Del Bosque Pedrót dicsérte, az uruguayi kapitány a spanyolokat

Vágólapra másolva!
2013.02.07. 12:28
Kétgólos (3–1) győzelmet aratott Dohában a spanyol labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen Uruguay felett. A győztes együttes szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque a két találatot jegyző Pedrót dicsérte, valamint a keret versenyszellemének fenntartását emelte ki. Az uruguayiakat irányító Óscar Washington Tabárez szerint a nyári randevújuk előtt jól jött, hogy találkoztak.

„Jól játszottunk, de a spanyolok megérdemelten győztek – mondta Óscar Washington Tabárez, a vesztes együttes szövetségi kapitánya. – Felkészültünk rá, hogy nehéz pillanatokat élünk majd át, különösen az első félidőben tartottak minket nyomás alatt, de egy csapat sem tud hiba nélkül dolgozni, mint egy számítógép. Egyénileg nem emelnék ki vagy marasztalnék el senkit a csapatomból, hiszen a találkozót Uruguay veszítette el. Nincs olyan, hogy egy futballcsapat legyőzhetetlen, de a spanyolok nem véletlen nyerik meg a legtöbb meccsüket,és foglalják már el jó ideje a FIFA-világranglistán az első helyet. Vezető szerepük egyértelmű.”Óscar Washington Tabárez, a vesztes együttes szövetségi kapitánya. – Felkészültünk rá, hogy nehéz pillanatokat élünk majd át, különösen az első félidőben tartottak minket nyomás alatt, de egy csapat sem tud hiba nélkül dolgozni, mint egy számítógép. Egyénileg nem emelnék ki vagy marasztalnék el senkit a csapatomból, hiszen a találkozót Uruguay veszítette el. Nincs olyan, hogy egy futballcsapat legyőzhetetlen, de a spanyolok nem véletlen nyerik meg a legtöbb meccsüket,és foglalják már el jó ideje a FIFA-világranglistán az első helyet. Vezető szerepük egyértelmű.”

Pedro gólerős formát mutat a válogatottban (Fotó: Reuters)
Pedro gólerős formát mutat a válogatottban (Fotó: Reuters)

A szakember szerint a randevú mindkét együttes számára jó felkészülést jelentett a tavaszi vb-selejtezőkre, valamint a nyári Konföderációs Kupára, amelyen egy csoportban szerepelnek: június 16-án éppen egymás ellen mutatkoznak be a brazíliai tornán.

„Egy ideje már kialakult egy stabil, megbízható keretünk, de a legfontosabb, hogy új játékosokat beépítsünk, illetve hogy a versenyhelyzetet és versenyszellemet kellőképp fenntartsuk, legyen az barátságos vagy tétmérkőzés – értékelt a Kubala László válogatottbeli rekordját beállító Del Bosque a mérkőzést követően, amelyen hárman, név szerint César Azpilicueta, Isco és Mario Suárez is bemutatkoztak a spanyol nemzeti csapatban. – A spanyol válogatott rendkívül fontos, s ezt a játékosok is tudják.”

A spanyolok három góljából kettőt a barcelonai Pedro jegyzett, aki ebben a szezonban kilenc gólnál tart a válogatott szerelésében.

„Roppant dinamikus játékos, aki egyértelműen tudja, mit akar csinálni – mondta a spanyol kapitány a Barca játékosáról. – A mai futballban elengedhetetlen az effajta gyorsaság, mint Pedróé.”

A Barcelona szélsője már kilenc válogatott gólnál jár a szezonban – mindezt legutóbbi hat meccsén szerezte, igaz, csak négyen volt eredményes, a korábbi 18 fellépésén viszont összesen kettő volt neki csupán –, és megközelítette a gólrekorder csapat- és klubtárs, David Villa 2008–2009-es idényben elért tizenhárom találatát.

„Ez nagy előadás volt, csodálatos élmény volt Katarban játszani – mondta a mérkőzés spanyol hőse, a duplázó Pedro. – Örülök a győzelemnek, és boldoggá tesznek a góljaim, de az a legfontosabb, hogy lépésről lépésre haladjunk. Ezek a felkészülési mérkőzések mindig nehezek, mert kellő motivációt kell benne találni. Ennek az elvárásnak megfelelt a csapat, amely jól játszott. Természetesen nem lehet összehasonlítani egy tétmeccsel, de ezeket is meg kell nyerni, igyekeztünk a lehető legkomolyabban végezni a dolgunkat.”

Carles Puyol – aki a szünetig lehetett a pályán, és az első félidőben a csapatkapitányi karszalagot viselte – századszor volt válogatott, és ahogy a szövetségi kapitány fogalmazott, bizonyította, hogy sérülése után továbbra is lehet rá számítani, és fontos láncszeme maradt a spanyol együttesnek. Zárásként a spanyol lapok annyit jegyeznek meg: aligha kommentátorként dolgozik majd a 2014-es vb-n. Sokkal inkább még a pályán, játékosként.

A spanyol válogatott történetében először fordult elő, hogy egy klubcsapatból kilencen lépjenek pályára egy találkozón. Kell-e mondani, ez a rekord is a Barcelonához kapcsolható, amelyből heten – Víctor Valdés, Puyol, Jordi Alba, Sergio Busquets, Iniesta, Pedro, Cesc Fabregas – a kezdőben kaptak szerepet, míg ketten – Piqué, David Villa – csereként álltak be. És Xavi Hernández sérülés miatt el sem utazhatott…

Del Bosque a sérülés miatt hiányzó Iker Casillas helyére Víctor Valdést állította be a kezdőbe – az éveken át második számú kapusnak számító Pepe Reina maradt a padon –, aki tizenegyedszer szerepelt a legjobbak között, ötödször kezdőként, de csak másodszor játszotta végig a találkozót. A spanyol kaput ötször vették célba a dél-amerikaiak, Valdésnek egyszer kellett védenie, egy alkalommal meg kellett volna, bár Cebolla Rodríguez góljánál tehetetlen volt.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik