosztásban. A spanyol statisztikusok szerint az egy naptári évben szerzett gólok világcsúcsát a 2014-es Real Madrid tartja 178-cal, a Barcának egy meccse még hátravan az idei évből, tehát nincs kizárva a rekorddöntés.

A Barca hősei (Fotó: Reuters)
A Barca hősei (Fotó: Reuters)

 

A hihetetlen Barca-sztori főszereplőit mindenki ismeri, ketten azonban kiemelkednek a számos világklasszis klublegenda közül – legalábbis a megnyert serlegek számát illetően. Andrés Iniesta és Lionel Messi az elmúlt tíz év mind a 26 elsőségéből kivette a részét, ezzel ők ketten a Barcelona történetének valaha volt legeredményesebb játékosai. Az eddigi csúcsot Xavi tartotta 25 aranyéremmel, ám a katalánok jelképe a nyáron távozott, így Iniesta és Messi az Európai Szuperkupával és a most megnyert klub-vb-vel megelőzte. Messinek tizenkét, Iniestának tizennégy szezon kellett a 26 trófeához, Xavi tizenhét évad alatt szorgoskodott össze 25-öt (az 1998–1999-es bajnoki címmel volt sokáig előnyben).

DANI ALVES PELÉ NYOMDOKAIN
A brazil válogatott Daniel Alves pályafutása 29. serlegét szerezte meg vasárnap, ezzel beállította a legendás Pelé brazil rekordját.

A négyszeres aranylabdás Messi oroszlánrészt vállalt a sikerekből: a Barcával 27 döntőben lépett pályára, ezeken összesen 23-szor volt eredményes. Ha az oda-visszavágós rendszerű Spanyol Szuperkupát nem számítjuk, akkor Messi tizenöt fináléban 14-szer talált be. Érdekesség, Messi pályafutása összes klub-vb-döntőjében gólt szerzett (összesen négyet), s az idén mind a hat sorozatban volt gólja. A River Plate ellen szerzett találatával beállította César Delgado klub-vb-rekordját, ez volt az ötödik gólja a kontinentális kupagyőzteseknek kiírt sorozatban. Más kérdés, hogy az utolsó mérkőzésen duplázó Luis Suárez is beérte Delgadót és Messit úgy, hogy neki ez volt az első klub-vb-je.

Nem szabad megfeledkezni Andrés Iniestáról sem, aki a vasárnapi aranyéremmel a spanyol futball valaha volt legtöbb díjjal büszkélkedő játékosa lett. A 2010-es világbajnoki döntőben győztes gólt lövő középpályás 29. trófeáját szerezte meg, ezzel megelőzte jó barátját, Xavit (28). A már említett 26 barcás serleg mellett Iniestának van egy világbajnoki és két Európa-bajnoki aranyérme.

Nem rossz.

A hab a tortán persze az lenne, ha a Barca első csapatként meg tudná védeni címét a Bajnokok Ligájában. Lássuk be, erre azért meglehetősen jó esélye van…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik