Barcelona: Guardiola szerencsés volt – Abidal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.18. 19:16
null
Éric Abidal elmondta véleményét korábbi vezetőedzőjéről, Pep Guardioláról (Fotó: AFP)
Éric Abidal, a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Barcelona korábbi védője szólt néhány szót Pep Guardioláról, aki 2008 és 2012 között irányította a gránátvörös-kékeket.

 

Éric Abidal 2007-től 2013-ig volt a gránátvörös-kékek játékosa, ezalatt összesen 125 mérkőzésen lépett pályára.

A 36 éves védő elmondta, noha szerencsésnek véli korábbi edzőjét, ugyanakkor felnéz Pep Guardiola eddigi munkásságára, aki 2009-es szezonban mindent megnyert a Barcelonával, amit csak lehetett.

„Minden trénernek megvannak a tervei és a taktikai elképzelései – idézi Abidal szavait a FourFourTwo. – Frank Rijkaard is mindent jól csinált a klubnál, Bajnokok Ligáját és La Ligát is nyert a csapattal, ezt sokan hajlamosak elfelejteni, csak azért, mert azóta volt két olyan együttes is, amelyik triplázni tudott ebben a mezben.”

„Guardiola természetesen más volt. Fiatal, csak akkoriban fejezte be a profi labdarúgást. Egy teljesen új felfogást adott a Barcának, ami a futballt illeti. Erőltette a passzokat, a labdabirtoklást. Azt mondta, passzoljunk, passzoljunk folyamatosan, aztán a különbséget az ellenfél támadóharmadában teremtsük meg. Nagyon keményen dolgozott, de lássuk be, azért szerencséje is volt, hogy rögtön az első szezonjában megnyert minden trófeát a csapattal. De hát néha a szerencsére is szükség van.”

„Láttam őt, amikor dühös. Nem volt más, mint a többi edző. A legelső Racing Santander elleni hazai meccsünk után megbeszélést tartott az öltözőben. Előtte kikaptunk a Numanciától, majd a Camp Nouban ikszeltünk, Guardiola pedig azt mondta: »Srácok, keményen készültünk a nyáron, de hinnetek kell az elképzeléseimben, ha Bajnokok Ligáját és bajnokságot akarunk nyerni.«”

„A csapat ettől kezdve úgy játszott, ahogy azt Pep elvárta. Elsőként a játékosai önbizalmával és az ellenállással nézett szembe, azokat küzdötte le. Előtte mindenki azt csinált amit akart és amit jónak látott, de a megbeszélés után minden megváltozott. Guardiola nagyon keményen dolgozott, minden nap reggeltől estig kint volt az edzőpályán és a fiatalokat nézte.”

„Többször is új taktikával érkezett, de a legkisebb részletekig mindig mindent kidolgozott, emiatt lett ennyire sikeres.”

Abidal azt is elmondta, hogy a 45 esztendős katalán szakember mindig fontosnak tartotta a Real Madrid elleni el Clásicókat.

„Nála ezek kiemelt események voltak. Emlékszem, 2011-ben a Király-kupa döntőjében Cristiano Ronaldo hosszabbításban szerzett góljával kikaptunk a Realtól. Guardiola a meccs után belátta, az ő hibája a vereség, ő akart változtatni a taktikán. Butaságot csinált, nem törődött azzal, mi történik. »Most kétszer játszanunk kell a blancókkal a BL elődöntőjében. Erre a két összecsapásra jelentősen módosítanunk kell az elképzeléseinken.« Így is lett, Guardiola belenyúlt a felállásba, rengeteget változtatott a rendszeren. Mi lett a vége? Tovább is jutottunk, majd megnyertük a Bajnokok Ligáját.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik