Baszk hősből világklasszis? – Mikel Oyarzabal európai topklubok célkeresztjébe került

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2021.11.07. 13:16
null
A Nemzetek Ligája döntőjében jól játszott Franciaország ellen, gólt is szerzett, de a sikerhez ez is kevés volt (Fotó: AFP)
Minden jel szerint megérett a szintlépésre Mikel Oyarzabal, a spanyol válogatott és a Real Sociedad támadója, aki várható klubváltása előtt még jelenlegi csapatát segítené hozzá a negyven éve várt bajnoki címhez a La Ligában.


„Boldog vagyok ott, ahol vagyok, mert érzem, hogy szeretnek” – mondta Mikel Oyarzabal 2020-ban az AFP-nek adott exkluzív interjújában. A beszélgetés apropója az volt, hogy a Real Sociedad bejutott a Király-kupa fináléjába – ráadásul a legnagyobb baszk rivális, az Athletic Bilbao várt rá a döntőben –, a meccs lejátszásának időpontja azonban kétségessé vált a koronavírus-járvány miatt. Végül a fináléra csaknem egy évvel később, 2021 áprilisában került sor...

NÉVJEGY: MIKEL OYARZABAL
Született: 1997. április 21., Eibar
Állampolgársága: spanyol
Sportága: labdarúgás
Posztja: balszélső
Válogatottság/gól: 21/6      
Klubjai: Real Sociedad (2011–)
Kiemelkedő eredményei: Király-kupa-győztes (2019–2020), U21-es Európa-bajnok (2019), Nemzetek Ligája-ezüstérmes (2021)

Mikel Oyarzabal 1997 áprilisában született Baszkföldön, az önálló spanyol tartományban fekvő Eibar városában. Kiskorától sportolt, de nem labdarúgással kezdte, hanem tekvandóval. Később aztán rendszeresen járt szüleivel az Eibar labdarúgócsapatának meccseire, s „elcsábította” a sportág. Gyerekként is roppant céltudatos játékosnak tartották, akiben megvolt a tehetség ahhoz, hogy felnőve válogatott labdarúgóvá váljon. Végül 2011-ben, 14 évesen került a szintén baszk Real Sociedad akadémiájára, s a klubtól azóta sem szakadt el.

Mindössze 18 éves volt, amikor bemutatkozott a spanyol labdarúgó-bajnokság élvonalában, a La Ligában. Évről évre egyre nagyobb szerephez jutott a Real Sociedad keretében – jobbára balszélsőként, de feltűnt a támadósor jobb oldalán és a centerposzton is. A 2017–2018-as bajnoki idényben már 12 gólig és 7 gólpasszig jutott, majd a gólszámon még tudott is emelni a következő évadban. Magánéletében csendes, szerény személyiség, a pályán azonban igazi vezéralkat, megvan benne a kellő agresszivitás, eltökéltség és motiváltság is – éppen ezért lett ő a Real Sociedad csapatkapitánya a 2019–2020-as idényt megelőzően. Bár akkor már több egyesület is vitte volna szerte Európából, kitartott nevelőklubja mellett, s még egy szintet emelt játékán, csapata pedig az 1987 óta várt siker kapujába került.

A Real Sociedad saját nevelésű játékosa (Fotó: AFP)
A Real Sociedad saját nevelésű játékosa (Fotó: AFP)


A Real Sociedad ugyanis eljutott a Király-kupa döntőjéig a 2019–2020-as évadban – az odáig vezető úton a Real Madridot is legyőzte a negyeddöntőben. A fináléban ősi baszk riválisával, az Athletic Bilbaóval nézett szembe, a meccset azonban csaknem egy évvel elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. A döntőre végül 2021. április 3-án került sor Sevillában, az Estadio de La Cartujában, zárt kapuk mögött. A tét alaposan rányomta a bélyegét az összecsapásra, feszült volt a hangulat, a túlzottan agresszív belépők sem maradtak el, s érezni lehetett, hogy egy gól dönti el a kupa sorsát. Így is történt, azt az egy találatot pedig Mikel Oyarzabal szerezte a 63. percben büntetőből. A csatár csaknem négypercnyi várakozás után állhatott oda a tizenegyeshez, de nem remegett meg, könyörtelenül kilőtte a kapu bal oldalát, csapata pedig a hátralévő percekben megtartotta az előnyt, így idén tavasszal a Real Sociedad 34 év várakozás után újra meg tudta nyerni a Király-kupát.

Persze azt a finálét megelőzte a 2020–2021-es bajnoki idény, amelyben Oyarzabal csapata második legtöbb gólját (11) és legtöbb előkészítését (8) jegyezte, a Real Sociedad pedig a La Liga ötödik helyén végzett. Az Európa-liga csoportköréből is továbbjutott, de a legjobb 32 között a Manchester United véget vetett az európai kalandnak. A következő nyáron a rajongók szinte csak azt találgatták Baszkföldön, melyik sztárklubnál köt ki Oyarzabal, ő azonban a spanyol válogatott tagjaként az Európa-bajnokságra koncentrált.

HOGYAN TOVÁBB?
Biztosnak tűnik, hogy Mikel Oyarzabal télen nem vált klubot, az idényt a Real Sociedadban fejezi be, nyáron azonban valószínűleg távozik – kérőből nem lesz hiány. A Transfermarkt becslése szerint 70 millió euró a piaci értéke, de a baszk klub tulajdonosain is múlik, mennyiért hajlandók elengedi a csapatkapitányt. Az elmúlt években három egyesület érdeklődött iránta kitartóan: a Manchester City, a Manchester United és az FC Barcelona. Utóbbi jelenlegi anyagi helyzetében aligha engedhet meg magának ekkora transzfert, a spanyol sajtó szerint az MU sem nevezhető komoly kérőnek, a City azonban reális opció – főleg, ha az angol válogatott Raheem Sterling valóban távozna a balszélsőposztról. Az idénykezdet óta pedig már felvetődött a Borussia Dortmund és a Paris Saint-Germain neve is...


A most 24 esztendős támadó már 2016 májusában, a bosnyákok elleni barátságos meccsen bemutatkozott a felnőttek között a spanyol válogatottban, de nem vált alapemberré, sőt: a következő szereplésére egészen 2019-ig kellett várnia. Ebben az évben a korosztályos válogatottban is bizonyított, hiszen U21-es Európa-bajnok lett, a tornán kétszer is eredményes volt. Innentől egyre gyakrabban számítottak rá hazája nemzeti csapatában, gólokat is szerzett, majd a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokság előtt is bekerült Luis Enrique szövetségi kapitány keretébe. A részben spanyol rendezésű kontinenstornán hét meccset vívott a válogatott, Oyarzabal hatszor pályára került. Egy gólt szerzett, a horvátok elleni nyolcaddöntő hosszabbításában. A végállomást az Olaszország elleni elődöntő jelentette Spanyolországnak – azon a meccsen centert játszott a Real Sociedad támadója, amíg le nem cserélték. Ősszel aztán a Nemzetek Ligája négyes döntőjében is ott volt a spanyolokkal, akik visszavágtak az olaszoknak az elődöntőben, majd a fináléban vezetést is szereztek Franciaország ellen – Oyarzabal góljával. A döntőt végül a franciák nyerték meg Karim Benzema parádés megmozdulásának és Kylian Mbappé nagy vihart kiváltó góljának köszönhetően.

Az Eb-elődöntőben csaknem túljárt Gianluigi Donnarumma eszén. Csaknem... (Fotó: Getty Images)
Az Eb-elődöntőben csaknem túljárt Gianluigi Donnarumma eszén. Csaknem... (Fotó: Getty Images)


A nyáron hiába keringtek pletykák, Oyarzabal nem váltott klubot, a Real Sociedad mezében vágott neki a 2021–2022-es évadnak is. Bár a játékosmozgást és a keret erősségét ismerve bizakodva várta az idénykezdetet a baszk csapat, a Lionel Messit elveszítő, s ezernyi problémával küzdő Barcelona simán, 4–2-re legyőzte az első fordulóban. Oyarzabalnak így is emlékezetes maradt a találkozó, hiszen a 84. percben 26 méterről lőtt óriási szabadrúgásgólt a katalánok kapujába – a helyzetek, lövések minőségét jelző xG-mutató szerint nagyjából hét százalék esélye volt rá előzetesen, hogy onnan betalál. Csapata pedig azóta megtáltosodott: utóbbi 11 mérkőzéséből hetet megnyert, négyszer ért el döntetlent, s a tabella élére ugrott, egy ponttal megelőzve az egy meccsel kevesebbet játszó Real Madridot. Oyarzabal is kirobbanó formát mutatott, hiszen 8 meccsen 6 gólt jegyzett egy gólpassz mellett, de október elején térdhajlító-izom-sérülést szenvedett, s csak a napokban térhet vissza. A Real Sociedad legutóbb 1981-ben ünnepelhetett spanyol bajnoki címet, tehát 40 éve vár az újabb sikerre. Annak ellenére, hogy vezeti a tabellát, korántsem favorit a baszk együttes, de Oyarzabal vezérletével bármire képes lehet – a 34 éve tartó Király-kupa-átok is megtört idén áprilisban.

Ami pedig hősünk játékstílusát illeti: nem a mai trendhez igazodó, klasszikus értelmében vett vonalszélső, mert bár megvan a sebessége, nem sorolható a leggyorsabbak közé, de kiválóan irányító, a pályán remekül látó, az optimális helyzetet azonnal felismerő játékos, aki ha kell, az utolsó passzt adja, de a kapu előtt is könyörtelen. A rúgótechnikája rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években, a lövőereje kiváló, a helyzetkihasználása is nagyszerű. A pályán kívül csendes, szerény személyiség, akinek nincsenek sztárallűrjei, a pályán viszont céltudatos harcos, aki az évek során vezérré tudott válni a Real Sociedadban.

(A cikk a Nemzeti Sport melléklete, a Képes Sport 2021. november 6-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik